מדד המחירים לצרכן עלה ב-0.3% בחודש יולי, האינפלציה השנתית האטה לקצב נמוך במיוחד של 3.3%, כך על פי נתוני הלמ"ס שפורסמו הערב (שלישי). עם זאת, החזאים מזהירים כי מדובר בירידה חריגה הנובעת מנתון מדד חריג בשנה שעברה - והאינפלציה צפויה לעלות חזרה מעל ל-4% בחודש אוגוסט.

סיקור N12

עוד לפי פרסום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מחירי הדירות בחודשים מאי-יוני ירדו ב-0.2% לעומת עסקאות אפריל-מאי, זאת לעומת ירידה של 0.3% במדד הקודם. בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות, מחירי הדירות עלו ב-12 החודשים האחרונים ב-5.2%, האטה נוספת בקצב עליית מחירי הדיור, שעמד בחודש שעבר על 7.6%.

מחירי הדירות יורדים, מחירי השכירות עולים

העלייה במחירי השכירות מאטה מעט - עבור שוכרים חדשים באותה דירה נרשמה עלייה של 9% לעומת החוזה הקודם, בהשוואה ל-9.8% בחודש שעבר. לשוכרים שחידשו חוזה באותה דירה נרשמה עלייה דומה לחודש שעבר, בשיעור של 3.8%.

דירות בהרצליה (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
מחירי הדיור ממשיכים לרדת | צילום: גילי יערי, פלאש 90

מחירי הדירות ירדו בחודש יולי בשיעור של 0.2%, באופן ספציפי מחירי הדירות החדשות ירדו בשיעור חד יותר של 0.6%. את הירידה מובילה תל אביב בשיעור של 1.3%, בירושלים חלה עלייה של 0.3% במחירי הדירות, בצפון ב-0.5%, בחיפה ב-0.5%, במרכז ובדרום לא חל שינוי במחירי הדירות. 

אילו קטגוריות התייקרו במיוחד?

ירידות מחירים בולטות נרשמו בחודש יולי במחירי ההלבשה וההנעלה, שירדו בכ-4.8%, בין היתר בזכות הנחות הקיץ בחנויות הבגדים. בנוסף, סעיף הריהוט והציוד לבית הוזל בכ-1.2%, גם כן בזכות הנחות בחנויות סביב "עונת מעברי הדירה".

האאוטלט הראשון לפירות וירקות (צילום: חדשות 12)
מחירי הפירות והירקות עולים בחודש יולי | צילום: חדשות 12

עליות מחירים נרשמו בסעיף הפירות והירקות, שמחירם עלה בכ-3.4%, ובסעיף המזון שעלה ב-0.4%. סעיף המזון "מתעתע" בחזאים, זאת מאחר שעליית המחירים הגדולה שעליה הכריזו המשווקים והיצרנים בחודש מאי עדיין לא משתקפת במדד - ועלולה להקפיץ אותו בחודש הבא.

שיטת החישוב: הסיבה שמדובר בירידה חריגה

למרות שהאינפלציה אכן מאטה, הנתון השנתי לחודש זה הוא נתון מטעה. בחודש יולי הקודם היה נתון אינפלציה גבוה באופן חריג, שיצא כעת מהמדידה, ולכן מייצר אשליה של אינפלציה נמוכה. האינפלציה השנתית היא בעצם השינוי בין המחירים כעת למצבם 12 חודשים אחורה. לכן, כש"נפטרנו" מהנתון הגבוה של יולי הקודם, אבל נשארנו עם רמת המחירים הנוכחית, זה נראה כאילו האינפלציה האטה משמעותית.

האינפלציה השנתית היא בעצם חיסור של מצב המחירים ביולי הזה, לעומת מצב המחירים ביולי הקודם, ומספרת לנו כמה סל ההוצאות שלנו התייקר. לכן, אם יש נתון גבוה במיוחד 12 חודשים אחורה (ביולי הקודם), הוא ישפיע על נתון האינפלציה, למרות שזו לא השתנתה משמעותית בחודש החולף.