השקל ממשיך להתחזק גם הבוקר (רביעי) אל מול הדולר והאירו - ומשלים עלייה בשיעור של כ-1.65%. הדולר נסחר נכון לעכשיו סביב 3.65 שקלים, האירו נחלש ב-0.4% ומגיע ל-3.95, בהמשך היום אף ירד ל-3.90. מגמת התחזקות השקל החלה כבר שלשום - ונובעת ככל הנראה מההתפתחויות הפוליטיות סביב הרפורמה המשפטית והפשרה המסתמנת בנוגע לוועדה לבחירת שופטים. זאת לאחר שבסוף השבוע, התחזק הדולר מול השקל והגיע לשיא של 3.75 שקלים לדולר אחד. 

סיקור N12

במקביל, עליות נרשמות בבורסה: נכון לשעה 16:00 עלו המדדים ת"א-35 ות"א-125 בכ-1.5%, מדד ת"א פיננסים ב-2.68% - ומדד הבנקים זינק ב-3.08%.   

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון התייחס בשבוע שעבר בכנס אלי הורביץ לחברה וכלכלה למגמת היחלשות השקל והדגיש כי לדבר יש השפעה על האינפלציה: "אין ספק כי לפיחות שחווינו השפעה משמעותית על האינפלציה. יש לנו אינפלציה עודפת של לפחות כ-1%. היחלשות השקל בולטת בכך שרוב המטבעות דווקא התחזקו מול הדולר בחצי השנה האחרונה".

נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
נגיד בנק ישראל אמיר ירון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הבוקר פורסם כי באופוזיציה סיכמו על מועמדת מוסכמת לוועדה לבחירת שופטים, מה שעשוי לקדם הסכמה בנוגע לסוגיה כולה גם מול הקואליציה. בשבועות האחרונים הגיע השקל לשפל שבו לא היה מאז סוף שנת 2018, המומחים העריכו כי היחלשות השקל העמיקה בעקבות אזהרתו של הרמטכ"ל מהסלמה ביטחונית וכן בשל אמירתו של ראש הממשלה נתניהו שהרפורמה המשפטית חוזרת לשולחן.

 

תופעת הפיחות בשקל נוגעת ישירות לכיס של הצרכן: ראשית, כשנוסעים לחופשה בחו"ל, השקל שווה פחות ועל כן הטיסה, הקניות והמלונות, שעליהם משלמים במטבע זר, יקרים יותר. שנית, רבים מהמוצרים שאנו צורכים בישראל הם מוצרים מיובאים. כלומר יבואנים רוכשים את המוצרים בדולרים או באירו, ומוכרים אותם פה בשקלים. כדי לחפות על שער הדולר המתחזק, היבואנים יצטרכו למכור את המוצרים לצרכן הישראלי במחירים גבוהים יותר.