מספר שיא של כספים קואליציוניים יעברו, בקרוב מאוד, לאינספור גופים ובעלי אינטרסים שמפלגות הקואליציה חפצו ביקרם. בכל אישור תקציב, המפלגות וחברי הכנסת 'מנצלים' את ההזדמנות לאסוף כמה שיותר עבור מי שהביאו אותם לכיסא הנכסף, אבל הפעם, מסכימים גם בתוככי האוצר, מדובר בסכום חסר תקדים, שהולך למטרות שבינן לבין רוב הציבור - כמעט ואין קשר. ב-N12 צללנו לשורות התקציב ובדקנו - לאן הולכים הכספים שלנו?

מדי אישור תקציב, מקצה הממשלה סכום מסוים שיתחלק בין השותפות הקואליציוניות, ונועד ליישם מטרות שחשובות למפלגות - ולרוב עוגנו גם בהסכמים הקואליציוניים, כתנאי להקמת הממשלה. הסכום שהקצתה הממשלה הנוכחית למטרה זו, 13 מיליארד שקלים תוך שנתיים, הוא הגבוה ביותר שאושר אי פעם. אבל לא רק השורה התחתונה היא שמטרידה את הכלכלנים - התוכן, והמטרות אליהן עובר הכסף, מנוגדות לצמיחה, ומשרתות ציבורים סקטוריאליים.

כולנו מכירים את ה'סכומים הגדולים' - 3.7 מיליארד שקלים לתלמידי הישיבות , 1.2 מיליארד שיעברו למוסדות הפטורים כמעט לגמרי מלימודי ליבה, או מיליארד שקלים לתכנית 'כרטיסי המזון' של דרעי, עליהם נטען שהגיעו בעיקר למשפחות חרדיות. אבל רוב הכסף נמצא דווקא בסעיפים קטנים, שביחד - מרכיבים יותר מ-13.5 מיליארד שקלים של כספי ציבור.

 

 

 

כך לדוגמה, 20 מיליון שקלים יוקדשו למרכז למורשת 'גנדי', השר לשעבר שאחרי הירצחו פורסמו עדויות על תקיפה מינית שביצע לכאורה, ועל מעורבות בפלילים ובפשעי מלחמה. 9 מיליון שקלים יועברו לטובת הגירה 'חיובית' לערים המעורבות, ו-5 מיליון שקלים יוקדשו לחקר המשפט העברי. סעיף עלום בשם 'בירור יהדות' יזכה ל-5.5 מיליון שקלים, הסכום שהיה נדרש על מנת להפעיל את מחנות הקיץ של תנועת 'כנפיים של קרמבו'.

סכומים ״פעוטים״ - שמצטברים למיליארדים

סכום עתק של 285 מיליון שקלים יוקצה ל"חיזוק הזהות היהודית אצל סטודנטים, חיילים, וחיילים משוחררים". 4 מיליון שקלים יוקצו למרכז למורשת גוש קטיף, ויותר מ-400 מיליון שקלים לחטיבה להתיישבות. לעתים מדובר בסכומים 'פעוטים' של 5-10 מיליון שקלים, אבל יחד 160 הסעיפים מתלכדים לסכום עצום של 13.6 מיליארד שקלים.

יש לציין כי במסגרת הכספים הקואליציוניים יש גם כספים שהוקצו למטרות המוסכמות על כולם - 8 מיליון שקלים יוקצו לסיוע בשכר דירה ללוחמים בודדים משוחררים, ועוד 200 מיליון שקלים יושקעו במוסדות יום לילדים. כמו כן, גם בממשלות קודמות הקצו 'כספים קואליציוניים' למטרות סקטוריאליות - גם אם בהיקפים אחרים.

יותר מהמספרים מוטרדים כלכלני האוצר מהשאלה האם הכסף הזה יעודד את הצמיחה, יגדיל את הפריון, את הכנסות המדינה העתידיות, או יישאר בגדר צ'ופרים למוטבי המפלגות והסקטורים שהן מייצגות בכנסת ישראל.