יו"ר רשות ניירות ערך, ענת גואטה סיימה היום (ראשון) את תפקידה - ופרסמה הודעה קודרת עבור הכלכלה הישראלית: "איני יכולה להתעלם מהעובדה כי אני מסיימת את תפקידי בתקופה מדאיגה למשק הישראלי, אשר ניצב בפני סיכונים ניכרים", כתבה גואטה. ראש הרשות לניירות ערך, שעוזבת בלי שמונה לה מחליף, הזהירה מפני השלכות המהפכה המשפטית על הכלכלה - וקראה למקבלי ההחלטות "לחשב מסלול מחדש".

סיקור N12

"השווקים העולמיים חווים סימני מיתון וחוסר ודאות מהותי, והמשק הישראלי, אשר עמד בעשור האחרון כאי איתן של וודאות בים הכלכלה הגלובלית, אינו מספק למשקיעים מקומיים וזרים את תחושת הביטחון אשר אפיינה אותו עד עתה", כתבה גואטה. "אנליסטים מרכזיים של גופי השקעות ובנקים זרים הביעו דאגה בשבועות האחרונים מהשפעת מהלכים פוליטיים על יציבות המשק, והורדת תחזית דירוג האשראי של ישראל מ'חיובי' ל'יציב' על ידי סוכנות הדירוג מודי'ס שהתבשרנו עליה ביום שישי האחרון מהווה תמרור אזהרה שאליו יש להתייחס בכובד ראש".

מוקדם יותר היום התייחס שר האוצר סמוטריץ' בדיון בוועדת הכספים לדוח של מודי'ס: "אני לוקח את זה ברצינות. בסוף בסוף זו לא דרמה גדולה, התחזית ירדה גם ב-2020 וחזרה ב-2022. בסך הכול מי שקורא את חוות הדעת רואה את האמון והאמונה של כלכלני מודי'ס בכלכלה הישראלית. יש בעיקר את המתח החברתי כווקטור משפיע. לצערי מודי'ס מזכירים גם את הסרבנות והשביתה במשק, וכן יש גם התייחסות לרפורמה עצמה. אני לא חושב שכלכלנים הם מומחים גדולים למשפט חוקתי ועשו דוקטורט על המבנה החוקתי של ישראל. אם עלולה להיות פגיעה בכלכלה, ואני לא מאמין שתהיה, זה בגלל קמפיינים של שקרים וניסיון מכוון לייצר סנטימנט שלילי בכלכלה". 

"על מקבלי ההחלטות בממשלה לנקוט פעולות אמיצות"

גואטה השלימה חמש שנות כהונה, אך שר האוצר ומנכ"ל משרד האוצר טרם החליטו על מחליף או מחליפה, ובינתיים - הרשות תתנהל ללא ראש. "ההתעלמות מסיכונים אפשריים ליציבות הממשל התאגידי של מדינת ישראל – מערערים את האמון בשוק הישראלי. על מקבלי ההחלטות בממשלה לנקוט פעולות אמיצות שתכליתן החזרת האמון והיציבות למשק", כתבה גואטה.

סמוטריץ' בועדת הכספים (צילום: פלאש 90)
שר האוצר סמוטריץ' | צילום: פלאש 90

במהלך כהונתה של גואטה, הרשות לניירות ערך פעלה בהתאם לתכנית אסטרטגית רב שנתית שביסודה עמדה התפיסה שלפיה פיתוח שוק ההון הציבורי הוא רכיב חיוני בישראל וחלק מן האינטרס הלאומי. התוכנית נועדה לקדם את טובת ציבור המשקיעים באמצעות שמירה על שוק הון הוגן ופיתוח שוק משוכלל, מגוון, חדשני ותחרותי. כל זאת, כדי למצות את הפוטנציאל הטמון בשוק ההון עבור כלכלת ישראל ועבור אזרחיה.