יותר מ-100 קורבנות כבר שילמו בחודשים האחרונים את מחיר הכישלון של מאבק משטרת ישראל בפשיעה. היום (ראשון) התגאה ראש הממשלה בנימין נתניהו ב"תקציבי הענק" שהוקצו למשטרה, כספים שיוכלו לתת למשטרה את הכלים הנדרשים. השר לביטחון לאומי אמר לאחר העברת התקציב כי מדובר ב-9 מיליארד שקלים. בינתיים, המספר הזה רחוק ממה שהמשטרה קיבלה בפועל - והעברת הסכום כולו תיקח זמן רב, אם בכלל.

המיליארדים הנוספים שהובטחו

"על הנייר", תקציב המשרד לביטחון לאומי גדל בין 2022 ל-2023 ב-1.1 מיליארד שקלים, ובין 2024 ל-2022 בכ-2.2 מיליארד שקלים - סך הכול תוספת של כ-3.3 מיליארד שקלים. בנוסף, הממשלה אישרה 2 מיליארד שקלים נוספים בתוך שנתיים למשמר הלאומי, כלומר - 5.3 מיליארד שקלים. אז איך מגיעים ל-9 מיליארד שקלים?

בנוסף לתקציב היבש, השרים השונים מגיעים גם ל-"סיכומים תקציביים" מול האוצר, שמוכרים לנו גם בתור הכספים הקואליציוניים. במסגרת הכספים האלה, קיבל המשרד לביטחון לאומי כ-2 מיליארד שקלים, שצפויים ללכת בין היתר למשכורות השוטרים. עם זאת, כספים אלה סובלים מהמגרעות הרבות שיש לכספים קואליציוניים - הם לא מובטחים בתקציב הבא, ומותנים בביצוע. כך לדוגמה, המשטרה תוכל "למשוך" חלק מהכסף רק אם תצליח לגייס מכסה מסוימת של שוטרים.

קובי שבתאי והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בכנסת (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
המפכ"ל שבתאי והשר בן גביר, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

אבל גם עם התוספת הזו, אנחנו מגיעים לכ-7.4 מיליארד שקלים. אז היכן מסתתרים המיליארדים הנוספים? למרות שב-2022 הובטחו למשרד לביטחון לאומי 21 מיליארד שקלים, בפועל הוקצו רק כ-19 מיליארד שקלים, אחרי קיצוצים רוחביים שונים. בן גביר בעצם השיב את הכספים האבודים, ויחד מדובר על תוספת תקציבית של 9 מיליארד שקלים. עם זאת, אף אחד לא מבטיח שהתקציב שאושר לא יעבור קיצוצים דומים ואף דרמטיים יותר - במיוחד בצל הירידה המשמעותית בהכנסות המדינה ממסים.

אז אחרי ש"מצאנו" את 9 מיליארד השקלים, ננסה להבין - כמה מהם הגיעו, או יגיעו, למאבק בפשיעה. מאז אישור התקציב, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר "מנמיך ציפיות": "זה לא יקרה תוך יום, זה לא יקרה תוך יומיים" הסביר השר בסרטון עם נתניהו מיד אחרי אישור התקציב. "לתוספת הזו ייקח זמן להגיע. צריך לגייס כוחות, לגייס שוטרים, אני מקווה שזה יעזור לנו להחזיר את השקט והביטחון".

בנימין נתניהו (צילום: AP)
נתניהו בישיבה השבועית: "הממשלה שלנו הקציבה תקציבי ענק למשטרה", היום | צילום: AP

במה התקציבים תלויים?

בפועל, לא מעט מהתקציב בכלל לא יופנה ל"משטרה הכחולה", אלא למשמר הלאומי ולמג"ב: בן גביר מתכנן להשתמש בתקציב על מנת לגייס 3,225 תקנים חדשים לחיזוק הביטחון - מתוכם רק כ-1,400 עבור השיטור הקלאסי. בנוסף, המשרד לביטחון לאומי מתעתד לייצר 18 פלוגות מג"ב מילואים נוספות, שיהוו חלק מהמשמר הלאומי. בניין הכוח של הגופים הללו ייקח זמן, וכך גם גיוס כוח האדם.

בנוסף, אמור להתחיל כבר בקרוב תהליך של העלאת שכר השוטרים, בסדר גודל של כ-20%, כך לפי הודעת המשרד לביטחון לאומי אחרי אישור התקציב. עם זאת, כפי שאמר השר בעצמו - התקציבים תלויים בביצוע ובגיוסם של שוטרים חדשים, משימה לא פשוטה. זאת על בעוד שהמחסור בשוטרים הוא אחד מהמכשולים המרכזיים במאבק בפשיעה.