משרד המשפטים אישר השבוע את תכנית תלושי המזון של מפלגת ש"ס, שתעניק תווים בסכום של עד 2,400 שקלים לחודש למשפחות מרובות ילדים, אך תשאיר ללא סיוע קבוצות נזקקות רבות. בין אלו שנותרו בחוץ יש 12 אלף ניצולי שואה נזקקים ורבים מהילדים לאמהות חד הוריות. בשבועות האחרונים במשרד האוצר ובביטוח הלאומי ניסו ללחוץ על משרד הפנים לשנות את הקריטריונים לזכאות בתווים, כך שיסייעו לכמה שיותר מהמשפחות שנמצאות באי ביטחון תזונתי.

מתווה תלושי המזון המתגבש של דרעי

בתוכנית המקורית, התווים ניתנו על פי קריטריון של זכאות להנחה בארנונה - שבו עומדות לרוב משפחות מרובות ילדים, בעיקר משפחות חרדיות. משפחה הזכאית להנחה של כ-70% בארנונה תקבל עד 2,400 שקלים בחודש בתווי מזון, כתלות במספר הילדים.

התוכנית הנוכחית של משרד הפנים מתבססת במידה רבה על תווי המזון שקידם השר לשעבר אריה דרעי בתקופת הקורונה. תוכניתו של דרעי ספגה ביקורת רבה, כשלפי נתונים הגיעה באופן לא פרופורציונלי למשפחות חרדיות - בעוד נכים וקשישים נותרו מחוץ למעגל הזכאות.

אחרי הביקורת: תינתן קצבה גם עבור שני ילדים

לעומת זאת, מקבלי קצבת הכנסה, אמהות חד הוריות, ועניים עובדים אחרים יקבלו קצבה צנועה בהרבה. לפי התוכנית המקורית, נשים חד הוריות שמתקיימות ממזונות היו אמורות לקבל עד 600 שקלים בחודש בלבד, עבורן ועבור בני זוגן. כעת, אחרי לחץ ציבורי ותקשורתי, יקבלו קצבה גם עבור עד שני ילדים - הגבלה שלא קיימת עבור קריטריון הארנונה שקידם שר הפנים.

עניין מקומם נוסף הוא שילדיהם של מקבלי הבטחת הכנסה והאמהות החד הוריות יקבלו רק מחצית מסכום התווים. כלומר, במשפחות הזכאיות לתווים מטעמי הנחה בארנונה, יקבל כל ילד 225 שקלים ללא הגבלה. במשפחות חד-הוריות, או משפחות של הורים עניים עובדים, זכאים לתווים רק עבור שני ילדים. למרוץ הלחץ, מרבית ניצולי השואה נותרו מחוץ לתוכנית תווי המזון. מתוך 15 אלף ניצולי שואה המוגדרים נזקקים, רק 3,000 יקבלו את התווים, בעיקר אלה עם יותר מ-50% נכות.

תגובת משרד הפנים: "משרד הפנים יעניק תווי מזון לכחצי מיליון משפחות מכלל המגזרים, לקראת החגים הקרובים וזאת בהתאם להחלטת ממשלה ממאי 2023. אמות המידה שנקבעו גובשו לאחר דיונים ארוכים בהם נשמעו בין השאר גם הביטוח לאומי והרשות לניצולי השואה, הרחיבו את מעגל הזכאים אוטומטית בכ-150 אלף משפחות בהתאם לכללים שנקבעו והכוללים גם את: מקבלי דמי מזונות, שורדי שואה - בהתאם להגדרת 'ניצול שואה נזקק', אזרחים ותיקים המקבלים הבטחת הכנסה בנוסף לגמלת זקנה, שאירים וכו', מקבלי הנחה בארנונה ועוד.

להבהיר כי מנתוני הרשות לניצולי השואה ישנם 38 אלף שורדי שואה המקבלים קצבת אזרח ותיק עם השלמת הכנסה והם כלולים באמות המידה שנקבעו. במטרה להגיע לכלל הקהלים ולמצות את הזכות לתווי המזון לכמה שיותר משפחות, ניתנת האפשרות להגיש בקשה לרשות המקומית. אם לאחר בדיקה תימצא זכאות על פי אמות המידה, יוענקו תווי המזון גם לאחר מועד החלוקה הראשוני".

שר הרווחה יעקב מרגי מש"ס התייחס לביקורת בריאיון ב"כאן מורשת": "מיזם תלושי המזון שיזם יו"ר תנועת ש"ס אריה דרעי יסייע לאוכלוסיות רחבות שנמצאות בטווח של קו העוני ויפנה להם הכנסה לצורך דברים חיוניים. תנועת ש"ס שיעבדה מיליארד שקל מכספים קואליציונים שלה לטובת המיזם ובמקום לברך על כך באים כל מיני אנשים מצקצקי לשון, מנותקים מעוני עם אג'נדות פוליטיות ברורות, מנהלים קמפיין ומשקיעים ים של זמן ומשאבים בתקשורת לתקוע את זה. אם סוגיית העוני חשובה להם, הם היו צריכים להיות הראשונים לברך על כך".

מהקרן לרווחת נפגעי השואה נמסר: "צר לנו שלא כל ניצולי שואה הנזקקים יקבלו את תלושי המזון. הרי ברור שבשנים האחרונות שלהם, חשוב לאפשר להם לחיות ברווחה ובכבוד. עצוב שלא בחרו לשים גם אותם בראש סדר העדפויות הלאומי".