דני (שם בדוי), בן 52, צבר לעצמו קריירה מפוארת במשך למעלה מעשרים שנה. בשנות ה-90 הוא החל לעבוד כמחלק עיתונים בקבוצת הארץ, ועם השנים הוא התקדם במעלה הפירמידה עד שהתברג בתפקידי הנהלה במחלקות הייצור, התפעול והאריזה, במסגרתם ניהל מאות עובדים. כשהגיעה הקורונה בשנת 2020, הכל נעצר: ״באותה התקופה הוחלט לצמצם את מצבת כוח האדם לאור המעבר לדיגיטל. כל מחלקה עשתה צמצומים, וכשהגיעה הקורונה כבר ממש חתכו בבשר החי. במרץ יצאתי לחל״ת״, הוא מספר בראיון ל- MAKO.

בתחילת הדרך, הוא דווקא נהנה מכך. ״אחרי 26 שנים בהם אני עובד 24/7, הייתה   לי בהתחלה תחושת הקלה. לתומי חשבתי שעם כל הניסיון שצברתי כמנהל תפעול ומנהל יחידות, עם ידע מעמיק בדו״חות רווח והפסד, בנייה ועמידה בתקציב ובכלל ניהול באופן כללי, שיהיה לי קל למצוא עבודה. אבל מסתבר שטעיתי״, הוא מספר בעצב.

כשדני התחיל לחפש עבודה חדשה, הוא גילה שיש מכשול מרכזי אחד בדרך. ״לאט לאט נוכחתי לדעת שהגיל מהווה מכשלה. בטח כאשר מי שהתחרה מולי היו חבר׳ה הרבה יותר צעירים" הוא משתף. "הייתה למשל משרה שהתמודדתי אליה וכביכול עמדתי בכל הדרישות והתקדמתי בשלבים, אבל אחרי שבועיים שלא חזרו אלי, הרמתי טלפון והמגייסת פלטה שהיא ׳מצטערת אבל התקבל מישהו צעיר׳״.

איך הרגשת?

״אני יכול להבין אותה, למרות שהראייה שלי היא אחרת. כשאני גייסתי בעבר אנשים אני דווקא תמיד העדפתי חבר׳ה טיפה יותר מבוגרים, מיושבים, שלא קופצים ממקום למקום כל רגע בשביל עוד 500 שקלים. הדור החדש הוא נורא קופצני - היום הוא פה ומחר הוא שם, ויש יתרונות לגיל״, הוא אומר.

ריבי בלר, מנכ"לית עמותת "והדרת הכוח השלישי" (צילום: מאיה לגוטין, יחסי ציבור)
צילום: מאיה לגוטין, יחסי ציבור

אז למה עכשיו זה שונה לדעתך?

״למעסיקים יש סטיגמות על עובדים מבוגרים״, הוא אומר ומסביר, ״הם למשל חושבים שהם רוצים להיות בבית בשעה מוקדמת. הסטיגמה ההפוכה היא שלעומתם הצעירים רעבים, רוצים להצליח ומלאים באנרגיות. כך מעסיקים מפספסים הרבה חבר׳ה, כמוני, שבאים עם המון מוטיבציה ורצון, אולי אפילו מתכחשים לגילם. אני אדם נמרץ, יש לי מה לתת ובכל מקום שהגעתי אליו רק הוכחתי את זה. הסטיגמה לא נכונה לכולם - לא כולם עם אותם מרכיבי אופי״.

כאדם בן 60 אין לי תעודות רשמיות בשום דבר

דני הוא לא היחיד. גם יהונתן (59), שעבד מעל 20 שנה בהפקת אירועים, מצא את עצמו בלי עבודה במשך מספר חודשים. ״בהתחלה היה לי טיים אווט נהדר ולא ממש חששתי שלא אמצע עבודה. זה היה זמן מבחינתי להחליט מה אני רוצה לעשות ועל מה אני מוכן לוותר, כי צריך להתפשר על הרבה דברים״, הוא אומר ומסביר, ״צריך להתפשר כי כאדם כמעט בן 60 אין לי תעודות רשמיות בשום דבר, ולא לכל דבר ייקחו אותי. אני לא תלוש מהמציאות וידעתי את זה״.

״למעסיקים יש סטיגמות על עובדים מבוגרים. הם למשל חושבים שהם רוצים להיות בבית בשעה מוקדמת. הסטיגמה ההפוכה היא שלעומתם הצעירים רעבים, רוצים להצליח ומלאים באנרגיות. כך מעסיקים מפספסים הרבה חבר׳ה, כמוני, שבאים עם המון מוטיבציה"

גם הוא הבין שהגיל שלו מהווה מגבלה. ״הממוצע למציאת עבודה בגילאי 60 הוא בערך 8 חודשים. אני לא עובד לשם שמיים, אלא כי צריך להתפרנס, ולא רציתי להיות במצב שאני נשאר בלי פרנסה. ברור שחלק גדול מהפניות שאתה שולח לא מקבלות תגובה בכלל או שעונים בוטים שמורידים אותך. אמנם לא כתבתי גיל בקורות החיים שלי, אבל עדיין ניתן לראות משלל הניסיון שנצבר שלא מדובר בילד. אני חושב שעוד הייתי בר מזל כי אני מסתכל על בני גילי שמחפשים עבודה ונאלצים להתפשר הרבה יותר״.

מה היתרונות של עובד מבוגר בעינך?

״למשל אין לי ילדים שצריך לדאוג להם אם כרגע אין גן, אין לי מילואים. גם במהות, יש משהו באנשים בגיל הזה שהם נינוחים יותר ולכן קל לעבוד איתם. בנוסף, למעט מקצועות טכנולוגיים שהתפתחו מאוד, לניסיון ולערך שנצבר יש ערך לא מבוטל. לידע ולזמן יש ערך״.

מה תמליץ למחפשי עבודה בגילך לעשות?

״אני ממליץ לעבוד על הקטע הרגשי ועל ההערכה העצמית. לבוא עם מלא בטחון והבנה במה אתה שווה. אם אומרים לא זה לא בגלל שאתה לא שווה, אלא כי אתה לא מתאים. כשבאים ככה, זה עובר ככה. ככה גם התחושה של להתמודד עם הלא בדרך היא הרבה יותר קלה״.

התחלתי לרדת בדרישות

דני חיפש עבודה במשך למעלה משנתיים, והדבר השפיע גם על הדרישות שלו. ״רגעי המשבר הקשים ביותר היו כשהבנתי שאני מתחיל לחפש עבודות שהן לא לפרופיל שלי. התחלתי לרדת בדרישות בצורה משמעותית ולחפש עבודות פשוטות מאוד. אפילו יום אחד ברגע משבר חשבתי לעבוד בהתנדבות - זה התחתית שבתחתית. שם הבנתי שאסור לי לוותר, שצריך להאמין בעצמי ושהנתונים מדברים בעד עצמם. יש לי מה להציע״.

למרבה השמחה, לשני הסיפורים של דני ויהונתן יש סוף טוב ובסופו של דבר שניהם מצאו לאחרונה עבודה חדשה. עם זאת, לא מעט עובדים מבוגרים עדיין לא מצליחים להשתלב בשוק העבודה. כך לפי נתוני הלמ"ס, בגילאי 35-54 אחוזי ההעסקה נכון לרבעון השלישי של 2022 עומד על 84% בעוד שבגילאי 55-64 הוא עומד על 71% ובגילאי 65-74 עומד על 31%.

״רגעי המשבר הקשים ביותר היו כשהבנתי שאני מתחיל לחפש עבודות שהן לא לפרופיל שלי. התחלתי לרדת בדרישות בצורה משמעותית ולחפש עבודות פשוטות מאוד. אפילו יום אחד ברגע משבר חשבתי לעבוד בהתנדבות - זה התחתית שבתחתית"

במהלך הדרך ולאחר שעבר מספר קורסים והכשרות, הוא פגש את עמותת ״והדרת הכוח השלישי״, שנוצרה כדי לסייע לעובדים מבוגרים בחיפוש עבודה. דרך העמותה הוא השתלב בפרויקט החדשני ״ SKEELZ״, במסגרתו עבר שאלון התאמה שמבוסס על בינה מלאכותית לבחינת כישוריו האישיים. ראיתי מה הכישורים החזקים שבי. זה פתח לי עולם חדש שלא היה לי קודם״, הוא אומר ומספר, ״הם פתחו לי את העיניים. התאמתי את קורות החיים בהתאם לכישורים שעלו בשאלון, והתחלתי לעבוד בלחפש עבודה. זה לא קל להתיישב על המחשב כל יום ולחרוש את כל האתרים שכבר חרשת אתמול, אבל עם הזמן, הגעתי למצב שלפחות פעם ביומיים שלושה יש לי ראיון עבודה״.

״אחרי שנפל עלי כרעם ביום בהיר שאף אחד לא מחכה לי בחוץ הבנתי שאני צריך להתחיל לכתת את רגליי ולעבוד בזה, בלחפש עבודה. כאן התחילו להגיע רגעי המשבר הקשים - ממש נפילות". מספר יהונתן. לאחר שהצטרף לאותה עמותה הוא שיתף שמה שהכי עזר לו היה השיחה היומית שהחדירה בו מוטיבציה. "כל יום שלחתי להם מייל כדי לעדכן מה עשיתי היום ולקבל פידבק. השיחות האלו מאוד חשובות למחפשי עבודה. שיחה כזו יכולה להרים אותך מהכיסא ולגרום לך להמשיך בפעילות של היום כרגיל״.

"רובינו היינו שם, בסיטואציה של חיפוש עבודה ובדרך כלל זוהי תקופה שאנחנו מעדיפים לשכוח. ההרגשה שאתה עומד למבחן, תלוי בגחמות של אדם אחר ועומד מולו במצב של חולשה, אלא אם כן אתה נושא מומחיות מקצועית נדירה ומבוקשת". מספרת ריבי בלר, מנכ"לית עמותת "והדרת הכוח השלישי", ״כאשר אנחנו מדברים על מחפש עבודה שכבר עבר את גיל 55, הקושי מוכפל בסדרי גודל. אנשים אלו מוצאים את עצמם מחוסרי עבודה מסיבות שונות, מקום העבודה נסגר, נעשו קיצוצים או שהעובד נהיה ׳יקר׳ מדי עקב שנות הוותק שלו, ומעסיקים מחפשים כיצד ניתן להוזיל עלויות״.

העמותה, שפועל כבר למעלה מעשור, הצליחה לסייע לאלפי אנשים למצוא עבודה. "במסגרת עשור של פרויקט תעסוקה למבוגרים, נתקלנו באלפי אנשים מוכשרים, בעלי יכולות מצוינות, כישורים וניסיון שהתנפצו מול חומות הגילנות. מעסיקים היום פשוט לא מבינים את היתרונות של עובד מבוגר ואת הצורך בגיוון גילאי. החששות של מעסיקים הם רבים - שהעובדים המבוגרים ידרשו יותר מדי, לא יסתדרו עם העובדים הצעירים או שקשה יהיה להכשיר אותם, נוסף על החששות הטבעיים שמגיעים עם הגיל, וההתמודדות הלא רצויה עם מחלות או בעיות שנובעות מזקנה״.

איך אתם משכנעים אותם שהם עדיין רלוונטים?

״אנחנו עומדים על כך שעובדים מבוגרים הם נכס למעסיק. העובד המבוגר הוא בעל ניסיון חיים רב, וכישורים שצבר לאורך חייו שעוסקים בעולמות מעבר לקריירות בהן עסק. העובדים מגיעים עם רצון לעבוד הן מפאת מצב כלכלי לא טוב והן מפאת צורך עז להגשמה עצמית, הם מחפשים משהו שיפיג את הבדידות ולכן ברוב המקרים גם מוכנים לתת מעצמם יותר במקום העבודה״.

פרויקט ״ SKEELZ״ מנוהל באמצעות מענק ממשלתי של מינהל תעסוקת אוכלוסיות בזרוע העבודה, במסגרת מנגנון "מענקי חדשנות בתעסוקה". כחלק מהאסטרטגיה להשגת יעדי התעסוקה הממשלתיים לאוכלוסייה המבוגרת בישראל ותפיסת החדשנות שהמינהל מוביל.