להצטרפות לקרן הכספית של מיטב

סדרת העלאות הריבית, שהזניקה את ריבית בנק ישראל מ- 0.1% בפברואר 2022 ל- 4.75% במאי 2023, שינתה את כללי המשחק בעולם ההשקעות. לאחר שנים רבות של ריבית כמעט אפסית, האפיקים הסולידיים אטרקטיביים יותר ומציבים אלטרנטיבה להשקעה בשוק ההון.

עם זאת, גם בין אפיקי החיסכון הסולידיים המוצעים כיום לציבור יש שמקודמים יותר על ידי הבנקים ויש כאלה שפחות. הבנקים, לדוגמה, מאוד רוצים שתנתבו את הכסף הפנוי שלכם לפיקדונות שהם מציעים. את הקרנות הכספיות, לעומת זאת, הבנקים עשויים להצניע. למה?

הסבר קצר: קרנות כספיות הן למעשה קרנות נאמנות, המתמקדות בהשקעה לטווח קצר באפיקים סולידיים. הקרנות הכספיות משקיעות בין השאר בפיקדונות בנקאיים שקליים לא צמודים, מק"מ (מלווה קצר מועד) של בנק ישראל, ניירות ערך מסחריים לא צמודים בדירוג A1 או דירוג מקביל ואג"ח קונצרניות לא צמודות עם דירוג AA ומעלה, שזמן הפדיון שלהם לא עולה על שנה. משך החיים הממוצע של כלל הנכסים המוחזקים בקרן כספית לא יעלה על 90 יום.  

מטבען, לקרנות הכספיות יש יתרונות רבים כמכשיר השקעה סולידי בזמנים של אי ודאות בשווקים. היתרונות האלה בולטים במיוחד בהשוואה מול פיקדונות הבנקים, אפיק שכאמור המערכת הבנקאית מתעקשת להבליט ולקדם.

מדוע הבנקים מעדיפים  שתשקיעו בפיקדונות בנקאיים? הסיבה לכך ברורה: כל בנק מעוניין לתת לציבור המשקיעים ריבית נמוכה ככל האפשר על פיקדונות, ומנגד להעניק לציבור הלווים הלוואה בריבית גבוהה ככל האפשר. את המרווח בין ריבית נמוכה על פיקדון לבין ריבית גבוהה על הלוואה הבנק כמובן שומר לעצמו. ואכן, הבנקים בישראל רשמו בשנה האחרונה רווח מצרפי אדיר של יותר מ-20 מיליארד שקלים. רווח נקי!

מה אתם יכולים לעשות? לחפש אלטרנטיבה משתלמת יותר בשבילכם כדוגמת הקרנות הכספיות.

לפניכם 5 יתרונות של הקרנות הכספיות כמוצר חיסכון: 

1. ריבית גבוהה יחסית

הקרנות הכספיות משקיעות כאמור בנכסים (אג"ח, פקדונות, מק"מ וכו') הנסחרים בתשואות בשיעור דומה לריבית בנק ישראל, שעומדת נכון למאי 2023 על שיעור של 4.75%. בפיקדונות הבנקים, לעומת זאת, תוכלו לקבל ריבית שנתית בשיעור נמוך יותר של 3%-4%, אך רק בסגירת החיסכון לפרקי זמן שינועו בין חודשים ספורים לשנה לפחות.

2. נזילות של הכסף

בעוד שהכסף בפיקדונות שמציעים ריבית סבירה סגור לתקופות ממושכות, הקרנות הכספיות נזילות מאחר שהן נסחרות וניתן למכור ולקנות אותן במהלך כל ימי המסחר בבורסה. חשוב להדגיש: פיקדון לא נזיל עלול לעלות לכם כסף שלא תכננתם להוציא, אם תזדקקו למזומן לצורך מימון הוצאה דחופה. במקרה כזה, תעמוד בפניכם האפשרות לקחת הלוואה בריבית גבוהה, או "לשבור" את החיסכון ולשלם קנס יציאה ו/או עמלה לבנק.

3. יתרון לגודל

הקרנות הכספיות מנהלות מאות מיליוני שקלים, כמה מהן מנהלות גם מיליארדי שקלים. הגודל הזה מאפשר למנהלי הקרנות לקבל את הריבית הגבוהה ביותר בבנקים לפיקדונות, שכן כושר המיקוח שלהם גדול משמעותית משל לקוח פרטי. מהיתרון לגודל נהנים כל המשקיעים בקרן, גם אלה שמושקעים בה באלפי שקלים בלבד.

4. ריבית בנק ישראל

בקרנות הכספיות ההשקעה היא כאמור באג"ח, פקדונות ומק"מ של בנק ישראל, שהתשואה עליו נגזרת משיעור הריבית במשק. המשמעות היא שאם הריבית במשק עולה, האמור מסייע לחוסכים בקרן הכספית להיצמד לגל של העלאות ריבית כדוגמת זה שהמשק הישראלי (והעולמי) חווה בשנה האחרונה. בפיקדונות הבנקים, לעומת זאת, קיימת ריבית קבועה וידועה מראש. כלומר ככל שהריבית במשק ממשיכה לעלות היא מהווה יתרון לקרנות הכספיות. לא מיותר לציין, עם זאת, כי בתרחיש של ירידת הריבית היתרון עלול להפוך לחיסרון.

5. יתרון מס במשיכת הכסף

בקרנות הכספיות משולם מס בסך 25% על הרווח הריאלי. המס משולם על הרווח בניכוי שיעור האינפלציה, כך שלמעשה לא ישולם מס כלל כל עוד שיעור האינפלציה גבוה משיעור הרווח. בפיקדונות הבנקים, לעומת זאת, משולם בכל מצב מס נומינלי של 15% בעת המשיכה.

נמחיש את ההבדלים בדוגמה מספרית: אם לדוגמא השקעתם 100,000 שקלים בתחילת שנה קלנדרית ובתום אותה שנה רשמתם רווח של 4,750 שקלים כתוצאה מתשואה חיובית של 4.75%, אך באותה שנה נרשמה גם אינפלציה של 5% - לא תשלמו מס בעת מכירת הקרן, מאחר שהרווח שהשיאה הקרן היה במונחים נומינליים בלבד.

 לעומת זאת, אם תפקידו באותה מסגרת זמן את אותו סכום בפיקדון לשנה שנושא ריבית של 4.75%, בתום השנה ובסיום תקופת ההשקעה בפיקדון יישארו בידיכם  4,037.5 שקלים בלבד: 4,750 שקלים ריבית פחות 15% מס נומינלי על הריבית בסך 712.5 שקל.

בשורה התחתונה, הקרנות הכספיות עשויות להיות  עדיפות על פני פיקדונות הבנקים כמוצר חיסכון, בפרמטרים קריטיים כמו, תשואה גבוהה, נזילות/גמישות ויתרונות מס במשיכה.

 

הצטרפו עכשיו לאלפים, שכבר עברו ועוברים לקרנות הכספיות!   

להצטרפות לקרן הכספית של מיטב

אין לראות באמור ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ מס המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח