בתום 5 ימים של שביתה ברשויות המקומיות, בשלטון המקומי הודיעו שיעצרו את השביתה והעיצומים שפוגעים בתושבים במסגרת המאבק בקרן הארנונה שמקדם שר האוצר. בישיבה שקיימה היום (חמישי) הנהגת השלטון המקומי, הוחלט לנקוט בצעדים משפטיים נגד ההצעה וכן על הקמת צוות מיוחד אשר "יוביל את הצעדים המשפטיים, הבירוקרטיים והמעשיים". שר האוצר בצלאל סמוטריץ' פנה ליועמשי"ת בדרישה לייצוג עצמאי בעתירת התעשיינים על שביתת השלטון המקומי: "תגובתך אינה מייצגת את עמדתי".

סיקור N12

"בישיבת ההנהלה המשותפת של מרכז השלטון המקומי ומרכז השלטון האזורי שהתקיימה היום הוחלט על המשך המאבק בחוק 'קרן הארנונה' שנועדה לגזול את כספי התושבים", נמסר בתום הדיון שבמהלכו הוחלט "להעביר את צעדי המאבק לפגיעה בממשלה ולא בתושבים, ונערכים לפניה לערכאות משפטיות אשר יוגשו בסיום תהליך החקיקה של חוק ההסדרים".

דיון קרן הארנונה, ועדת הכספים (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)
דיון על קרן הארנונה בוועדת הכספים, השבוע | צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

בשלטון המקומי ממשיכים להתנגד באופן נחרץ להצעה ומסרו כי חוק קרן הארנונה הוא "חוק מעוות המשנה את סדרי בראשית ביחסי שלטון מרכזי ושלטון מקומי, מדובר בחוק לא שיוויוני, המתבסס על נתונים שקריים שהציג משרד האוצר, וקודם בצורה דורסנית ולא חוקית. הקרן לא משיגה את המטרות לשמן נטען שהיא הוקמה (טיפול במשבר הדיור), וברור שקודמה משיקולים זרים אחרים".

"לא היינו צריכים להתקפל, הפחד מהציבור הכריע"

בנוסף, הקים השלטון המקומי "צוות פעולה" שירכז את הפעולות שינקטו במאבק ויוביל את הצעדים המשפטיים, הבירוקרטיים והמעשיים. "השלטון המקומי מתנגד התנגדות מוחלטת, לחוק קרן הארנונה, שפוגע באוטונומיה, בסמכויות ובתקציבים של הרשויות המקומיות, ודורש מהמדינה להציג תכנית אמיתית לפתרון משבר הדיור, שתביא להורדת מחירי הדיור, תמרוץ ריאלי להרחבת בניית יחידות דיור וחיזוק אמיתי של הרשויות בפריפריה ובמגזר".

בעתירה שהגישו תעשיינים נגד השביתה של השלטון המקומי, פנה שר האוצר ליועמ"שית בהרב-מיארה וביקש ייצוג עצמאי: "קראתי בתדהמה את תגובת 'המדינה' שהוצגה על ידי מחלקת הבג"צים בעתירה שבנדון... מדובר בשביתה פראית ובלתי חוקית, המהווה שימוש לרעה בכוח השררה והתנערות מחובתו של השלטון המקומי כלפי תושביו... השביתה לעמדתי היא בלתי חוקית בעליל... מצופה היה שלא תשבו על הגדר באיזו תגובה רפה, מגמגמת ומתפתלת אלא תתייצבו איתן נגד השביתה ותדרשו את הפסקתה לאלתר.. העמדה לא הוצגה לנו וקיבלנו אותה בהפתעה".

אבי גרובר, ראש עיריית רמת השרון על הפסקת השביתה: "אני לא תמכתי בהחלטה להפסקת השביתה וחשבתי שצריך להחריף את הצעדים. יצאנו למאבק על עתיד השלטון המקומי ולצערי רוב ראשי הערים לא היו מסוגלים להסתכל קדימה יום אחד. במקום להתקפל, היינו צריכים להמשיך בשביתה מלאה עד שתרד קרן הארנונה מסדר היום ותקובע הארנונה כמס עירוני השייך לעיר, אבל הפחד מהציבור הכריע את הכף. מהרגע הראשון יותר מדי מקומות שבתו בקריצה וקרסו לנוכח גודל המעמד. קרן הארנונה והעקרון העומד מאחוריה הם עוד עד בדרך למיטוט השלטון המקומי, פגיעה בתושבים במרכז ובפריפריה ולא פחות מזה בעצמאות הרשויות והמועצות המקומיות. אני מקווה מאוד שהציבור יהיה חזק מאיתנו ויאבק בכל הכוח בקרן הגזל עד שזו תרד מסדר היום".

על מה הסערה סביב חוק הארנונה?

בפשטות, באוצר רוצים שהעיריות יבנו פחות עסקים - ויותר דירות למגורים. אבל עבור העיריות, התמרוץ הוא הפוך - עבור עסקים אפשר לגבות ארנונה גבוה, ועבור תושבים - פחות. הפתרון שמצא האוצר הוא לדרוש מהרשויות שעל כל שטח עסקי חדש שיבנו - יצטרכו להעביר חלק מהכנסות הארנונה לקרן סגורה. הקרן הזו, לפי התכנון, תעביר מענקים לרשויות חלשות ופריפריאליות שיאשרו יחידות דיור - על מנת לתגמל אותן על הבחירה הפחות רווחית. 

רק שבשלטון המקומי טוענים שמפתח החלוקה של הקרן - לא בדיוק שוויוני. קודם כל, רשויות חרדיות מאשרות יותר יחידות דיור, ופחות שטחים עסקיים, ולכן מלכתחילה קרן כזו מיטיבה איתן. לשם הדוגמה, עיריית בית שמש תקבל מהקרן 24 מיליון שקלים ב-2028. מהנדסת העיר כתבה בחשבון הטוויטר שלה: "במקום לדחוף לגרון שטחי תעסוקה מדומים, הקרן משלמת כסף עבור יחידות דיור כסף שלא יושת עלינו התושבים, ולא מגיע ממס חדש". בשנת 2027 תקבל בני ברק 2.2 מיליון שקלים ואלעד 1.7 מיליון שקלים.