ברבעון הראשון של 2023 הושקעו בחברות ההיי-טק הישראליות 1.7 מיליארד דולר בלבד - הנתון הרבעוני הנמוך ביותר מאז 2018, כך לפי בדיקת מכון המחקר והמדיניות SNPI. מתוך סך ההשקעות, כ-40% גויסו על ידי 3 חברות בלבד - ויז, e-Toro, ו-Via. במכון המחקר מתריעים כי מקור הפגיעה הוא המיתון העולמי והמהפכה המשפטית שמובילה הקואליציה - וכי התוצאות עלולות להיות סגירת סטארט אפים חדשים ועזיבה של כוח אדם איכותי לחו"ל.

לפי בדיקת מכון Start-Up Nation Policy Institute מספר סבבי ההשקעות בהיי-טק הישראלי עמד על 112 בלבד ברבעון הראשון של שנת 2023, הנתון הנמוך ביותר מאז התחילו במעקב בשנת 2014. מספר זה נמוך בכ-50% מהמספר הממוצע של סבבי ההשקעה בארבע השנים האחרונות. עם זאת, חשוב לזכור כי חלק מסבבי הגיוס - ובמיוחד הקטנים שבהם - מתגלים באיחור, ובהתאם המספרים הסופיים יהיו ידועים רק בהמשך.

הממצאים מציגים ירידה משמעותית בסכומי ההשקעות וכן במספר סבבי הגיוס בהיי-טק הישראלי, מה שעלול להביא לסגירתם של סטארט אפים חדשים יחסית - ולעזיבה של כוח אדם וחברות את ישראל. במכון SNPI מעריכים כי אם לא יהיה שינוי מגמה – ההיי-טק הישראלי ימשיך להתכווץ והדבר ייפגע במעמדה של ישראל כאומת הסטארט-אפ. אנו בעצם מושפעים משתי מגמות - האחת, סוף ה"כסף הזול" ותחילת מיתון בארה"ב, שמפחית את ההשקעות בהיי-טק ובשווקים הזרים (ביניהם ישראל). דווקא בשלב כזה ישראל אמורה למצב את עצמה כאופציה יציבה, ולא מסוכנת, על מנת לעודד את המשקיעים. אך מאז שהחלו לקדם את המהפכה המשפטית, קרה בדיוק ההיפך.

גם דוח ההיי-טק של IVC ולאומיטק לרבעון הראשון של 2023 מציגים נתונים זהים - ההשקעות בהיי-טק הישראלי המשיכו במגמת הירידה מהשנה שעברה, עם גיוסים של 1.72 מיליארד דולר ב-105 סבבים. זו ירידה של 70% בהשוואה לרבעון הראשון של שנת 2022 וירידה של 20% מהרבעון האחרון של השנה שעברה. 3 עסקאות ענק בגובה של למעלה מ-100 מיליון דולר כל אחת תרמו 38% מסך גיוסי הכסף.

"עלול להיות הרסני להיי-טק הישראלי"

במכון ערכו גם סקר בקרב הציבור בקשר לעמדותיו ביחס לתעשיית ההיי-טק. למרות הצטרפותם של ההייטקיסטים למחאה נגד המהפכה המשפטית, נראה שלא איבדו אהדה בציבור, ולא נרשמה ירידה באהדה לענף ביחס ל-2022. כמחצית מהנשאלים השיבו כי מחאת ההייטקיסטים היא מחאה לגיטימית במידה רבה ואף יותר, אך אם מתמקדים בנשאלים שמזדהים כימנים - 71% סבורים כי מדובר במחאה לא לגיטימית. בקרב המזדהים כמצביעי שמאל התמיכה במחאה כמעט מוחלטת, אך בקרב מצביעי ימין-מרכז אין את אותה תמימות-דעים: 40% השיבו שהמחאה לגיטימית במידה רבה, בעוד ש-49% סבורים שהמחאה לגיטימית במידה מועטה ומטה.

הפגנת ההייטקיסטים (צילום: מחאת ההייטקיסטים)
מחאת ההייטקיסטים | צילום: מחאת ההייטקיסטים

מנכ"ל SNPI, אורי גבאי מסר: "הנתונים של הרבעון הראשון שאנחנו מביאים בסקירה זו מדאיגים במיוחד - ומהווים תמרור אזהרה לכל מי שההיי-טק הישראלי חשוב לו. השילוב של האטה גלובלית ואי יציבות מקומית עלול להיות הרסני להיי-טק הישראלי. אנו מברכים על השהיית הרפורמה המשפטית אך כל עוד חוסר הוודאות לגבי עתיד המוסדות הדמוקרטיים בישראל יימשך תעשיית ההיי-טק תמשיך להיפגע".