המחיר של המרתון לדרכון: ההכרזה של רשות האוכלוסין וההגירה על פתרון הקסם שלהם למשבר הדרכונים מסוקרת בתקשורת בחגיגיות. בניסיון להתגבר על פערים של שנים, אלפי ישראלים יזכו לחדש את הדרכון שלהם לקראת החופשה הקיצית. אך תגבור הפעילות בלשכות הוא לא "חינם", אלא דורש הפניית משאבים משירותים אחרים. מי שמשלמים בין היתר את החשבון הם עולים החדשים, שהפגישות שלהם לקבלת אזרחות - בוטלו.

"אתמול ולדימיר ואני היינו ב-4 לשכות של משרד הפנים, ובתל אביב אמרו לנו לחזור רק אחרי המרתון לדרכון", מספרת היום (חמישי) ל-N12 ארינה, שעלתה לארץ לפני שנה יחד עם בעלה ולדימיר, שהגיע לכאן מתוקף הסעיף שמקנה לבני זוג של יהודים לעלות לישראל. "שאלתי את הפקידים מה לעשות אם המרתון לדרכון יימשך חצי שנה, אז ענו לנו 'תחזרו בעוד חצי שנה'. אבל אני פשוט רוצה לקבוע פגישה".

פיילוט הדרכונים: התור מחוץ לקרית הממשלה הולך ומתאר
התור מחוץ לקריית הממשלה לפיילוט הדרכונים, השבוע

השניים מציינים בימים אלה שנה לעלייתם לישראל. ארינה מעידה שהיא רצתה לעלות ארצה כבר שנים ארוכות, מאז שביקרה כאן במסגרת סיור של "תגלית". לדבריה, מאחר והליך העלייה עלול להיות ארוך ומסורבל, היא חיכתה להזדמנות שבה כל המשפחה תוכל לעלות יחד. המלחמה באוקראינה זירזה את ההחלטה: "תהליך עלייה לא לוקח יום, שבוע או חודש. צריך לאסוף הרבה מאוד מסמכים, לפעמים מסמכים ישנים, כאלה שנוצרו במלחמת העולם השנייה או בשואה, חלקם אבדו וקשה לשחזר אותם".

לדבריה של ארינה, "בקורונה היה קשה מאוד לעשות עלייה, על גבול הבלתי אפשרי. אבל כשפרצה המלחמה, יחד עם בעלי נסענו לגיאורגיה. כשבישראל הודיעו שאפשר לעלות מיד בלי ההליך הארוך – זה היה הסימן שלנו לעלות".

ארינה מתארת את מה שמכנים במשרד העלייה והקליטה "one-stop-shop", מוקדים שנפרסו ברחבי הארץ ואפשרו לטועני הזכאות לעלייה להגיע ארצה ולהסדיר את מעמדם אחרי שנכנסו לישראל. ההליך מתבצע בתחנה אחת ומרוכזת, במקום בחו"ל. הוא מחליף את הפגישה בקונסוליה – מה שיכול לקחת חודשים, וחוסך יציאה למסע בין המשרדים השונים כדי להסדיר את המעמד.

פולינה ואלכסיי
פולינה: "לא יודעת איך בעלי ימשיך לעבוד"

עם העלייה ארצה, במאי 2022, לוולדימיר נקבעה פגישה שתוכננה להתקיים ביום ראשון הקרוב, ובה יוסדר מעמדו כאזרח ישראלי מן המניין. עם זאת, בשבוע שעבר הוא קיבל הודעה שמבשרת כי במשרד הפנים עמוסים בהכנת דרכונים ולכן הם מבטלים את הפגישה. במשרד ציינו כי הוויזה שלו תוארך אוטומטית, אך אזרחות – הוא עדיין לא מקבל. "הוא היה צריך לקבל את האזרחות שלו בחודש מאי. צריך להבין שלאנשים בלי אזרחות קשה להתקיים בארץ, אפילו למצוא דירה זה דבר מאתגר כי יש בעלי דירות חשדניים", מסבירה ארינה.

ולדימיר וארינה לא לבד. בקבוצות טלגרם ייעודיות שהוקמו בידי מי שעלו ארצה במטרה לעזור לעולים חדשים דוברי רוסית העידו חברים נוספים על קשיים בהם נתקלו בניסיון לקבוע פגישה. "אם הם לא סגורים, לכו עם הרגליים ותדרשו לקבוע תאריך", כתב אחד הגולשים. "תתקשרו לעובדים - אם לא מתעסקים כאן עם החרא הזה, לפעמים אפשר לבזבז אפילו חודש".

גם אלכסיי הגיע לישראל אחרי שנישא לפולינה. השניים יחד כבר 3 שנים, ועלו ארצה ממוסקווה במאי 2022. בגלל שינוי המצב הפוליטי ברוסיה בשנה שעברה, הם מצאו את עצמם במטוס לישראל חודש וחצי אחרי שנישאו. גם אלכסיי נמצא בישראל על אשרת א'5 והיה אמור לקבל אזרחות בפגישה שנקבעה ב-22 במאי ובוטלה בשל מרתון הדרכונים. "לבעלי יש עסק ואני לא יודעת איך הוא ימשיך לעבוד כי תוקפם של המסמכים פג ביוני", מספרת פולינה בדאגה. "אנחנו בטח נצטרך עזרה של גורמי מקצוע ולהתרוצץ בין המשרדים השונים כי אולי מישהו יחשוב שהוויזה נגמרה ואז נצטרך להוכיח שהיא לא".

פולינה ממשיכה ומציינת כי בעלה כלל לא התחיל ללמוד עברית באולפן, מכיוון שהוא עדיין לא אזרח. כעת הם חוששים כי לימודי השפה יתעכבו עוד יותר – מה שמעכב את ההיטמעות של אלכסיי בארץ. מעבר לכך, בגלל הזריזות שבה עלו לישראל, השניים אף לא הספיקו לחגוג כראוי את חתונתם ותכננו לעשות זאת בטקס משפחתי בקיץ בגיאורגיה. כעת הם חוששים שאם יטוסו, יתקשו להיכנס בחזרה ארצה: "אנחנו ניסע כי כבר יש לנו תוכניות - הזמנו מלון ואולם. אבל אני לא יודעת איך נחזור בחזרה, אנחנו מפחדים".

פגישה במשרד הפנים של ולדימיר וארינה
ולדימיר קיבל תור שנה מראש - וכעת הוא בוטל

לצד סיפורים כמו של ולדימיר ואלכסיי שמחכים לקבל את האזרחות שלהם אחרי שהם שוהים חוקית בארץ כבר שנה שלמה, טועני זכאות אחרים הגיעו ארצה ומנסים בימים אלה לקבל מעמד חוקי בישראל אך מתקשים לעשות זאת ללא פגישה במשרד הפנים. הדבר קשה אף יותר מאז שנסגרו ללא התראה עמדות ה-"one-stop-shop", אחרי חג הפסח. במשרד העלייה והקליטה אמרו שהביקוש בהן ירד. עם זאת, השר אופיר סופר פועל מול שר הפנים משה ארבל כדי להגיע לפתרון בעניין התורים בלשכות רשות האוכלוסין וההגירה לטובת העולים החדשים.

"בניסיון לפתור בעיה אחת, רומסים את אוכלוסיית העולים החדשים שהם המגזר החלש והנזקק ביותר בישראל כיום", אומרת ל-N12 אלקס ריף, מנכ"לית לובי המיליון – עמותה שנלחמת למען זכויות דוברות ודוברי הרוסית בישראל. "ללא שירות במשרד הפנים אין להם כל אפשרות להתחיל בחייהם כאן בארץ".

דלפק משרד הפנים בנתב"ג
"החליפו בעיה אחת באחרת", תורים לדלפק משרד הפנים בנתב"ג, ארכיון

ריף מזהירה כי הפגיעה בעולים החדשים עלולה להשפיע עליהם לטווח ארוך: "העולים רבים שהמתינו חודשים לתורם לקבלת תעודת זהות ומעמד אזרחי ישראלי לכל דבר ועניין, נשלחו לקבוע תור חדש ולהמתין עוד. האם זו חלק ממדיניות ממשלתית לא רשמית לדחוק את העולים החוצה? בוודאי שניתן לחשוב על פתרונות יצירתיים כמו השארת מספר עמדות מתמחות שעוסקות אך ורק ברישוי לתעודות זהות ותעודות עולה, אליהם להפנות את העולים".

יושב ראש ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות חבר הכנסת עודד פורר מישראל ביתנו שלח הבוקר מכתב ללשכתה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה וביקש למצוא פתרון מיידי לעולים שבוטלו פגישותיהם. כמו כן, הוא דרש לבטל את סגירת תחנות one-stop-shop בטענה כי המהלך נעשה בצורה לא חוקית.

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "כחלק מהפעולות הנעשות לפתרון סוגיית הדרכונים, נעשה תעדוף בטיפול בנושאים המקצועיים. עם זאת, אנו לא מזניחים אף סוגיה וכל פגישה שבוטלה או נדחתה, תקבע מחדש בהקדם".