10 העלאות ריבית רצופות הביאו רבים לשאול - מתי התהליך הזה ייעצר? בראיונות שקיים נגיד בנק ישראל, הפרופ' אמיר ירון, אותת כי הריבית עשויה להישאר גבוהה לאורך זמן - ולא פסל העלאת ריבית נוספת. עם זאת, בלי הפתעות מיוחדות ייתכן שבעדכון שצפוי בחודש יולי, בפעם הראשונה אחרי שנה, הריבית לא תעלה.

סיקור N12

"כדי שהתהליך ייעצר, הנגיד יצטרך לראות כאן קצת יותר כאב", אומר ל-N12 ויקטור בהר, מנהל המחלקה הכלכלית בבנק הפועלים. "כאב" הוא בעצם השפעת האינפלציה על משקי הבית, כפי שכבר משתקף בנטל המשכנתאות - ועלול להשתקף בהמשך בפיטורים או קיצוצי שכר.

בינתיים, שוק העבודה לא מגיב כל כך לתהליך הריבית של הנגיד. "זה לא ייחודי לישראל", מסביר בהר. "בדרך כלל ה'כאב' של הריבית מגיע דרך שוק העבודה. אבל הפעם מעלים את הריבית שוב ושוב, ואיכשהו שוק העבודה לא מגיב, ושיעור התעסוקה ממשיך להיות מאוד חזק. יש הרבה תאוריות, אולי זה קשור למחסור הקבוע בעובדים, או לסוג עבודות חדש".

"אם המדד יפתיע, הנגיד יצטרך לפעול שוב"

"בכלכלה אתה אף פעם לא יודע לחלוטין, זה תהליך של ניסוי וטעייה", מסביר בהר. "אם מדד אפריל לא היה מפתיע, העלאת הריבית לא הייתה בטוחה בחודש הזה. אם נראה מדדי מחירים מאוד מפתיעים כלפי מעלה, אז הנגיד יצטרך לפעול שוב. המדד המשפיע על ההעלאה הבאה הוא מדד חודש מאי, מדד שהוא עונתית גבוה, שגם יכול להיות שיושפע מעליות המחירים בתחום המזון".

אם מדד מאי לא "יפתיע לרעה", יתכן שדווקא נראה עצירה בהעלאת הריבית. "כרגע, אנחנו מעריכים בפחות מ-50% שתהיה העלאת ריבית נוספת ביולי", חוזה בהר. "בבנק ישראל ירצו לתת זמן, לראות איך המדיניות פה משפיעה. זאת, אלא אם כן יהיה מדד עם השפעה גדולה מאוד כלפי מעלה בחודש מאי".

בהר מסביר שקשה למדוד מתי "מנצחים" את האינפלציה, ויתכן שבבנק ירצו לקחת הפסקה מהעלאות הריבית, על מנת לבחון את השפעות העומק של 10 ההעלאות הקודמות. ומה לגבי מחירי הדירות, שמושפעים גם הם מהריבית? למרות מחירי השכירות הגבוהים בשוק, בהר מעריך שבקרוב נראה בלימה: "בעלי הדירות מגלגלים את המשכנתא לשוכרים עד שאפשר. אבל בשלב מסוים האבטלה תתחיל לעלות, שוכרים לא יוכלו לשלם את הסכומים הגבוהים - והעלייה הזו אמורה להיבלם".

גם בבית ההשקעות פסגות מעריכים שבנק ישראל עשוי לעצור, לפחות לזמן מה, את תהליך העלאת הריבית בעדכון יולי. "לפחות להערכתנו, בשלב זה יהיה נכון לבנק ישראל לחכות ולראות כיצד אפקט הריבית מחלחל אל הכלכלה הריאלית לפני שיחליט על מהלך העלאה נוסף", כתב גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות. "מהלך כזה עשוי להכניס את בנק ישראל לטריטוריה של טעות מדיניות".

"נתוני הפעילות הכלכלית האחרונים שפורסמו בישראל מלמדים אותנו שאפקט הריבית עוד ממש לא בא לידי ביטוי בנתונים הכלכליים", מסביר בית אור. "על מנת לראות התמתנות אמיתית באינפלציה הדביקה, נדרשת האטה משמעותית בפעילות הכלכלית ולהערכתנו השפעה משמעותית עוד לפנינו כאשר אפקט הריבית מצד אחד, והאינפלציה הגבוהה מצד שני שוחקים את כוח הקנייה של משקי הבית בישראל באופן משמעותי".