בימי החג, כשרובנו היינו עסוקים בארוחות ובטיולים, שוק המט"ח סער. האירו הגיע לשיא של שנתיים, וחצה את רף 4 השקלים - והדולר עלה ל-3.68 שקלים. הרקע לעליות החדות - שמועות על הורדת דירוג האשראי של ישראל בעדכון חברת מודי'ס שצפוי להתפרסם בסוף השבוע.

סיקור N12

למה המטבע ירד בחדות?

אז מה קרה בימים האחרונים? בימי החג המשקיעים הישראליים נעדרו מהמסחר - והמשקיעים הזרים "שיחקו" בשקל. שוק המט"ח הוא שוק מאוד תנודתי, וכאשר יש מסחר עם מעט סוחרים זרים, הוא הופך מאוד לא יציב ותזזיתי. כעת, כשהישראלים חזרו לסחור, שוק המט"ח התייצב. עם זאת, הימים האלה לימדו אותנו על הסקפטיות של המשקיעים הזרים - והחשיבות שהם מייחסים לדירוג האשראי.

"מאוד יכול להיות שהפעילות בימים האחרונים הייתה חשש מהדוח של מודי'ס", אומר ל-N12 הפרופסור ערן ישיב מאוניברסיטת ת"א, חבר המרכז למקרו כלכלה בלונדון סקול אוף אקונומיקס. עם זאת, הפרופ' ישיב מעריך שלא נראה ירידה כבר בסוף השבוע הזה: "חברות הדירוג עשו טעות גדולה במשבר ב-2008, כי הן דירגו לא נכון את אגרות החוב מגובות המשכנתאות בארה"ב שהיוו את לב המשבר. מאז הן בעצמן נזהרות - ונוטות יותר להיגרר אחרי השוק מאשר להוביל אותו. מכל הסיבות האלה, לתת משקל עצום למה שיעשו חברות דירוג האשראי זו לא החלטה נכונה".

שטרות, כסף, מזומן, שקל, שקלים (צילום: 123rf)
"הרבה תנודתיות בחודשים הקרובים". אילוסטרציה | צילום: 123rf

מה שקרה בימים האחרונים משקף את מה שקרה בחודשים האחרונים, משקיעים זרים שנבהלים מהמהפכה המשפטית. מסיבה זו, מעריך ישיב כי השוק יוסיף להיות תנודתי: "הנושא הזה לא צפוי להיגמר מחר. הצפי שלי הוא שהשוק עוד יעלה וירד בחודשים הקרובים לפי מצב החקיקה. אופטימיות בבית הנשיא תחזק את השקל, פסימיות תפחית אותו. אני צופה הרבה תנודתיות בחודשים הקרובים".

להתנהגות המשקיעים השבוע, ובכלל מאז תחילת המהפכה המשפטית, תהיה השפעה מכרעת על הדירוג. בינתיים, המשקיעים צופים כי המהפכה תשפיע לרעה על הכלכלה - ובשביל חברות הדירוג זה מספיק כדי לקבוע שיש נזק: "זה מין תהליך של משחק הדדי - המשקיעים חוששים ממה שדירוג האשראי עושה, החברות מקשיבות למשקיעים, וחוזר חלילה. יכול להיות שייווצר מעגל קסמים כזה, דינמיקה שלילית, שתוצאתה בהורדת הדירוג. הכיוון הוא בהחלט שלילי - אין שום סיכוי שיחליטו להעלות את הדירוג כרגע", מעריך ישיב.

איך הפיחות בשקל משפיע עלינו?

ברמה המיידית, הישראלים מרגישים את הפיחות בערך השקל ישירות במחירים של מוצרים מיובאים. כל דבר שאנחנו קונים, כולל דלק או אייפון, מחירו מתייקר כשיש פיחות. היבואנים ממהרים לגלגל את העלות הנוספת הזו לצרכן - ולא לספוג אותה.

כתוצאה מההתייקרות כזו, האינפלציה תמשיך לעלות. ביום שישי צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ, ובשוק צופים כי האינפלציה תאט בקצב מזערי - בין היתר כתוצאה מהפיחות שחל בערך השקל. אם האינפלציה תמשיך לזנק, בנק ישראל יאלץ להמשיך להעלות ריבית - וכל לווי המשכנתאות והעסקים ירגישו זאת היטב.

קונים בסניף רמי לוי בירושלים, אוקטובר 2022 (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
כל ההתייקרויות מתגלגלות לצרכן. ארכיון | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

מי ש"נהנים לרגע" הם היצואנים, שמקבלים כעת יותר עבור המוצרים אותם הם מוכרים לעולם. עם זאת, ענף הייצור המרכזי של ישראל הוא ענף ההייטק - שחטף בעצמו מכה קשה בעקבות המהפכה המשפטית והשלכותיה הכלכליות.

"כשכלכלנים מדברים על נזק לכלכלת ישראל לא מדברים על זינוק של הדולר ל-3.69 ואפילו לא ל-4. הנזק הגדול זה מה שכבר קורה, ועלול לקרות, לכל הכלכלה", אומר ישיב. "כבר יש יציאת משקיעים מישראל, ואחריה אם כל העסק יתמשך תהיה יציאה של אנשים וחברות. ההייטק משלם 25% מהמסים הישירים של ישראל - וזה יהיה הנזק הגדול. לידו, הפיחות הזה מתגמד".