חברת הנדל"ן אמות, ששווי נכסיה עומד על 19 מיליארד ש"ח, הודיעה לבורסה: "מתריעה על פגיעה אפשרית בביצועי החברה כתוצאה מהשלכות המהפכה המשפטית". הודעתה מגיעה אחרי שחברת הנדל"ן לוינשטיין פרסמה אזהרה דומה: "לשינויים עלולה להיות השפעה לרעה על הסביבה הכלכלית שבה פועלת החברה". גם הבוקר, השקל נחלש מול הדולר, אך בהמשך יום המסחר חזר לעלות  - שער הדולר חזר ל-3.64. השקל נחלש גם מול האירו, השער: 3.87 שקל.

המהפכה המשפטית והכלכלה - סיקור N12

"הממשלה החלה לקדם תכנית לביצוע שינויים מהותיים במערכת המשפט בישראל", כתבו בחברת אמות, "השינויים המוצעים מעוררים מחלוקת וביקורות נרחבות, אשר על פי פרסומים בתקשורת, עוצמתן עלולים לדעת גופים כלכליים, כלכלנים בכירים במשק, ראשי אקדמיה ומומחים בתחומי המשפט, החברה והכלכלה בארץ, להשפיע על איתנות המשק והכלכלה בישראל". 

"עלולה להיות השפעה רעה על דירוג האשראי של ישראל"

בחברה הוסיפו: "התוכנית האמורה והמחלוקות שהתגלעו בעקבותיה, עלולים להוביל להורדת דירוג האשראי של מדינת ישראל, לפגיעה בהשקעות במשק הישראלי ולהוצאת כספים והשקעות מישראל לרבות במגזר ההייטק, לגידול עלות מקורות הגיוס במשק הישראלי ולפגיעה בפעילותו של המגזר הכלכלי בכלל ומגזר ההייטק בכלל. מאחר וחברות נדל"ן מניב ישראליות מהוות בבואה של הכלכלה הישראלית, ככל שההערכות המתוארות לעיל או חלקן תתממשנה, עלולים להיפגע גם ביצועיה הכלכליים של החברה".

נתניהו וסמוטריץ' מציגים את התוכנית הכלכלית (צילום: רויטרס)
"התוכנית עלולה להביא לפגיעה בהשקעות במשק". ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר סמוטריץ' | צילום: רויטרס

בתחילת השבוע, פרסמה גם חברת הנדל"ן לוינשטיין אזהרה דומה בדוחותיה לבורסה: "למועד דוח זה קיים חוסר ודאות באשר לצעדי הממשלה, רפורמות, וסדרי העדיפויות בתחומים השונים. יצויין כי הממשלה החדשה החלה לקדם שינויים משמעותיים במערכת המשפט. השינויים המוצעים מעוררי מחלוקת בקרב גופים כלכליים בארץ ובעולם ובקרב מומחי משפט ואף הובילו למחאה ציבורית רחבה אשר לדעת תומכיה תחליש את כוחה של מערכת המשפט ותוביל לפגיעה בדמוקרטיה".

"לשינויים עלולה להיות השפעה לרעה על הסביבה הכלכלית שבה פועלת החברה, על עלות מקורות הגיוס, על דירוג האשראי של המשק הישראלי ועוד", הוסיפו בחברת הנדל"ן. "בשלב הזה אין ביכולתה של החברה לאמוד את ההשפעות האמורות ככל ותהיינה".

אתמול אמר המשנה לנגיד בנק ישראל, אנדרו אביר, לבלומברג כי "אי הוודאות הפוליטי" בישראל משפיע על שערי החליפין ושווקי המניות, אך הבהיר לצד זאת כי הבנק המרכזי טרם רואה השפעה ישירה על הזרמת ההון מהמדינה. הוא הוסיף כי מוסדות חזקים הם גורם חשוב בתחזית הכלכלית לאורך טווח, אך ייתכן כי הסערה לא תשפיע מיידית בישראל.