לקראת פרסום דוח סוכנות דירוג האשראי הבין-לאומית S&P - בממשלה מעריכים כי הסוכנות לא תשנה את דירוג האשראי של ישראל. לפי ההערכות הארגון יביע ביקורת על הניסיונות לחוקק את המהפכה המשפטית, אבל יציין שהחקיקה הוקפאה. הסוכנות תכתוב שהיא מצפה שהחקיקה תעבור בהסכמה רחבה. עוד יציינו שם שנתוני הכלכלה הישראלית טובים בהשוואה עולמית. בניגוד לדיווחים קודמים, הנשיא הרצוג ורה"מ נתניהו לא שוחחו עם נציגי הסוכנות.

סיקור N12

עדכון דירוג האשראי בסוכנות S&P מציב אתגר מעט שונה מזה שהציב עדכון הדירוג בסוכנות מודי'ס בחודש שעבר. הדירוג של ישראל בסוכנות S&P גבוה יותר - AA- לעומת A1 במודי'ס. עם זאת, תחזית הדירוג של ישראל היא יציבה - והורדתה תדביק בהכרח לישראל תווית "שלילית", לעומת התווית ה"ניטרלית" שקיבלה הפעם ממודי'ס. בדומה למודי'ס, ב-S&P מודאגים מהשלכות השינויים שמקדמת הקואליציה במערכת המשפט. 

מה בוחנת הסוכנות בישראל?

בחברת S&P מבצעים את דירוג האשראי לפי כמה קטגוריות, כשבכל אחת מקבלת המדינה ציון מספרי. בסוכנות בוחנים בין היתר את תפקוד ויציבות המוסדות, המצב הפיסקלי - ואת ההערכה לצמיחה בעתיד. בדוח האחרון של הסוכנות קיבלה ישראל ציון נמוך עבור יציבות המוסדות - 4 מתוך 6. ציון זה עשוי להתערער אם בארגון יעריכו שהמהפכה המשפטית עשויה להחליש את המוסדות, או שאלה כבר נחלשו.

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

במערכת הכלכלית סבורים כי הדירוג הישראלי יישאר הפעם ככל הנראה ללא שינוי, ושאם כבר יהיה שינוי - יהיה זה באופק הדירוג - ולא בדירוג עצמו. עם זאת, כל שינוי כזה הוא משמעותי, ועלול להפוך את החוב החיצוני של ישראל ליקר בהרבה.

מקסים ריבניקוב, האנליסט הראשי האחראי על הדירוג של ישראל ב-S&P, שוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס בחודש ינואר והתריע מפני השלכות המהפכה המשפטית. ריבניקוב אמר כבר אז: "תוכניתה של ממשלת הימין החדשה לרפורמה במערכת המשפט עלולה לפגוע בדירוג האשראי של ישראל אפילו אם התקציב יישאר תחת שליטה". בהמשך הריאיון הוסיף: "זה עשוי ליצור סיכונים שליליים לדירוג של ישראל, ולערער את השיווי משקל הנוכחי".

מודי'ס הורידה את תחזית הדירוג

לפני כחודש החליטה סוכנות דירוג האשראי מודי'ס להוריד את אופק דירוג האשראי של ישראל מחיובי ל"יציב", אך השאירה את הדירוג על כנו - A1. מודי'ס נימקה את המהלך: "השינוי משקף הידרדרות במשילות בישראל, כפי שממחישים האירועים סביב הצעת הממשלה לשינוי במערכת המשפט". החברה הוסיפה ביקורת חריפה על מהלכי הממשלה: "בעוד המחאות ההמוניות הובילו את הממשלה לעצור את החקיקה ולהיכנס להידברות, האופן שבו הממשלה קידמה רפורמה רחבה ללא הסכמה רחבה מצביע על היחלשות המוסדות והיעדר יכולת לצפות את מדיניות הממשלה".

אושרר דירוג האשראי של ישראל (צילום: Ramin Talaie, Getty Images)
צילום: Ramin Talaie, Getty Images

במודי'ס פירטו מה יכול להוביל להורדת הדירוג: "אם המתחים הנוכחיים יהפכו למשבר פוליטי וחברתי מתמשך עם השפעה שלילית מהותית על הכלכלה". החברה גם הציגה תחזית לפיה דירוג האשראי יירד אם כניסת ההון לארץ תהיה נמוכה משמעותית או אם חברות יחליטו לעזוב את המדינה.

קרן המטבע צופה האטה בצמיחה בישראל

אתמול הגישה קרן המטבע העולמית דוח ביניים לישראל ובו כתבה: "לאחר התאוששות מרשימה ממשבר הקורונה, אנו צופים האטה בצמיחה, איזון הסיכונים בישראל הוא שלילי - ומשקף סכנות חיצוניות ואת חוסר הוודאות הקשור לשינויים המוצעים במערכת המשפט. בהיעדר פתרון ישים ומוסכם פוליטית, המשך חוסר הוודאות עשוי להעלות משמעותית את 'עלות הסיכון' עבור הכלכלה הישראלית - ולהפחית את ההשקעות והצריכה".

בקרן המטבע צופים האטה לקצב של כ-2.5% בצמיחה בשנת 2023, כשהם מודאגים במיוחד מהכושר ההולך ופוחת של משקי הבית לעמוד בהוצאות. בקרן המטבע התרשמו שבינתיים ישראל נוהגת באחריות רבה בנוגע למדיניות המוניטרית שלה, וכי תצליח למתן את האינפלציה חזרה לטווח היעד בסוף 2024.