פרסום ראשון: ימים ספורים לאחר ההודעה על עלייה משמעותית במחירי מוצרי החלב המפוקחים, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מתכנן להוציא צו מיוחד שיורה לבעלי המחלבות לצמצם את עליית המחירים ושר החקלאות אבי דיכטר הודיע כי יחתום עליו - כך נודע היום (חמישי) ל-N12.

 לפי המתווה שמתגבש במשרד האוצר, עליית מחירי החלב תתמתן ותחולק לשני שלבים: בשלב ראשון יעלו מוצרי החלב המפוקחים בכ-8% בלבד, ובשלב השני תתבצע עליית מחירים נוספת של 8% - אולם בהפרש של חודש לפחות.

בצלאל סמוטריץ', טקס חילופי השרים במשרד האוצר (צילום: N12)
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' | צילום: N12

בעקבות עליית המחירים הצפויה מחירי מוצרי החלב צפויים לזנק ב-16%, כך שליטר חלב אחד יעלה 7.26 שקלים. כמו כן, צפויה התייקרות גם במוצרי חלב נוספים, בהם: אשל, שמנת חמוצה ומתוקה, גבינה חצי קשה, גבינה צהובה וגבינה לבנה.

לאחר התייעצות של שר האוצר סמוטריץ' עם אנשי אגף תקציבים, הוחלט להוציא את הצו ולהורות לבעלי המחלבות להעלות את המחיר בחצי מהשיעור המתוכנן. זאת מכיוון שלדבריו מדובר בהתחשבנות עבר ולא בעליית תשומות. בנוסף, שר החקלאות אבי דיכטר הודיע כי יחתום על הצו. עליית המחירים מגיעה בעקבות הסכם שנחתם לפני כשנה, לפיו מחיר החלב עלה אז ב-4.9% ויעלה שוב במנגנון אוטומטי במאי 2023, ללא צורך באישור שר האוצר או שר החקלאות.

שיאנית תנובת החלב: הפרה הישראלית (צילום: 123RF, חדשות)
שר האוצר מבקש דחייה מבעלי המחלבות: "התחשבנות עבר" | צילום: 123RF, חדשות

הצו גובש ושר החקלאות דיכטר עדכן כי יחתום עליו. אם אכן תוכניתו של השר סמוטריץ' תתממש, מחירי החלב יעלו בכ-8% במקום ב-16%, ובכך ייפתח חלון למשא ומתן על בעלי המחלבות. נדגיש כי הפשרה הגיעה בעקבות דרישת הלובי החקלאי, שהלין על כך ששרים עיכבו את עליות המחירים וגרמו להם לספוג את התייקרויות חומרי הגלם.

המחירים המלאים – במקרה של עליית מחירים מלאה:

מחירי החלב שבפיקוח צפויים לזנק לפי נוסחה מוסכמת ואוטומטית שמצויה בחוק החלב ומחשבת את כלל עלויות הייצור. ליטר חלב 3% צפוי לעלות לאחר עליית המחירים 7.26 שקלים. כמו כן, מחיר האשל יעלה מ-1.69 שקלים ל-1.96, מחיר הגיל יעלה מ-1.50 שקלים ל-1.75, מחיר שמנת חמוצה 15% יעלה מ-2.40 שקלים ל-2.79 שקלים, מחיר שמנת מתוקה 38% יעלה מ-6.47 שקלים ל-7.51 שקלים.

מדף הגבינות בשופרסל דיל בקצרין (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90)
בין המוצרים שיתייקרו: אשל, גבינה לבנה ושמנת | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

בתחילה שר האוצר לא התייחס להתייקרות הצפויה, אולם הבוקר כתב בהודעה לתקשורת: "לא ניתן לזה לקרות, בשבועות האחרונים אנשי המקצוע ואנוכי בוחנים מספר דרכים כדי למתן את העליה". אכן, בשבועות האחרונים התקיימו כמה פגישות במשרד אוצר בין המחלבות לאנשי המשרד, אך אלה לא העלו פתרון להתייקרות הצפויה, עד להסכמה שהגיעה כעת.

להתייקרות שני מרכיבים, כ-8% התייקרות תשומות שהצטברה בחודשים האחרונים, וכ-8% מאירועי עבר בהם שרי אוצר ביקשו להפחית את העלאת המחיר.