המאבק ביוקר המחיה: ועדת הכלכלה אישרה היום את הצעת החוק של שר הכלכלה ניר ברקת, שלפיה יוטל קנס של עד 100 מיליון ש"ח על יבואן רשמי שינסה לפגוע בייבוא מקביל. במקביל, הגיש שר האנרגיה כ"ץ הצעה לבטל את הרגולציה הישראלית על מכשירי חשמל, כדי להקל על ייבואם לישראל.

החוק שהציע שר הכלכלה יעלה בקרוב לקריאה שניה ושלישית במליאת הכנסת - והוא יאסור על יבואנים ישירים לבצע מעשה שכתוצאה ממנו עלול להיפגע ייבוא מקביל ובשל כך עלולה להיפגע התחרות בענף. יבואן רשמי שיעבור על החוק יהיה צפוי לקנס של עד 100 מיליון ש"ח.

שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת: "אני מברך את ועדת הכלכלה ואת חברי דוד ביטן יו"ר הוועדה על אישור ההצעה החשובה שתאפשר להגביר את התחרות בייבוא ולפתוח את השוק לייבוא מקביל ללא הפרעות הייבואנים הרשמיים. לצערנו אזרחי ישראל התרגלו לשלם הרבה יותר על מוצרים שבאירופה עולים הרבה פחות. חלק מהבעיה היא חוסר תחרות וריכוזיות של הייבוא. זהו צעד אחד לקראת צעדים נוספים בתוכנית רחבה שמטרתה לפתוח את השוק לתחרות, לפרק את המונופולים ולהוריד מחירים. אין סיבה שאזרחי ישראל ישלמו הרבה יותר בגלל כשלים בשוק".

ניר ברקת (צילום: Tomer Neuberg / Flash90, פלאש/90 )
שר הכלכלה ברקת | צילום: Tomer Neuberg / Flash90, פלאש/90

"הרפורמה תביא להוזלת עלות ייבוא מכשירי חשמל"

שר האנרגיה והתשתיות ישראל כ"ץ הגיש לוועדת הכלכלה של הכנסת בקשה לאמץ את הרגולציה האירופית כרגולציה הבלעדית לייבוא מכשירי החשמל לישראל - וביטול הרגולציה הישראלית. מדובר בהשלמה של רפורמה בשוק מכשירי החשמל בישראל הנאמד במעל ל-10 מיליארד שקל בשנה. הרפורמה תביא להוזלת עלות ייבוא מכשירי חשמל, תגביר את התחרות במשק זה - ותקל על ייבוא מקביל של מכשירים. 

הרפורמה בתחום נכנסה לתוקף בספטמבר 2022 - והיא מאפשרת לכל יבואן המעוניין לייבא מכשיר חשמלי לישראל (שנכלל ברפורמה) לעשות זאת ללא דרישת חובה של בדיקה פיזית במעבדה מאושרת להתאמה לתקן הישראלי טרם הייבוא. כחלופה לבדיקה, על היבואן להצהיר כי המכשיר המיובא עומד בדרישות החוקיות האירופית ולספק למשרד האנרגיה והתשתיות מסמכים המעידים על כך. 

טקס החילופים במשרד האנרגיה בין קארין אלהרר לישראל
שר האנרגיה כ"ץ

הרפורמה מקלה משמעותית על הבירוקרטיה הנלווית לתהליך הייבוא ומוזילה את עלויות הבדיקה ליבואן. ההערכה היא כי שינוי הרגולציה, עשוי לחסוך ליבואן עד 7% מהעלות של הליך הייבוא. כפועל יוצא מכך, בכוחה של הרפורמה לשפר את רמת התחרות בשוק, להוזיל מחירים לצרכן ולהגדיל את מגוון המכשירים הנמכרים בישראל. הרפורמה חלה, בין השאר, על מכשירי החשמל הבאים: מזגנים, מקררים, מכונות כביסה, מייבשי כביסה, מדיחי כלים, תנורי אפייה, תנורי מיקרוגל, טלוויזיות, גופי תאורה, נורות, ציוד טכנולוגיית מידע וציוד שמע.

השר כ"ץ: "מה שטוב לאירופה - טוב גם לאזרחי ישראל. התחייבנו להוריד את יוקר המחיה והצעד הנוכחי הוא צעד בכיוון הנכון. השלמת הרפורמה בייבוא תגביר את התחרות, תסיר רגולציה מיותרת, תוזיל את מחירי מוצרי החשמל והכי חשוב - תילחם במונופולים. אלו הקווים המנחים שלפיהם אני פועל כעת, ושלפיהם פעלתי כשר תחבורה, עם רפורמות חסרות תקדים בנמלים, בתעופה, ברכבות, וכשר האוצר עם רפורמות של תחרות מול היבואנים והמונופולים הגדולים. אני מצפה לראות את ההשפעה החיובית של השלמת הרפורמה בטווח הזמן המיידי".