עיריות פורום ה-15 הודיעו על השבתת רישוי העסקים החל מהיום (ראשון), זאת בנוסף להשבתת ועדות התכנון והבנייה שהחלה כבר בשבוע שעבר. הצעד נעשה במחאה על פרקים מסוימים המופיעים בחוק ההסדרים שהוגש לצד התקציב לכנסת ביום חמישי האחרון. בראשם, קרן הארנונה וריכוז סמכויות בתחום התכנון והבנייה. בהודעה מטעמם נכתב כי מדובר ב"פרקים דרקוניים המאיימים על עתידו של השלטון המקומי בישראל".

פורום ה-15 מונה את הערים תל אביב, רמת גן, גבעתיים, חולון, הרצליה, רמת השרון, פתח תקווה, ראשון לציון, רעננה, נתניה, רחובות, כפר סבא, אשדוד, באר שבע, אשקלון, חיפה וחדרה.

אחד הסעיפים שמכעיסים את העיריות הוא קרן הארנונה, שלוקח נתח מהכנסות הארנונה של רשויות חזקות - ויוצר ממנו קופה קטנה עבור בניית דיור בישובים חלשים בעתיד. בפורום מסבירים כי קרן הארנונה זהו "שם מכובס לאופן שבו המדינה רוצה לפתור בעיה ובמקום לממן אותה מהכספים שלה - רוצה לשלוח ידה לתקציבי השלטון המקומי בישראל, שהינו העני ביותר מבין מדינות ה-OECD. בעיריות תוקפים ואומרים כי מדינת ישראל הולכת בניגוד גמור למגמה המקובלת בכל מדינות העולם, ובמקום לחזק את השלטון המקומי ולהרחיב את סמכויותיו ואת משאביו - היא מחלישה ומרוקנת אותו מתוכן".

ראש העיר קינסטליך, ארכיון (צילום: גיא קרן, חדשות)
ראש עיריית ראשון לציון רז קינסטליך | צילום: גיא קרן, חדשות

"ביטול ודריסה של הסמכויות"

חוק ההסדרים המוצע לוקח מההשפעה שהייתה לרשויות על התכנון והבנייה - ומחזיר את הסמכויות לידי משרדי הממשלה. במקביל, החוק קובע כי עבור פרויקטים ממשלתיים המוגדרים דחופים כמו המטרו או הרכבת הקלה, תוכל המדינה לפעול בדורסניות רבה יותר מול הרשויות כשאלה יגרמו לעיכובים כלשהם. בתגובה, ברשויות המקומיות מזהירים כי המהלך מוביל את מדינת ישראל לאסון תכנוני, סביבתי ובריאותי שבמסגרתו כמעט ולא יהיו בערי ישראל שום מגבלות על רעש, זיהום, צפיפות - ומי שיסבול יהיו התושבים.

אחד הסעיפים שמקדמת הממשלה בין השאר הוא מהלך שלפיו מנהל הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית יוסמך להכריז על שטח כמתחם פינוי-בינוי, ללא צורך בתיאום, אישור או הסכמת העיריה. כמו כן, שר הפנים יוכל להכריז על רשות רישוי מקומית "איטית" - והיזמים או קבלנים יוכלו לעקוף אותה ולפנות לקבלת היתר בנייה מרשות רישוי ארצית במקום מהרשות המקומית. הסמכויות יופקעו מוועדות שיוכרזו "איטיות" ותכניות בניה של מעל 500 יחידות דיור יועברו אוטומטית מאותה ועדה מקומית אל המועצה הארצית, אם עברה שנה וחצי מרגע הגשת התכנית. כמו כן, סעיף נוסף יבטל את הצורך באישור העירייה ברישומי טאבו.

ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90)
ראש עיריית באר שבע רוביק דנילוביץ' | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

בעיריות טוענים כי הפרקים הללו בחוק ההסדרים - "הקרן להלאמת ארנונה", פרק תכנון ובניה ופרק תשתיות לאומיות - הם "לא פחות ממתקפה ממוקדת של השלטון המרכזי בערים הגדולות, תוך ביטול ודריסה של סמכויות התכנון, הפיתוח, הרישוי על הבניה, הרישוי העסקי, איכות הסביבה והבריאות שלנו. ובנוסף על כל זה - הלאמה של הארנונה העסקית של עיריותינו שתוביל לפגיעה קשה באיתנות הפיננסית הבסיסית שלנו וביכולתנו לספק שירותים למיליוני התושבים שלנו ולמיליוני האנשים המגיעים לערינו מדי יום, מדי שעה". 

מדובר במהלך המנותק לחלוטין מהנעשה ומהמקובל בעולם ומנוגד לכיוון בו כל העולם צועד - מגמה של חיזוק הערים הגדולות, הרחבת סמכויותיהן ואפילו מתן עצמאות ניהולית מלאה כמעט לגמרי לערי המטרופולין ולערים הבינוניות והגדולות כדי לנהל ולקדם ולפתח את עירן.