חיים רביבו נחשב בעיני רבים לאחד משחקני הכדורגל הגדולים בישראל בכל הזמנים. על הקריירה המקצועית שלו קשה להתווכח – הוא היה שם כנציג ישראל והצליח לרגש אלפים בזכות השערים הנהדרים בסלטה ויגו, ובהמשך הפך גם לאיש עסקים שחולש על תחומים רבים. כמה הוא שווה - וכיצד צבר את הונו?

לא כולם מכירים את המשך הקריירה של רביבו. הוא החל את דרכו העסקית עם ג'קי בן זקן – אך בהמשך הסתבך. היום, הוא מנסה להמשיך לטפח את עסקיו, בתקווה להפוך גם אותם למה שהיה על הדשא - אימפריה. על פי הערכות, שחקן העבר שווה כיום מעל 200 מיליון שקל.

רביבו גדל באשדוד. קבוצת הבוגרים הראשונה שלו הייתה בני יהודה. הוא שיחק אז תחת גיורא שפיגל ולצד כוכבים כמו ניקולאי קודריצקי ואלון מזרחי. הוא זכה עם המועדון הכתום בגביע הטוטו. ב-1993 עבר להפועל תל אביב והפך לכוכב הגדול של האדומים. הוא היה המשתכר הבכיר אצל האדומים, עם שכר של כ-120 אלף דולר לעונה. אז, היה מדובר בסכום גדול במיוחד.

בהמשך, רביבו עבר למכבי חיפה והפך גם לאחד הכוכבים הגדולים שלה. זו גם הייתה תחילת הפריחה שלו ככדורגלן. הוא זכה עם הירוקים בגביע המדינה והרוויח כ-2 מיליון שקל לעונה בכרמל. רק בכדי להמחיש את הפער מאותם שנים לבין השנים האחרונות אז שכרו של כוכב אחר בירוק, יוסי בניון, חצי מיליון דולר לעונה. הוא הרוויח פחות מערן זהבי שבנה כאן אימפריה כלכלית, ופחות מאייל ברקוביץ' שהרוויח סכומים אחרים באנגליה, אבל קיבל לא מעט כסף.

לאחר שנתיים בחיפה נמכר רביבו לסלטה ויגו הספרדית, שם התחיל את הקריירה האירופית והפך לאחד השחקנים האהובים של המועדון הספרדי לצידם של ולרי קארפין, מאזיניו ואלכסנדר מוסטובוי. הוא הרוויח כ-7 מיליון שקל בעונה. כדי להוכיח כמה הוא היה גדול בספרד, אז בהיותו שחקן סלטה ויגו, רביבו קיבל כ-300 אלף דולר מערוץ הספורט כחלק מהמאבק שהיה אז בין הערוץ לבין צ'רלטון. הוא נשאר אז עוד עונה בספרד וכיכב גם על מסכי הטלוויזיה.

לאחר ארבע שנים בספרד נמכר לפנרבחצ'ה תמורת 7 מיליון דולר. גם שם שכרו של רביבו היה גבוה ונאמד ב-5 מיליון דולר לשלוש עונות. ב-2003 הוא חזר לישראל וחתם במועדון ספורט אשדוד. באותה תקופה החל את הקריירה העסקית שלו בשותפות עם ג'קי בן זקן. הם נחשבים לחברי ילדות מאשדוד וההערכה כי השניים הרוויחו לא מעט יחד. על פי מקורבים לרביבו, מדובר בכ-100 מיליון שקל. בשנת 2015 התגלעו סכסוכים כספיים בין השניים, אבל כפי שתבינו בהמשך - רביבו לא עצר שם.

עסקאות נדל"ן במאות מיליוני שקלים

ההתחלה הייתה טובה: בשנת 2004 פרש רביבו מכדורגל, חצי שנה לאחר מכן החל שחקן העבר בשותפות כלכלית עם אנשי עסקים נוספים. הוא נכנס לעסקת נדל"ן מהגדולות שנעשו דאז. בין השאר רכשו רביבו, בן זקן ואיש העסקים אברהם נניקשוילי שטח של 277 דונם בלב אשדוד במסגרת עסקה ששוויה עמד על כרבע מיליארד שקל. רביבו, יחד עם עוד אנשי עסקים החזיקו ב-30% מהשטח. לרביבו היו 10% נוספים ששווים 25 מיליון שקל. עד כה לא פורסם כמה הוא השקיע בעסקה.

על פי ההערכות, רביבו הרוויח בין 12-15 מיליון דולר בכדורגל. מדובר בהון שעזר לו להניע את המהלכים שרצה בעולם העסקי. מצד שני, הוא כבר סיפר בעבר כי נהג לבזבז לא מעט כסף על מכוניות חדשות, טיסות לחו"ל, שעונים ומוצרי יוקרה.

בהמשך רביבו היה שותף בקניון באשדוד, בעלות של 34 מיליון דולר. עוד השקעות שטיפח באותה התקופה: קרקע לבנייה של 140 דירות יוקרה במרכז רחובות בעלות של כ-5.5 מיליון דולר; קרקע לבניית מלון במרינה באשדוד בעלות בנייה של 20 מיליון דולר; קרקע לבניית 66 יחידות דיור במרכז אשדוד בעלות של 1.3 מיליון דולר; שותפות עם חברת הבנייה צרפתי לבניית 118 יחידות דיור ברובע ז' החרדי באשדוד.

בנוסף, הוא קנה בשותפות שטחים בגודל 11 דונם בשני אתרים שונים בביל"ו סנטר, מקומון בשם "המגזין" המופץ באשדוד ב-15 אלף עותקים, תחנת דלק בפינת הרחובות ז'בוטינסקי-הסיבים בפתח-תקווה, חברת חיווט החוטים מפאר טכנולוגיות (50%) אחזקה של 18% במימד-ריקס, חברה לרכישת פורמטים לתוכניות טלוויזיה בחו"ל בשותפות עם משה סיני, עוזר מאמן הנבחרת ועו"ד שחר בן-עמי. רביבו לא הפסיק להשקיע - כמעט בכל מיזם שהוצע לו.

ג'קי בן זקן (צילום: Yonatan SindelFlash90)
צילום: Yonatan SindelFlash90

בין השנים 2008-2009 רביבו נכנס כשותף בחברת מנופים פיננסיים (אותה פרשה שבה היה מעורב בן זקן). החברה ספגה הפסדים כבדים - 185 מיליון שקל. ב-2012 מכר השחקן 7% שהיו לו בחברה. הסכום שקיבל: 22 מיליון שקל. ב-2014 רכש רביבו מגרש ברמת גן מכונס נכסים בסכום של כ-30 מיליון שקל. עוד באותה שנה רכש גם מגדל יוקרה בתל אביב בסכום דומה של כ-30 מיליון שקל.

במהלך השנים ידע רביבו עליות וירידות. בין השאר עזב בזמנו ללוס אנג'לס למספר שנים. כשחזר ב-2010 רכש פנטהאוז בתל אביב בסכום של 6 מיליון שקל. הדירה הייתה מורכבת משני דופלקסים בשטח של 270 מ"ר - שבעה חדרים. בין שכניו: אריק זאבי ואופירה אסייג. ב-2014 השיק רביבו מתחם קרוואנים בהשקעה של 2 מיליון שקל.

ארבע שנים מאוחר יותר רכש רביבו ביחד עם בן זקן ונניקשוילי את התחנה המרכזית באילת תמורת 280 מיליון שקל. הם הקימו במקום קניון בשטח של כ-20 אלף מ"ר. לפני שנה, הוא שיתף פעולה בעסקים גם עם איש העסקים רוני מאנה בדרום תל אביב. ההערכה כי גם בעסקאות האלה הרוויח שחקן הכדורגל לשעבר עשרות מיליוני שקלים. ואולם, רביבו גם ידע צרות. במרץ 2022 נגזרו עליו ארבעה חודשי עבודות שירות וקנס כספי של 20 אלף שקל, זאת לאחר שהורשע בסיוע להפרת אמונים. בחודש שעבר הוא הגיע להסדר טיעון.

ההסדר עם רביבו הוגש במסגרת פרשת "צדק עירוני", שבו נכללו בכתב האישום גם חבר הכנסת דוד ביטן, וגם נגד המשנה לראש עיריית תל אביב, ארנון גלעדי. לאחר פירוק החברה עם בן זקן ונניקשוילי שילמו השלושה תשלומי חובות של כ-12 מיליון שקל לארנה גרופ והפניקס. כסף קטן, כך אומרים. אגב, גם אשתו של רביבו, שגית, היא אשת עסקים מצליחה. יש לה מותג תכשיטים שממנו היא מרוויחה הרבה מאוד כסף כבר יותר מעשור. ההערכה היא שהרווח עומד על עשרות מיליוני שקלים בשנה. לפני שנה וחצי, רגע לפני יום הולדת 50, רביבו חלה. הוא התבשר על גידול סרטני בכליה, אך למזלו הוא גילה על כך בזמן ולאחר מספר טיפולים הגידול הוסר. 

קשה לכמת במספרים סופיים בכמה הון מחזיק חיים רביבו. הוא מחזיק בנדל"ן, הכסף מתגלגל והוא מחזיק גם בהשקעות קטנות וגדולות. על פי ההערכות של מקורביו, רביבו מחזיק כיום בנכסים וכסף בשווי של 200 מיליון שקל - כמה במזומן וכמה בנכסים? קשה לדעת. מה שבטוח, הוא שהאימפריה של חיים רביבו, למרות ההסתבכויות, רחוקה מלטבוע.