הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, אפי מלכין, פרסם הבוקר (רביעי) את דוח הוצאות השכר בבתי החולים הציבורים לשנת 2021. הדוח מגיע ברקע מספר מאבקי שכר במערכת הבריאות, הן זה של המתמחים והן זה של האחיות שכבר נמצאים בתנופה - וגם הרופאים הבכירים שצפויים לדון על שכרם בקרוב.

באשר למתמחים, כותבים במשרד האוצר כי מספר התורנויות החודשי הממוצע שביצע מתמחה בבית החולים ירד לאורך השנים בכל הארץ ובכל תחומי ההתמחות. כך לדוגמה, ב-2021 מספר התורנויות שביצע מתמחה בחודש בבתי החולים הכלליים עמד על 5.1, לעומת 6.4 בשנת 2012. למרות זאת, עדיין קיים פער בין המחוזות השונים. מתמחה בפריפריה העמוקה מבצע בממוצע 5.6 תורנויות בחודש, זאת ביחס ל-4.9 תורנויות בחודש שמבצע מתמחה במרכז.

בדוח משתקף פער משמעותי בין עדכוני השכר של הרופאים הוותיקים והצעירים. שכרם של המומחים הבכירים זינק ב-73% מאז 2009, בעוד שכרם של הסטאז'רים זינק ב-44% - ושכרם של המתמחים ב-39%. מקור ההפרשים בהסכם שכר שערכו הרופאים ב-2011 - ותוקפו פג ב-2019. בעוד המתמחים נאבקים על תנאיהם כעת, הרופאים צפויים לפתוח את כלל הסכמי השכר בקרוב, כשבאוצר יבקשו לצמצם את פערי הוותק וההכשרה.

באוצר לא אוהבים את תופעת "תאגידי הבריאות"

הדוח מתייחס גם לתופעת "תאגידי הבריאות". התאגידים הם צורת העסקה שמאפשרת לבתי החולים לנצל תשתיות שפנויות אחר הצהריים, כמו חדרי ניתוח, על מנת להעסיק רופאים בשכר גבוה ולבצע פעולות רפואיות רווחיות במיוחד. באוצר ובנציבות שירות המדינה לא אוהבים את מודל ההעסקה העקיף הזה, שתופס חלק הולך וגדל מזמנם של הרופאים. לפי חישוב שהוצג בדוח, רופאים שאינם סטאז'רים מועסקים לרוב בהיקף משרה של 90% בבתי החולים, בשכר כולל של 46,617 שקלים. כמעט 12 אלף שקלים מתוך המשכורת הזאת יגיע מ'תאגיד בריאות'.

הדוח מראה בפעם הראשונה את נתוני השכר של רופאים מומחים בבתי החולים לפי תחום התמחות. שיאני השכר הם רופאים שמומחים בהרדמה, וזוכים לשכר ממוצע של 64 אלף שקלים בחודש. השכר הממוצע נובע ממכסה גדולה של כוננויות, ושעות רבות בבתי החולים. אחריהם מגיעים הכירורגים, עם שכר ממוצע של 47,950 שקלים, ובסוף הטבלה רופאי ילדים בבתי החולים, עם משכורת בשווי 31,591 שקלים בממוצע.

אחיות ותיקות וחדשות מרוויחות שכר דומה 

מי שנמצאים בעיצומו של משא ומתן על שכרם הם האחים והאחיות. לפי נתוני הממונה על השכר באוצר, השכר הממוצע לאחות עומד על כ-21,598 שקלים. גם ביחס לשאר מדינות ה-OECD, מצבה של ישראל טוב, כששכר האחים והאחיות גבוה בערך פי 1.5 מהשכר הממוצע במשק הישראלי - יותר מברוב מדינות המערב. עם זאת, אחיות ותיקות מרוויחות שכר דומה לאלה החדשות, פער שיצטרכו לתקן בהסכם השכר החדש.

בעיה נוספת בתחום האחיות היא בעיית השימור. בבתי החולים הפסיכיאטריים לדוגמה נראית תחלופה גבוהה בהרבה בצוות האחיות מאשר בבתי החולים הכללים, וגם על כך יצטרכו לתת את הדעת בהסכם השכר המתגבש בין האחיות לבין הממונה על השכר.

מגמה מדאיגה עליה מצביע הדוח היא הזדקנות אוכלוסיית הרופאים - רבע מהרופאים המומחים בבתי החולים נמצאים לקראת גיל פרישה, כש-61% מהמומחים לאף-אוזן-גרון צפויים לפרוש בשנים הקרובות. לפי דוח הממונה על השכר, לא מתבצע תכנון של מערך ההתמחויות - וכל בית חולים מקבל בעצמו את ההחלטה כמה מתמחים להכשיר בכל תחום. בעבר הביעו באוצר התנגדות לכך שההסתדרות הרפואית, שידה גם במאבקי השכר, משפיעה גם על קבלת ההחלטות בנושא זה.