המגמה המדאיגה נמשכת: הכנסות המדינה ממיסים ישירים בחודש אפריל ירדו ב-8% לעומת אפריל אשתקד. בכירים באוצר הזהירו כי אם המגמה תחריף, יאלצו 'להדק' את ההוצאות בתקציב המדינה שמקודם בימים אלה בכנסת. לפי אומדן שערכו במשרד, הוצאות הממשלה בחודשים ינואר עד אפריל גדלו בכ-9% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה, בעוד ההכנסות קטנו בכ-3%.

אתר בנייה בהרצליה (צילום: גילי יערי, פלאש 90)
ההאטה בשוק הנדל"ן. אתר בנייה, ארכיון | צילום: גילי יערי, פלאש 90

רוב הירידה בהכנסה ממיסים נובעת מההאטה בשוק הנדל"ן ומ"התקררות" בשוק העבודה. מאז החלה השנה, מכירת הדירות האטה וסכומי העסקאות הפכו נמוכים יותר, כך שהמדינה אוספת פחות מיסים מאותן העסקאות. בחודש אפריל גבתה המדינה מיליארד שקלים בלבד בתחום המקרקעין, לעומת סכום כפול של 1.9 מיליארד שקלים באפריל 2022.

אך דווקא בעת הזו, המדינה לא 'מהדקת את החגורה', ודווקא מגבירה את ההוצאות. מתחילת השנה היקף הוצאות הממשלה הסתכם בכ-143.8 מיליארד שקלים, לעומת 134 מיליארד שקלים באותה תקופה בשנה שעברה. בנטרול הוצאות מענקי הקורונה, מדובר בגידול של 9% בהוצאות.

התוצאה היא צמצום של העודף התקציבי שאיתו סיימה ישראל את שנת 2022. העודף התקציבי בחודש אפריל הסתכם בכ-3.3 מיליארד שקלים, לעומת כ-8 מיליארד שקלים עודפים בקופת המדינה באפריל אשתקד.

הסכנה היא שהמשך הירידה בהכנסות המדינה ממיסים לא תאפשר לממן צעדים שנועדו להקל על הציבור. כדוגמה לכך, לאחרונה נאלץ שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לקצץ בסבסוד הדלק להמשך השנה, וזאת כדי לממן את סבסודו בחודש מאי. בנוסף, המדינה לא מיהרה להעביר כספים למחלבות כדי לעצור את עליית מחירי החלב.