בנק ישראל צפוי להעלות היום (שני) את הריבית ב-0.25%, מכה קשה נוספת לנוטלי ההלוואות והמשכנתאות. בעוד הבנקים היטיבו לפרסם שורה של הטבות לזוגות שכורעים תחת הנטל, רובם ככולם ימשיכו לשלם מאות אם לא אלפי שקלים נוספים מדי חודש. אך נקודת אור עוד לא נראית באופק: העלאת ריבית נוספת בחודש יולי היא כמעט ודאית.

סיקור N12

מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה בשבוע שעבר, ועלה בקצב כמעט וכפול מהתחזיות. המשמעות היא שהמוצרים והשירותים עדיין מתייקרים - ובקצב גבוה משמעותית משהם אמורים בצל לחץ הריבית. "ההפתעה במדד המחירים לחודש אפריל מעלה מאוד את הסיכוי שריבית בנק ישראל תעלה היום ל-4.75%", כתבה המחלקה הכלכלית של בנק הפועלים בסקירה השבועית. "אנו מעריכים שתהליך עליית הריבית קרוב למיצוי, ובנק ישראל ימתין, לאחר העלאת הריבית מחר, לראות אם האינפלציה פוחתת בעקבות ההידוק המוניטרי".

עם זאת, השוק ממשיך לתמחר עליית ריבית גם בעדכון הבא בחודש יולי. הפרופ' ערן ישיב מאוניברסיטת ת"א, חבר המרכז למקרו כלכלה בלונדון סקול אוף אקונומיקס ממש לא מופתע. "הפריצה התקציבית שמסמנת הממשלה להיות אינפלציונית - ובכל מקרה גם בלי קשר לאינפלציה פריצת תקרה מהסוג הזה גוררת העלאת ריבית".

מה הקשר בין התקציב המנופח לריבית?

"ככל שהגירעון עולה, הריביות על אגרות חוב ממשלתיות עולות. לא יכול להיות פער גדול מדי ביניהן לבין ריבית בנק ישראל - ולכן הנגיד יכנס למצוקה ויצטרך להעלות ריבית", הסביר פרופ' ישיב. התהליך הזה לא צפוי להשפיע, אך בשילוב עם גל ההתייקרויות שממשיך לעלות, הוא צפוי להיות משמעותי גם בעדכון יולי - וגם בהישארות בסביבת ריבית גבוהה לאורך זמן ארוך יותר.