המלחמה באינפלציה - "תהליך ארוך": פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, התראיין אמש (שני) ל"המהדורה המרכזית", והתייחס להעלאת הריבית ברבע אחוז, ההעלאה התשיעית בתוך שנה. "אנחנו רואים התמתנות של האינפלציה בקצה", טען הנגיד. "נכון שהיא יותר נמוכה מהמצופה, ולכן אנחנו ממשיכים להעלות אותה".

לדבריו, התהליך להורדת האינפלציה הוא ארוך: "לוקח לזה זמן, אנחנו מבינים את הכאב של האזרחים בהעלאת הריבית, אנחנו מתכללים אותו. אבל צריך להבין פעם אחת: האינפלציה שוחקת את ערך הנכסים של האנשים - את המשכורות שלהם, את הכספים שלהם, היא בעיקר פוגעת בחלשים. לכן, אנחנו נחושים להוריד את האינפלציה". 

בשל החשש שהריבית תמשיך לעלות גם בהמשך, פרופ' ירון העביר מסר אופטימי: "אם ונראה התמתנות מאוד ברורה, ייתכן שכבר נעצור ונהיה בסיום מחזור ההעלאות האלה". מנגד, הוא הבהיר: "אם ולא נראה התמתנות והאינפלציה תמשיך להיות מאוד 'דביקה', ייתכן שנצטרך להמשיך בתהליך בצורה מאוד ארוכה, זה מאוד תלוי בנתונים. אני מאמין שאנחנו לקראת סוף התהליך. כלי הריבית הוריד את האינפלציה בארה"ב, הוא יוריד אותה גם בישראל".

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל (צילום: החדשות 12, החדשות12)
נגיד בנק ישראל: אם האינפלציה תשתרש - הפגיעה תהיה גדולה". ארכיון | צילום: החדשות 12, החדשות12

הנגיד התייחס להכבדה על נוטלי המשכנתאות, בעקבות העלאת הריבית, שנאלצים לספוג עלייה כספית בכל חודש. לדבריו, על פי ניתוח של בנק ישראל - המשכנתא עלתה בממוצע ב-775 שקלים. למרות המספר הגבוה, הנגיד הציג תמונה מדאיגה יותר: "אם האינפלציה תשתרש - הפגיעה באזרחים גדולה אף יותר. הנטל היום נועד כדי למנוע פגיעה יותר ארוכה וגדולה בהמשך".

פרופ' ירון התייחס גם להתבטאותו של שר התקשורת שלמה קרעי מוקדם יותר היום, שבה ביקר את ההחלטה להעלות את הריבית, וכינה אותה בציניות "מתנת חג מפוארת". "אני חושב שראש הממשלה כבר התבטא בצורה מאוד ברורה בנושא חשיבות עצמאות הבנק המרכזי - בנק ישראל", טען הנגיד. "ברור לכולם שלשווקים בחוץ, ולשחקנים בתוך המדינה, מאוד חשוב לראות את בנק ישראל כגוף עצמאי. כפי שאני אומר, אנחנו עובדים על פי תהליך סדור, גם בימי חול וגם ביום מועד, ולכן את התהליך עדיף לעשות היום מאשר שהאינפלציה תפגע באזרחים בהמשך".

הנגיד הגיב גם על הטענה שלפיה יישום המהפכה המשפטית עלול לעלות באובדן תוצר של עשרות מיליארדי שקלים בשנה למשק. "אנחנו נותנים תחזית מדי רבעון, הפעם נתנו תחזית גם לגבי מצב שבו החקיקה המשפטית תצא לפועל. מה שאנחנו הראינו, ולכך צריכים להיות קשובים מקבלי ההחלטות - הפגיעה היא משמעותית". לדבריו, בבנק ישראל ממשיכים לעקוב אחר המצב: "משקיעים עומדים על הגדר, אם נגיע לפתרון בהסכמה רחבה - הנזק יידעך מאוד מהר".