אחרי חודשים של היחלשות מול הדולר, השקל "מתאושש" בימים האחרונים, ונסחר נכון להיום (שני) סביב 3.6 שקלים לדולר, מספר שנראה דמיוני לפני שבועות אחדים. אז מה גרם לשינוי המגמה המפתיע? יש מי שתולים את הסיבות ב"מהמר אנונימי", יש מי שמפנים את האצבע לבנק ישראל - וייתכן שבכלל מדובר בהתחזקות השווקים הזרים.

סיקור N12

מאז ההכרזה על התכנית המשפטית של נתניהו ולוין, ראינו קשר הדוק בין אירועים פוליטיים נקודתיים ושינויים משמעותיים בערך המטבע. כך לדוגמה השקל נחלש אחרי פיטורי גלנט, ו'זינק' עם הדיווחים על התחלת ההידברות בבית הנשיא.

עם זאת, לא ניתן להצביע על אירוע אחד מהשבוע האחרון שאמור היה לשחק תפקיד משמעותי כל כך בהתחזקות השקל - התחזקות בשיעור של כ-3%. יש מי שהפנו לאמירה של מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי לכאן חדשות כי "הרפורמה תיעלם מהדיבורים", על אף שזה חזר בו מהאמירה.

"לא היה אירוע נקודתי, אבל זה לא חייב להיות אחד לאפס, זה קצת חזרה של איזושהי מידה של ודאות", מתאר אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של בית ההשקעות פסגות. "אפשר לזהות שקורים שני תהליכים במקביל - אחד זה העלייה המשמעותית של השווקים בעולם בימים האחרונים, שמחזקת את השקל בגלל החשיפה של המוסדיים. והשני - הסנטימנט שהרפורמה קצת יורדת מהכותרות".

"בנק ישראל לא ימהר להתערב"

לאור ההתחזקות המפתיעה של השקל, עלתה גם סברה כי בנק ישראל התערב במסחר - והחל למכור חלק מהרזרבות הדולריות שלו, שמוערכות בכ-200 מיליארד. אלא שכלכלנים מעריכים כי מדובר במהלך פחות סביר, זאת מאחר שהתערבות של בנק מרכזי בדרך כלל מעלה בעיקר חשש בקרב המשקיעים - מה שעשוי ליצור תהליך הפוך, שדווקא יפגע בערך המטבע. נגלה "סופית" לגבי ההתערבות בעוד כמה שבועות, בעדכון החודשי של יתרות המט"ח שבו מחויב בנק ישראל.

כסף, מטבע, ש"ח, שקל חדש, שקלים (צילום: אוראל כהן, פלאש 90)
האם בנק ישראל התערב בשוק המט"ח? | צילום: אוראל כהן, פלאש 90

גם גרינפלד סבור שהאפשרות להתערבות פתאומית של בנק ישראל, אחרי שלא התערב בחודשים האחרונים, פחות סבירה: "ככל שהרזרבות יורדות, הוודאות יורדת, ובעצם המצב נהיה מסוכן יותר. אני בטוח שבנק ישראל מודע לזה, ולכן אני חושב שהוא לא ימהר להתערב, בטח לא בהיקפים גדולים. זה לא מצב קיצוני שמכריח בנק ישראל להתערב דרך מכירות רזרבה".

מנגד, אריאל פטל סגן נשיא לשכת רואי חשבון ומועמד לתפקיד מנהל רשות המסים, סבור שדווקא הייתה התערבות מצד הבנק. "צריך לזכור שכתוצאה מהעובדה שהוא לא התערב עד עכשיו, שער החליפין עלה, המוצרים המיובאים עלו - והאינפלציה עלתה. ההנחה שלי היא שהוא הבין שמכאן הנזק כבר כל כך גדול שצריך להתחיל לצמצם".