בשבועיים האחרונים רשות האוכלוסין הצליחה להנפיק 57,639 דרכונים בארבע הלשכות הגדולות שמשתתפות ב"מרתון הדרכונים", במסגרתו ניתן להגיע ללשכות ללא קביעת תור מראש. כך עולה מנתוני רשות האוכלוסין, ששואפת להגיע בתום חודש המרתון להנפקה של 200 אלף דרכונים ב-4 הלשכות הגדולות לפני הקיץ, וכך לאפשר למי רוצה לטוס לחו"ל כבר בקיץ הנוכחי לעשות זאת בלי להמתין חצי שנה לדרכון.

בקצב הנוכחי, צפויים להנפיק עד תום מרתון הדרכונים מעל 217,000 דרכונים - רק בלשכות הגדולות שמשתתפות בו. בנוסף, עוד 49,149 דרכונים בלשכות הקטנות יותר שפועלות בתורים רגילים המוזמנים מראש באתר. יחד עם הלשכות הקטנות, חודש המרתון צפוי להסתיים עם מאות אלפי דרכונים חדשים. מדובר בהישג משמעותי, אך עדיין רחוק מלפתור את המשבר שמעיב על ישראל כבר מעל שנה.

בשל משבר הדרכונים, שהביא לתורים וירטואליים של כחצי שנה לקבלת תור לחידוש והנפקת דרכון, שר הפנים החדש משה ארבל פתח במבצע מיוחד לקראת עונת החופשות בחו"ל: פתיחת ארבע לשכות האוכלוסין הגדולות (ת"א, ב"ש, י-ם, חיפה) לתורים פיזיים ללא קביעה מראש. לצורך כך, האריכו אוטומטית את אשרות העובדים הזרים, ועובדי לשכת האוכלוסין שטיפלו בזרים גויסו לעזור במאמץ הנפקת הדרכונים. כעת, שבועיים לאחר מכן, כבר יש תוצאות שמראות האם זה עבד.

פער של עד 900 אלף אנשים שזקוקים לדרכון

היום הראשון, שהתרחש באמצע חודש מאי, היה עמוס במיוחד. בלשכת תל אביב, מי שהגיע בשעות הבוקר נאלץ להמתין כשבע שעות עד להגעה לתורו, ולאחר מכן לחכות מספר שבועות עד לקבלת הדרכון בפועל. מאז המצב נהיה פחות חמור, אך לעיתים התורים ארוכים למדי: כך למשל, ביום ראשון פרסמה רשות האוכלוסין ש"עקב עומס גדול מאד בלשכת מינהל האוכלוסין בתל אביב, בשעה זו (19:45) לא יוכנס קהל נוסף למבנה הלשכה" וש"הקהל מתבקש לא להגיע עוד ללשכת תל אביב".

כבר בשלב ההכרזה על המבצע, שר הפנים ארבל אמר שהמבצע ייבחן "תוך כדי תנועה" ועל פי עמידתו ביעד מספרי מוגדר: 200 אלף דרכונים בחודש. רמת העמידה תקבע האם הוא יוארך, יסתיים בזמן, או אפילו יקוצר.

עם זאת, עדיין מדובר בכמות רחוקה מאוד מהקצב הנדרש כדי לפתור באמת את משבר הדרכונים. על פי רשות האוכלוסין, בתחילת 2023 עדיין נרשם פער של 850,000 עד 900 אלף אנשים שזקוקים לדרכון. בתחילת 2022 הפער עמד על למעלה ממיליון אנשים, כך שחודש מרוכז של כמה מאות אלפי דרכונים בהחלט יקל על העומס - אך יהיה רחוק מלפתור את המשבר. לכך יידרשו מכונות להנפקה אוטומטית של דרכונים, שצפויות להיפרס במהלך השנה, אך לא יהיו רלוונטיות למיליוני ישראלים חסרי אמצעי הזדהות ביומטרי.

התורים הארוכים עדיין ממשיכים, ומי שיגיע במהלך מרתון הדרכונים יאלץ להמתין זמן רב. אך ניתן לראות בנתוני לשכת האוכלוסין שלשכת תל אביב היא העמוסה ביותר, ומדי פעם מתפרסם שבאחת הלשכות האחרות (ירושלים, חיפה ובאר שבע) אין תור כלל וניתן להיכנס ולקבל שירות מיד. בנוסף, ניתן לראות שקצב ההנפקה יורד משמעותית בכל יום בשעה 14:00, אך לא ברור אם זה כתוצאה ממיעוט מבקשים או שדווקא קצב ההנפקות יורד.

רשות האוכלוסין שחררה באופן חופשי את הנתונים הללו, ומדובר על רמה גבוהה יחסית של נגישות למידע. מבחינת נוחות ונגישות, זה עדיין רחוק מהדאשבורד הפופולרי שהוקם עבור מגפת הקורונה. אך הרשות שקופה לחלוטין לגבי קצב ההנפקה שלה, ומעדכנת על כך באתר שלה מדי שעתיים. בכך, הציבור יכול לצפות ולשפוט בעצמו האם הקצב משביע רצון ועומד ביעדים.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס