קבוצה של יזמים ואנשי בריאות הציבור עתרה לבג"ץ בדרישה להחזיר את המס על השתייה הממותקת, שביטלה הממשלה בימיה הראשונים. העותרים טוענים כי בביטול המס התעלמו השרים מהתנגדויות אנשי מקצוע - ופגעו משמעותית בבריאות הציבור.

את העתירה מוביל היזם החברתי חנוך ברקת, יו"ר קרן דואליס להשקעות. "אמרתי לעצמי שזה לא הגיוני, איך מנהיגי ציבור יכולים לעשות צעד שהוכח בכל העולם שפוגע בבריאות האזרחים", אמר ברקת ל-N12. "הוכח בכל העולם שהמס מוריד השמנה וסכרת - ומאריך את חיי האזרחים. זה אבסורד".

העתירה, שעליה חתומים גם מומחי בריאות הציבור פרופ' נדב דוידוביץ' ופרופ' אהרון טרואן, נתמכת בשני טיעונים עיקריים. הראשון, שההחלטה לבטל את המס על השתייה המתוקה נעשתה בתהליך קבלת החלטות לקוי, תוך התעלמות מהתנגדות הציבור ואנשי המקצוע - ומהנתונים על הצלחת המס.

הטיעון השני שהציגה העתירה הוא שעל בית המשפט העליון להתערב על מנת לצמצם את הפגיעה בציבור. לפי טענת העותרים, ביטול המס על השתייה הממותקת הוביל לפגיעה משמעותית בבריאות הציבור, בייחוד באוכלוסייה הערבית ובאוכלוסייה החרדית. 

נתוני בנק ישראל: הייתה ירידה בנפח המכירות

הממשלה הקודמת הטילה את המס על המשקאות הממותקים בינואר 2022. הטלת המס העלתה את מחירי בקבוקי השתייה המשפחתיים בשקלים בודדים, ונחשבה לאפקטיבית. מחקר שביצע בנק ישראל הראה ירידה כמותית בנפח המכירות של חברות המשקאות, וגם ניתוח של התאחדות התעשיינים הראה תוצאה דומה.

חנוך ברקת, יו"ר קרן דואליס להשקעות
יוזם העתירה חנוך ברקת, יו"ר קרן דואליס להשקעות

עם זאת, באוכלוסייה החרדית התנגדו נחרצות למס, וטענו שמדובר במעמסה מיותרת על המשפחות, שלא יוותרו בכפייה על המשקה. המפלגות החרדיות כיבדו את הבטחת הבחירות, והביאו עם כינון הממשלה הנוכחית לביטול החוק.