סיכוייהם של עובדים מהבית או מרחוק לקבל קידום פוחת, כך על פי סקר של חברת Experis Israel, העוסקת בהכשרה, גיוס, השמה ושירותים מנוהלים בהיי-טק. אחד מכל 4 מעסיקים טוען כי למי שעובד מהבית או במתכונת היברידית יש פחות סיכוי לקבל קידום בהשוואה לכאלה שעובדים במשרה מלאה במשרד. עם זאת, 87% מהמשתתפים בסקר לא רוצים לעבוד במשרה מלאה במשרד, ו-42% מתוכם מעדיפים מודל של עבודה היברידית המשלב את שתי האפשרויות.

"ברגע שעובדים מחליטים לדרוש עבודה יותר מהבית ופחות נוכחים פיזית במשרדי החברה, באופן אוטומטי פחות חושבים עליהם", מספר מנכ"ל Experis Israel דרור ליטבק ל-N12, "יש אנשים שבוחרים להגיע באופן מלא למרות האפשרות לעבוד מהבית - ולהיות מעורבים באופן מלא בחיי הארגון. הם יותר חשופים להזדמנויות. גם אם זה סתם הסמול טוק הקטן במשרד".

דרור ליטבק, מנכ"ל Experis Israel (צילום: איתן טל חנני)
דרור ליטבק, מנכ"ל Experis Israel | צילום: איתן טל חנני
 

מה המיומנות הכי חשובה לעובד?

באופן מפתיע, עובדים טוענים שיעילות אינה המאפיין החשוב ביותר לביצוע עבודתם, כך על פי הסקר. המיומנויות שעובדים מדרגים כחשובות יותר מתפוקה גבוהה הן קודם כל יכולת לשתף פעולה, אחר כך יכולת לפתור בעיות והפגנת אמינות. המיומנויות המבוקשות ביותר בתחום הטכנולוגיה הן חשיבה ביקורתית וכושר ניתוח, יצירתיות ומקוריות, יכולת להסקת מסקנות ופתרון בעיות, אמינות ומשמעת עצמית ואז חוסן וכושר הסתגלות. 

ומה לגבי נשים? מהסקירה עולה כי נשים מהוות רק 28% מכוח העבודה בענפים טכניים ורק 14% מכוח העבודה בתחום של הנדסת תוכנה. הרקע לכך הוא בין השאר העובדה שנשים מעוניינות בשעות עבודה גמישות יותר, כולל פחות ימי עבודה במשרד עצמו. עם זאת, 41% מהנשים אומרות שהן מעדיפות עבודה במשרד בשל הרצון לקשרים חברתיים.

תואר אקדמי נחוץ או לא?

דרישות לתארים אקדמאים שימשו זמן רב לסינון מועמדים, ועלייתה של הטכנולוגיה לניתוח קורות חיים רק האיצה את המגמה הזו. אבל יש לזה חיסרון – ממועמדים רבים ללא תארים אקדמיים נמנעת גישה למשרות טובות יותר, למרות שיש להם כישורים וניסיון שיכולים להפוך אותם למתאימים למשרות.

בסקירה מסבירים שכעת שוק העבודה הדינמי מעודד מעסיקים להגמיש או אפילו לבטל את דרישות התואר. Google, Lines Air Delta ו-IBM הן רק חלק מהחברות שעוברות להתבסס יותר על נתונים ותובנות ופחות על ביצועים אקדמיים כדי להעריך טוב יותר את פוטנציאל התעסוקה של מועמדים.  

דרור ליטבק, מנכ"ל Experis Israel: "לנוכח ההחרפה בתופעות כמו מחסור בעובדים, גלי התפטרות, התפטרות שקטה ועוד, גישה להון אנושי מהווה יתרון משמעותי ביותר. כל זה נכון אפילו יותר בעולם הטכנולוגי, שם הרבה פעמים האוטומציה מאפילה על ערך האדם. הדוח הגלובלי הזה מכסה שלוש מגמות מרכזיות שמשפיעות על עולם טכנולוגיית המידע (IT) כיום, ומתאים להן תובנות ולקחים מרכזיים שיעזרו לכם להחזיר את הצביון האנושי לעידן הדיגיטלי".