הממשלה אישרה בישיבתה הבוקר (ראשון) הקמת מתקן אגירת חשמל בבני ברק שיאפשר לספק "חשמל כשר" בשבת לציבור החרדי. מדובר בפיילוט ראשוני לצד קידום מתקני אגירת חשמל גדולים יותר בצפון הארץ בעתיד, שבין היתר יסייע בייצור חשמל באמצעות אנרגיה נקייה. מי יהיה אחראי להקמה, כמה זה יעלה - ומי יממן את זה? N12 עושים סדר.

סיקור N12

מה זה חשמל כשר?

"חשמל כשר" הוא אנרגיה שלא מיוצרת בשבת. מדובר במתקן שמספק אנרגיה שמצטברת במתקן לאורך ימות חול - ובימי שבת הוא מספק אותו לבתים ולמבנים שמחוברים אליו. בריאיון שקיים מנכ"ל חברת חשמל מאיר שפיגלר ל"תוכנית חיסכון" הסביר כיצד זה יעבוד: "תהיה אגירת אנרגיה באמצעות אותן מערכות, כך שבמהלך היום אנחנו אוגרים את האנרגיה שמיוצרת מעבר לצריכה השוטפת של הציבור וכאשר יש צורך באספקת אנרגיה, נספק אותה ממערכות האגירה בצורה נקייה בכל ימות השבוע. ישרת גם את הצרכנים שמעוניינים ב'חשמל כשר' בשבת".

עמודי חשמל (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
עמודי חשמל | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

במשרד האנרגיה הסבירו: "בישראל ישנן אוכלוסיות המעוניינות לצרוך חשמל כשר, שלא יוצר בשבת. כיום חלק מאוכלוסיות אלה מספקות לעצמן חשמל באמצעות גנרטורים המהווים סכנה בטיחותית גדולה למשתמשים, כאשר עלותם יקרה והם גם גורמים לזיהום סביבתי. לאור ההתפתחות הטכנולוגית של מתקני אגירה והוזלת עלותם, קיימת הזדמנות למתן פתרון חליפי מתאים שיספק את צרכיה המיוחדים של אוכלוסייה זו, מה גם שפתרון זה בטיחותי ונקי יותר".

בשנים האחרונות גדל משמעותית הצורך באגירת אנרגיה במשק החשמל, השאיפה להפחתת פליטות גזי החממה על ידי מעבר לאנרגיות מתחדשות, שלרוב אינן זמינות לאורך כל שעות היממה ואינן יציבות - והרצון לעבור לתחבורה מבוססת חשמל, יחד עם ביקוש ל"חשמל כשר" מחזקים את הצורך בהרחבת השימוש באגירת אנרגיה וקידומה. אגירת אנרגיה חשמלית תהיה אחד האמצעים שיאפשרו את הרחבת ייצור החשמל באנרגיות המתחדשות בישראל.  

מי יהיה אחראי על אגירת החשמל?

חברת החשמל תקים את מתקן אגירת החשמל ותפעיל אותו במסגרת פיילוט במהלך שלוש השנים הקרובות - ואז היא תמכור אותו לשוק הפרטי על מנת להבטיח שמירה על התחרות במשק. המתנגדים לפרויקט טענו כי הוא בא בניגוד לרפורמה בחשמל משנת 2018 שהוציאה את ייצור החשמל מחברת החשמל. אך ברשות החשמל הדגישו: "ככל שהפיילוט ייצא אל הפועל, הרשות תסדיר את המנגנונים שיבטיחו את העברת החזקה ומניעת השתת עלות עודפת על כלל הצרכנים כתוצאה מהפיילוט". 

מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר: "מדובר בפיילוט שבמסגרתו יוקם ציוד מיתוג ראשוני, על מנת לאפשר אספקת חשמל כשר במקביל למתן מענה לצורכי מערכת החשמל הארצית. הצלחת הפיילוט תאפשר פתיחת השוק לתחרות גם בהספקת חשמל כשר, לאחר שישׂימותו הטכנית, בדגש על הממשק של המתקן עם רשת החלוקה, תגיע לבשלות מלאה. הפרויקט מורכב מאוד מבחינה מקצועית ותפעולית שלחברת החשמל הניסיון והידע להוציא אותו אל הפועל, לטובת הציבור במדינת ישראל". 

במקביל, מקדם משרד האנרגיה תוכנית להקמת ארבעה מתקני אגירה נוספים וגדולים יותר בצפון הארץ בהספק של מאות מגה-וואט.

מה עלות הקמת המתקנים?

העלות המוערכת של הקמת מתקן האגירה עומדת על 100 מיליון שקלים. הצפי הוא שחברת החשמל תחזיר את ההשקעה שלה יחסית במהירות בזכות ייצור החשמל ובגלל המכירה של המתקן אחרי 3 שנים.  

יו"ר ישראל ביתנו תקף את המהלך וטען בחשבון הטוויטר שלו: "75 שנה כל ה'צדיקים' הסתדרו ללא חשמל כשר. המהלך הכוחני של עסקני ש"ס ויהדות התורה בא על חשבון מעמד הביניים. הם אלו שישלמו את המחיר על כך. הקמת מתקני אגירת חשמל, בשילוב תעריפי החשמל הגבוהים באמצע השבוע, לעומת התעריפים הזולים בשבתות, יעלו מיליארדים לאזרחי ישראל".

מי יממן את זה?

חברת החשמל תממן מכספה את הפרויקט. במשרד האנרגיה התחייבו כי הקמת מתקני החשמל הכשר וכן הפיילוט של חברת החשמל יגובשו כך שלא תהיה עלייה בתעריף החשמל לצרכנים כתוצאה ממהלכים אלה. כשמנכ"ל חברת החשמל נשאל מי ישלם את עלות הקמת המתקנים הללו השיב: "לא הציבור, לא נשקיע שקל שלא לצורך - ולכן מטבע הדברים גם לא נידרש להשית את זה על הציבור הרחב. אנחנו רוצים לייעל את הפעילות של המערכת".

חברת חשמל, עבודה חיונית (צילום: באדיבות יוסי וייס)
צילום: באדיבות יוסי וייס

נכון לעכשיו אין שום ערבות לכך שמחיר החשמל לא יעלה כתוצאה מהקמת המתקנים, אך במשרד האנרגיה מדגישים שנכתב בפירוש בהצעת ההחלטה לממשלה כי לא תהיה תוספת עלות על כלל הציבור. ההחלטה היא רק חלק ממדיניות אגירה כללית שבאה להחליף בסופי שבוע גנרטורים מזהמים בחשמל מתוך האגירה שלא יוצר בשבת - במחיר זהה לחשמל הרגיל. ההצעה היא על דעת רשות החשמל, אגף התקציבים ורשות החברות.

מתי זה אמור לצאת לפועל?

הקמת מתקן האגירה בבני ברק אמורה לצאת לפועל מיד אחרי האישור בממשלה, הקמתה אמורה לארוך כמה שבועות. לאחר כשלוש שנים תמכור חברת החשמל את המתקן לחברה פרטית.  

כמה חשמל יספק המתקן?

מתקן הפיילוט שיוקם בבני ברק יהווה שיעור קטן מהיקף האגירה הצפויה בישראל שכן בשנים הקרובות צפויים לקום מתקני אגירה בהספק של מאות מגה-וואט. על פי ההערכה, המתקן יספק 100 מגה-וואט לשעה, אך כמות האספקה המדויקת תסוכם בין החברה הכלכלית של בני ברק לחברת חשמל.

ישראל כ"ץ (צילום: אייל מרגולין, פלאש/90 )
שר האנרגיה והתשתיות ישראל כ"ץ | צילום: אייל מרגולין, פלאש/90

שר האנרגיה ישראל כ"ץ מסר: "החזון אותו אני מקדם בימים אלו יאפשר בעתיד קליטה ואגירה של חשמל שיופק מאנרגיות מתחדשות בכל רחבי הארץ, ואת הולכתו למרכזי הביקוש בשעות הצריכה - כחלק מהמאמץ לעמוד ביעדי האנרגיה המתחדשת עליהם התחייבנו. בניגוד לטענות השגויות שמופצות, תעריף החשמל לא יתייקר, התחרות במשק תישמר וציבור רחב בישראל יוכל סוף-סוף לצרוך חשמל שלא יוצר בשבת - מבלי שהדבר יהווה עבורו סכנת בטיחות ופגיעה סביבתית חמורה. כפי שאמרתי בעבר, בעיני מתנגדי החרדים המעשה 'לא כשר', אך בעיניי זו דוגמה לפתרון יצירתי שביכולתו לרתום את הטכנולוגיה המתקדמת לחיים משותפים ביחד".