בהתאם לחששות - ואחרי ניסיונות השכנוע: סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס הורידה אמש (שישי) את אופק דירוג האשראי של ישראל. בנימוקי ההחלטה הסבירה כי "השינוי משקף הידרדרות במשילות בישראל, כפי שממחישים האירועים סביב הצעת הממשלה לשינוי במערכת המשפט". האם סוכנות דירוג נוספות ילכו בעקבותיה? והאם הצעד שנעשה הוא הפיך?. 

סיקור N12

מה בדיוק החליטה סוכנות מודי'ס?

בסוכנות דירוג האשראי מודי'ס הודיעו אמש כי הורידו את אופק דירוג האשראי של ישראל מ"חיובי" ל"יציב", אך השאירו את הדירוג עצמו ברמה של A1. בכך, אומרים בסוכנות הדירוג כי יכולתה של ישראל להשיב את חובותיה נשאר דומה, אך היא לא מאמינה כי מצבה הכלכלי של ישראל ישתפר בזמן הקרוב.

מה המשמעות הכלכלית לישראל?

דירוג האשראי מספר למשקיעים ולמדינות נוספות על היכולת של מדינה או גוף להחזיר הלוואות. על מנת לממן את מדיניות הממשלה, ישראל מגייסת הלוואות בארץ ובעולם - ונדרשת להחזיר אותן בריבית. בשנת 2020 הסתכמו הוצאות הריבית על חובות המדינה ב-38 מיליארד שקל שהם 2.74% מהתוצר. כשדירוג האשראי יורד, המשמעות עבור המשקיעים היא שהמדינה עשויה להתקשות בהחזרת ההלוואות - ואלה עלולים לדרוש ריביות גבוהות יותר - שיעלו למשק יותר כסף.

בעוד הורדת הדירוג עצמו הייתה מייקרת את האפשרות של ישראל לגייס אגרות חוב בעולם, הורדת אופק הדירוג צפויה בעיקר לאותת למשקיעים כי תהליך לא בריא עובר על מדינת ישראל. בקרב מי שנחשפו עד כה רק לכותרות בעיתונים או תמונות מחאה, יש כעת צוות כלכלנים שבחן לעומק את הסוגיה - והכריע כי היא עלולה לפגוע בכלכלת ישראל.

מה עלול להוביל להורדת הדירוג עצמו?

בינתיים כלכלת ישראל צלחה את הבדיקה בלי שדירוג האשראי שלה ירד מ-A1 ל-A2. צוות מודי'ס כתב בהחלטתו: "דירוג האשראי של ישראל עלול לרדת אם המתח הנוכחי יהפוך למשבר פוליטי וחברתי מתמשך שיגרום לנזק ממשי לכלכלה. נזק כזה יכול להיות הפסקה של השקעות בענף ההייטק, ומעבר של חברות ישראליות לחו"ל".

מאחר שנזק כזה כבר החל להצטבר, יתכן שישראל תחווה הורדת דירוג בהערכה הבאה של חברת מודי'ס. הכלכלנים הוסיפו כי גם מתח גיאו-פוליטי עלול לשחק תפקיד בהורדת הדירוג של ישראל: "הסלמה במתיחות עם הפלסטינים יכולה לסכן את יחסיה של ישראל עם שכנותיה. במקרה כזה, מדינות העולם עשויות 'לבודד' את ישראל, מה שעלול להשפיע על הכלכלה שמתמקדת בייצוא".

כיצד יכולה ישראל להשיב את האופק החיובי?

כלכלני מודי'ס צופים סיכוי נמוך שישראל תצליח לשפר את מצבה בששת החודשים הקרובים. עם זאת, האופק החיובי עשוי לחזור אם תימצא הסכמה למחלוקת על המהפכה המשפטית, באופן שלא יעמיק את הקרע בין הקבוצות השונות בעם ולא יפגע בצמיחה. במודי'ס מבהירים כי "המשך שיפור יחסי החוב-תוצר והצמיחה הכלכלית יהיו הכרחיים להחזרת האופק החיובי ולבסוף להעלאת הדירוג". בכך הם אומרים - לא על שיפור המצב הכלכלי לבדו תשיב ישראל את התווית החיובית.

מה החשיבות של ההפגנות נגד המהפכה?

בחודשים האחרונים טענו גורמים בכירים בקואליציה, בינהם יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט שמחה רוטמן, כי המחאה היא שהובילה ללחצים שליליים על הכלכלה הישראלית. במודי'ס לא תומכים בטענה זו, וטוענים כי האופן שבו קודמו החוקים - ללא הסכמה רחבה - הוא שהוביל להורדת הדירוג.

ההפגנה בתל אביב נגד המהפכה המשפטית (צילום: רויטרס)
"הובילו את הממשלה להיכנס להידברות". ההפגנות נגד המהפכה המשפטית | צילום: רויטרס

"שינוי אופק הדירוג של ישראל משקף הידרדרות בתפקוד הממשל", כתבו כלכלני מודי'ס והוסיפו: "בעוד מחאות רחבות הובילו את הממשלה לעצור את קידום החקיקה ולהיכנס להידברות, האופן שבו הממשלה קידמה את הרפורמה הרחבה בלי לבקש בעצמה הסכמה רחבה מצביעה על היחלשות המוסדות ויכולת פחותה לחזות את מדיניות הממשלה".

מה חשבו שם על טענות שר האוצר?

במודי'ס כותבים כי רבים בישראל תומכים בשינוי "כלשהו" של מערכת המשפט. "עסקים מתלוננים על עיכובים רבים בניהול תביעות - ויש הבנה כי יש מקום לשיפור בהגדרת תפקידו של בית המשפט העליון ובגיוון שופטיו". עם זאת, טוענים במודי'ס: "התכנית שהציגה הממשלה לא תענה על הצרכים הללו בצורה אפקטיבית".

כיצד הגיבו בישראל לשינוי הדירוג?

במשרד האוצר עדיין לא הגיבו להחלטה, שהתפרסמה במהלך השבת - וכך גם בלשכת שר האוצר סמוטריץ'. אתמול בסביבת ראש הממשלה נתניהו התייחסו לאפשרות של הורדת אופק הדירוג הישראלי טרם כניסת השבת, ואמרו כי מדובר ב"מכה קלה בכנף".

ראש האופוזיציה יאיר לפיד כתב הבוקר בחשבון הטוויטר שלו: "ההודעה היא הוכחה שהמהפכה המשטרית מסכנת את הפרנסה של כל אזרח ישראלי. השקרים והניסיונות להאשים אחרים לא יעזרו במקרה הזה. הם צריכים להודיע שהם עוצרים את טירוף החקיקה והולכים לטפל בכלכלה ובפרנסה של אזרחי המדינה". 

שר האוצר ליברמן, שבתקופתו קיבלה ישראל בחזרה את התווית החיובית אחרי שזו נלקחה במהלך משבר הקורונה, כתב בטוויטר: "נתניהו מחריב את הכלכלה הישראלית. הורדת תחזית דירוג האשראי של ישראל היא רעידת אדמה כלכלית שתשפיע באופן מיידי ותפגע בכיס של כל האזרחים בארץ". 

האם לחברת מודי'ס יש זיהוי פוליטי?

לחברת דירוג האשראי מודי'ס אין זיהוי פוליטי, ועובדיה הם כלכלנים שמעריכים את דירוג האשראי של אלפי חברות ומדינות ברחבי העולם. כפי שפרסמה קרן מרציאנו במהדורה המרכזית, ראש הממשלה נתניהו והנשיא הרצוג שוחחו עם אנשי הסוכנות על מנת למנוע את הורדת דירוג האשראי הישראלי. בדרך כלל, הקשר עם החברה נעשה ברמת הדרג המקצועי במשרד האוצר. טרם פרסום ההחלטה, שוחחו בסוכנות הדירוג עם בכירים במשק הישראלי.

אושרר דירוג האשראי של ישראל (צילום: רויטרס)
בלי זיהוי פוליטי. סוכנות מודי'ס | צילום: רויטרס

מה יעשו סוכנויות הדירוג האחרות?

סוכנות מודי'ס היא היחידה שבה ישראל זכתה לאופק חיובי בדירוג האשראי שלה. בחודשים הקרובים צפויה חברת S&P לפרסם את דירוג האשראי של ישראל, שכרגע זוכה שם לציון של 'AA-' עם אופק יציב. בחודש ינואר התראיין לסוכנות הידיעות רויטרס אנליסט הסוכנות ואמר: "אם השינויים המוצעים במערכת המשפט יחלישו את המוסדות ואת ההפרדה בין הרשויות, זה יכול לסכן את דירוג האשראי של ישראל".

חברת דירוג האשראי פיץ' (צילום: רויטרס)
תלך בעקבות מודי'ס? סוכנות דירוג האשראי פיץ' | צילום: רויטרס