נתונים שפרסם משרד העבודה הבוקר (רביעי) מתארים כיצד השתנה שוק התעסוקה במשק הישראלי בשנים האחרונות. מלבד התרחבות ענף ההיי-טק וכן ענפי הבריאות והבינוי, המשיכו לגדול פערי השכר בין הענפים השונים. במקביל, חל צמצום באבטלה בהדרגה מתום תקופת הקורונה.

סיקור N12

על פי הדוח, שיעור התעסוקה עלה בשנים האחרונות בקרב גילאי 25־66, אך המגמה לא הייתה אחידה בקרב כל קבוצות האוכלוסייה. מלבד הקבוצה של גברים יהודים לא-חרדים, שבה שיעור התעסוקה גבוה מאוד, בכולן היה שיעור התעסוקה בסוף 2022 גבוה מכפי שהיה ב-2019. העלייה הבולטת והמתמשכת בכל העשור האחרון היא בשיעורי התעסוקה של נשים חרדיות וערביות.

האבטלה הגיעה לשיא והחלה לרדת בהדרגה 

  • בתחילת שנת 2022 שיעור המשרות הפנויות הגיע לשיא ועמד על 5%.
  • באופן חריג, מספר המשרות הפנויות במהלך 2022 ובמחצית הראשונה של 2023 היה גבוה ממספר המובטלים.
  • בספטמבר החלה מגמת ירידה בשיעור המשרות הפנויות - ועמד בסוף השנה על 4.4%
  • במאי 2023 שיעור המשרות הפנויות עמד על 4%.

שיעור המשרות הפנויות עלה מאוד, גם בשל תהליך שבמסגרתו ענפים מסוימים מתרחבים בקצב מואץ ומגדילים את חלקם בתעסוקה על חשבון ענפים אחרים. התהליך הזה הואץ בישראל מאוד עם פרוץ משבר הקורונה והגיע לשיאו בתוך חודשים אחדים. בעקבות המעברים בין הענפים, מחפשי עבודה נדרשו להשקיע זמן רב יותר ברכישת מיומנויות וכישורים רלוונטיים - ושיעור המשרות הפנויות היה גבוה יותר. 

 

היי טק (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
ענף ההיי-טק התרחב לאחר שהתכווץ. אילוסטרציה | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

מהדוח עולה כי שיעור המשרות הפנויות בשנת 2022 היה גבוה מאוד, ובתחילת השנה הגיע לשיא של 5%. מאז השליש האחרון של השנה שיעור המשרות הפנויות נמצא במגמת ירידה, שלא מתורגמת בשלב זה לעליה באבטלה או לירידה בשיעור התעסוקה. הגידול המשמעותי ביותר במשרות הפנויות ב-2022 היה בענפי אירוח ואוכל והייטק. מאז סוף 2022 שיעור המשרות בהיי-טק נמצא בירידה והיום הוא נמוך מרמתו ב-2019.

בשנה האחרונה השכר חזר לתוואי הרגיל שהתקיים בעשור שלפני המגיפה, אך באופן שונה בין ענפים, בין השאר בגלל האינפלציה. השכר הריאלי ירד ב-10% מתחת לקו המגמה בענפים עם שכר נמוך, וגבוה ב-2% מקו המגמה בענפים עם שכר גבוה. 

 אילו ענפים התרחבו והתכווצו במשק - ולמה? 

  • הענפים שהתרחבו הם ענף הבריאות, ענף המידע והתקשורת (היי-טק) וענף הבינוי.
  • הענפים שהתכווצו מאז פרוץ המגפה הם ענף שירותי אירוח ואוכל, ענף אומנויות, בידור ופנאי וענף שירותי ניהול ותמיכה.
  • מדובר ככל הנראה בתופעה חד-פעמית שבה ענפים מסוימים עשו "קפיצה קדימה" בעקבות הקורונה. בחודשים האחרונים התהליך הואט - ובמקביל חלה ירידה בשיעור המשרות הפנויות.

מה קרה לשכר הממוצע?

על פי הדוח, הפערים המשיכו להתרחב בין הענפים עם שכר גבוה לשכר הנמוך. עובדים בענפים המתאפיינים בשכר גבוה השתכרו עד משבר הקורונה שכר ממוצע שהיה גבוה פי 4 מהשכר בענפים שהשכר בהם נמוך. הפער הזה, שהיה כמעט קבוע מאז 2012, התרחב במידה ניכרת מאז תחילת 2020, ובסוף 2022 השתכרו בענפי השכר הגבוה שכר ממוצע הגבוה פי 4.6 מהשכר הממוצע בענפי השכר הנמוך.

תלוש משכורת (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

אותם בעלי מקצוע, אך בפריפריה עובדים פחות מהבית  

עבודה מהבית יכולה לאפשר לעובדים להרחיב את אפשרויות התעסוקה שלהם, מה שרלוונטי במיוחד לעובדים מהפריפריה שלעיתים אינם גרים סמוך למרכזי תעסוקה. למרות זאת, שיעור העובדים מהפריפריה שמשלבים בעבודתם עבודה מהבית עומד על 9%, נמוך בצורה משמעותית ממקביליהם מאזור המרכז, שכ-24% מהם עובדים מהבית. 

ניתן לייחס חלק מהפער הזה לעובדה שמקצועות שבהם קיים פוטנציאל גבוה יותר של עבודה מהבית פחות נפוצים בפריפריה. אך השוני במקצועות מסביר רק חלק מהפער. גם מבין עובדים בעלי מקצועות דומים, עבודה מהבית פחות נפוצה בפריפריה, למרות הפוטנציאל שיש לעבודה מהבית להרחיב את אפשרויות התעסוקה.