נגיד בנק ישראל הפרופ' אמיר ירון הודיע היום (שני) כי הריבית תעלה ב-0.25%, כשהמשמעות היא שהריבית תעמוד כעת על 4.75% - וריבית הפריים על 6.25%. בבנק הפועלים העריכו השבוע כי הריבית תמשיך ותעלה גם בעדכון הצפוי בחודש יולי - ותעמוד בשיאה על 5%.

 סיקור כלכלה ב-N12

לבנק לא נותרה ברירה אלא להעלות את הריבית, זאת אחרי שמדד המחירים לצרכן "הפתיע לרעה" בחודש אפריל, ועלה בקצב כפול מהתחזיות. במקביל, נתוני הצמיחה במשק לרבעון הראשון הראו קיפאון, ועוד לא משקפים מיתון, מה שנותן לנגיד את "מרחב התמרון" להמשיך ולהעלות את הריבית. 

מדובר במכה כלכלית קשה נוספת לנוטלי המשכנתאות, ההלוואות - והעסקים הקטנים. אחרי עשר העלאות ריבית רצופות, אלה משלמים כעת מאות אם לא אלפי שקלים נוספים מדי חודש על ההלוואה.

אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, תוקף את החלטת בנק ישראל על העלאה נוספת בגובה הריבית: "יש לחדול לחלוטין מהעלאות ריבית נוספות ולשים את הדגש על בלימת צד העלויות. הממשלה תוקפת, ללא הצדקה, את המגזר העסקי כי זה קל ופופוליסטי בעוד היא איננה עושה את המינימום הנדרש במגזר הציבורי. העלאת הריבית כיום תגרום יותר נזק מאשר תועלת. גם בנק ישראל וגם ממשלת ישראל עושים שגיאה חמורה בהטילם את כל יהבם, במאבק באינפלציה הגואה, בהמשך העלאת הריבית הבנקאית". נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, הצטרף לקריאה: "כלי הריבית מיצה את עצמו. הגיע הזמן שהממשלה תכניס את היד לכיס ותפחית עלויות שיעזרו במלחמה באינפלציה".

בכמה עלתה ההוצאה הממוצעת על המשכנתא?

לפי נתונים שאסף ארגון "פעמונים", משפחה ישראלית ממוצעת שילמה במרץ הקודם כ-3,662 שקלים בחודש על משכנתא. במרץ 2023, שנה אחרי, המשפחה משלמת כ-700 שקלים יותר - 4,400 שקלים מדי חודש.

גם עבור משפחות שוכרות המצב נהיה כמעט ובלתי אפשרי. בעלי הדירות, חלקם בעלי משכנתא בעצמם, מגלגלים את ההתייקרות הישר אל השוכרים. כך, עלות השכירות של משפחה ממוצעת קפצה ב-205 שקלים תוך שנה.

במקביל, המשפחות ממשיכות להתמודד עם גל ההתייקרויות שמסרב לעצור. ב"פעמונים" מצאו כי משפחה ממוצעת הוציאה על ביגוד בחורף (ינואר-פברואר) 364 שקלים ואילו בקיץ (יולי אוגוסט) היא תוציא 434 שקלים חדשים. הקיץ יביא איתו גם הוצאות גבוהות במיוחד על בידור הילדים: בחודשי החורף משפחה ישראלית ממוצעת מוציאה 357 שקלים על מופעי תרבות, ואילו בחודשי הקיץ ההוצאה מזנקת ל-1284 שקלים. 

שרון לוין מנהלת הסברה בארגון פעמונים מסרה: "הציבור הישראלי מגיע קצת יותר מוכן להעלאות הריבית, כלומר יש הפנמה שלא מדובר באירוע חד פעמי אלא אירוע מתמשך. משפחות שנטלו הלוואות יכולות לבדוק שוב את תנאי ההלוואה שלהן, הבנקים מציעים מספר פתרונות למשפחות שמתקשות וכדאי לבדוק שהפתרון המוצע מתאים ליכולת הכלכלית".

ד"ר מרים שוורץ זיו מהאוניברסיטה העברית וחברת פורום המומחים באלדר משכנתאות: "המחנק הכלכלי בעקבות העלייה בריבית מורגש על כולם אך הוא מורגש בעוצמה גדולה יותר על העשירונים התחתונים שמלכתחילה ההכנסה הפנויה שלהם מצומצמת יותר. כרגע, אם יש קושי להחזיר את המשכנתא, אפשר לנסות לעשות מאמץ להגדיל את ההכנסה החודשית (אולי באמצעות עבודה נוספת), ואפשר גם לבדוק עם הבנק אפשרות לפריסה מחדש של תשלומי המשכנתא. זאת תקופה מאתגרת, אבל בטווח הארוך ואפילו הבינוני הריבית צפויה לרדת במידה מסוימת ואז גם ירדו באופן הדרגתי תשלומי המשכנתא החודשיים".