השקעה במדדים: דרך הבנק או בית השקעות

המשקיע הידוע ג'ון בוגל, מייסד בית ההשקעות ונגארד, נהג לייעץ ללקוחותיו: "אל תמצא את המחט בערימת השחת, פשוט תקנה את ערימת השחת". בקיצור, לא כל אחד מאיתנו יכול למצוא את המניה האחת שתהפוך אותנו ואת משפחתנו למיליונרים. אבל כולנו יכולים לקנות קרנות עוקבות מדד, שנהנות מהרווחים של אותה "מחט בערימת שחת".

כשאנחנו שומעים בחדשות שה"נאסדק מזנק" או שה"אס אנד פי 500 צולל", מדובר במדדי מניות של שווקים שונים בעולם. מדד האס אנד פי 500 לדוגמה, עוקב אחרי הצלחתן של 500 החברות הגדולות ביותר בשוק המניות האמריקני. כשחברה כבר לא מצליחה, היא מפנה את מקומה במדד לחברות מצליחות יותר.

במקום לנסות למצוא את ה"מחט בערימת השחת", אנחנו כצרכנים יכולים לקנות "קרן סל עוקבת מדד", שתחקה את ההתנהגות של אותו מדד מניות. כשהוא יעלה אנחנו נרוויח, וכשירד - נפסיד. מדד ה-S&P 500 לדוגמה זינק מאז תחילת השנה בכ-13%, ובחמש השנים האחרונות בכ-60%.

אז איך אנחנו יכולים להנות מהתשואה הזו? את קרן הסל אפשר לקנות דרך חשבון הבנק, אך במקביל ניתן לפתוח חשבון מסחר עצמאי בבית השקעות, ולהנות מעמלות נמוכות יותר. כך למשל ניתן לפתוח חשבון מסחר עצמאי כשהילד נולד, ומדי חודש, שלושה חודשים, או שנה - לקנות עוד מקרן הסל, או קרנות סל שונות. בחלק מהמקרים שווה לרכז את הרכישה לפעם בשנה, זאת על מנת להימנע מעמלות מיותרות.

בלי להיכנס לדמי ניהול עמלות ומסים, מי שהיה פותח חשבון מסחר כזה לפני 18 שנה, ומשקיע בכל חודש 100 שקלים במדד s&p 500, היה נותן לילד שלו להתחיל את חייו הבוגרים עם תיק השקעות בסך 64 אלף שקלים, זאת כשההורה השקיע כ-21,600 שקלים בלבד סך הכול. כמו כל השקעה בשוק ההון, נדרש תשלום מס עבור הרווחים, בדרך כלל עד 25%.

חיסכון בבנק - המסלול הסולידי

יש גם מי שיבחרו להימנע מסיכון, ולהם עדיף לפתוח חיסכון בבנק. מי מאיתנו לא זוכר את "דן חסכן" של בנק הפועלים, וקמפיינים נוספים שנועדו למשוך את ההורים לחסכונות בנקאיים לאורך השנים. בתקופה האחרונה אנחנו נמצאים בסביבת ריבית גבוהה, והבנקים מציעים להורים ריביות גבוהות על החסכונות.

כך לדוגמה בתכנית שהשיק לאחרונה בנק לאומי הציעו לקבע את ריבית בנק ישראל לחיסכון לילדים לאורך 18 שנה, בריבית קבועה של 4.75%. לפיקדון הזה ההורים יוכלו להפקיד בכל חודש סכום של עד 500 שקלים, כלומר 6,000 שקלים בשנה.

עם זאת, צריך לזכור שבחיסכון ארוך טווח שווקי המניות מציעים לרוב תשואה גבוהה יותר מריבית קבועה, כשניתן להגיע דרך השקעה במדדים לתשואה של 6-9% בשנה. עם זאת, מי שמרגיש שיש לו לב חלש ויתפתה למשוך את הכסף כשהבורסה תיצבע אדום, ירגיש בטוח יותר בפיקדון הבנקאי.

קופת גמל להשקעה

מכשיר חיסכון נוסף שבו ניתן לחסוך לטווח הרחוק הוא קופת גמל להשקעה. אלה מגיעות בכל הגוונים והצורות - קופות גמל בסיכון מנייתי נמוך, גבוה, עוקבות מדד, ועוד. הקופה נחשבת למתאימה יותר למי שמתחילים לחסוך לקראת הפרישה, מאחר שהיא יכולה להפוך לפנסיה משלמת בלי מס החל מגיל 60.

קופות הגמל הן כלי ביניים טוב - הן דורשות פחות התעסקות מחשבון מסחר עצמאי או קניית מניות, ומניבות תשואה שלרוב גבוהה יותר מהריבית על פקדון בבנק. עם זאת, על הנוחות משלמים בדמי ניהול שבדרך כלל גבוהים יותר מבחשבון מסחר עצמאי, ויכולים לעמוד על 0.5-0.8% בשנה.

מגבלה נוספת היא שניתן להשקיע בקופה עד כ-70 אלף שקלים בשנה. על הרווחים בקופה (כלומר, הסכומים שנצברו מעבר לסכום שהופקד) יחול מס בעת משיכת הכספים, בשיעור של עד 25%, אם הילד לא יהיה מעוניין להמתין עד לגיל 60 על מנת לפתוח את החיסכון.