משרד הכלכלה פרסם מכרז לייבואנים ורשתות שיווק המאפשר להם לייבא עד 5,050 טון של גבינות מכל הסוגים עם פטור ממכס. כמו למשל, גבינת קשקבל, ברי, גבינות שמנת, פרמז'ן, קממבר, גאודה ועוד. זאת למעט, גבינה צהובה שהיא היחידה שלא ניתן לייבא בכמויות האלה.

צרכנות - סיקור N12

מדובר במהלך משמעותי היות והמכסים על גבינות בארץ מאוד גבוהים. אחד הייבואנים העריך בשיחה עם "תוכנית חיסכון" כי הצעד הזה יכול להוזיל את המחיר בשיעור של עשרות אחוזים ללקוח. היום גבינות הם אחד מהמוצרים היקרים על המדפים בישראל - המחיר כיום נע בין 20 שקל ועד 40 שקל לחבילת גבינה קטנה. כעת, המהלך החדש של משרד הכלכלה יקנה ליבואנים סוג של שוק חופשי.

עד היום, ניתן היה לייבא עד 600 טון עם פטור ממכס, מה שלא הספיק לקהל הישראלי, ההיתר החדש שמאפשר למעלה מ-5,000 טון יוכל לפתוח את השוק - ולהוזיל את המחירים. שר הכלכלה ניר ברקת: "המטרה של פתיחת השוק היא להוזיל את המחירים, אבל במקביל גם לפקח על עסקים שיביאו את הגבינות ויתחייבו להוזיל את המחירים בעשרות המחירים".

במועצת החלב מתנגדים: "פגיעה קשה"

בעקבות הפרסום, במועצת החלב ובארגון יצרני החלב פנו באופן מיידי למשרד החקלאות ומשרד הכלכלה בדרישה לעצור את ההליך, מאחר כי מדובר שוב בהפרת ההסכם שנחתם רק בחודש מאי האחרון עם הענף. 

במכתב ששלח היום מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר, לפורום המנהלים של מועצת החלב, שבו חברים גם נציגי הממשלה, טוען שניידר כי במכרז נפלו פגמים מהותיים שסותרים את ההסכמות עם ענף החלב, ביניהן: הפחתת מכס מדורגת על גבינות שונות שאינה מתקיימת במכרז החדש ואישור לייבא גבינות שלא נכללו בהסכם כמו קשקבל וגבינות שמנת. כמו כן, מציין שניידר במכתב כי המדינה לא קבעה תעריף מקסימום למכירה לצרכן, דבר שיביא לפגיעה בצרכנים היות שהוא אינו מבטיח מחירי יבוא נמוכים.

גורמים בענף החלב אומרים כי "ממשלת ישראל הפכה את הפרת ההסכמים לנורמת עבודה, יש פה פגיעה קשה באמון. לפני חודשיים חתמו בענף על הסכם עם המדינה, וגם הוא בעקבות הפרה שלה של הסכם קודם, ומאז גם ההסכם החדש הופר פעמיים. כשממשלה מאבדת את האמון של התעשייה זה כבר דבר מסוכן שיפגע גם בביטחון המזון של הציבור".