הממשל האמריקני הודיע הלילה (בין ראשון לשני) כי ישיב את כספי הפקדונות בסיליקון ואלי בנק במלואם, החל מהיום. החברות הישראליות, שהחזיקו על פי הערכות מיליארדי דולרים בבנק, יכולות לנשום לרווחה - אך האם הסערה באמת חלפה?

סיקור N12

המסחר תנודתי, ירידות חדות באירופה

גם אחרי שהממשל האמריקני הודיע כי יחזיר את פיקדונות לקוחות הבנק במלואם, השווקים בעולם ממשיכים בירידות חדות. באירופה, המדדים המרכזיים מחקו הבוקר 2.5%, כשמניות הבנקים מובילות את הצלילה. מדד הבנקים STOXX 600 מחק 6%, וחלק מהמוסדות הפיננסיים צנחו ביותר מ-10%.

ירידות חדות בוול סטריט (צילום: רויטרס)
המדדים צונחים. ארכיון | צילום: רויטרס

בוול סטריט המסחר יפתח רק אחר הצהריים, חוזים מחוץ לשעות המסחר מראים תנודתיות משמעותית - החוזים על הדאו ג'ונס יורדים ב-0.4%, בעוד החוזים על הנאסד"ק עולים ב-0.3%. המשקיעים עדיין חוששים מהשפעות רוחביות של קריסת SVB על בנקים אחרים. מניית פירסט ריפבליק בנק צונחת ב-60% לפני פתיחת המסחר, כשמשקיעים חוששים שהבנק ילך בדרכם של סיליקון ואלי בנק ובנק סיגנצ'ר שנסגר הלילה.

החברות הישראליות יקבלו את הכסף

בישראל מתגברת ההערכה כי קריסת סיליקון ואלי בנק לא תשפיע באופן רוחבי על חברות הטכנולוגיה. אלה יקבלו חזרה את כספי הפקדונות בקרוב, וחשש לנזילות או למשכורות בחודשים הקרובים התפוגג. עם זאת, חברות רבות נסמכו על מסגרת האשראי שהבנק העניק להן - ויצטרכו כעת למצוא מקורות מימון חדשים.

עם זאת, אתגרים חדשים עשויים לפגוש את החברות. "יש הונאת פישינג ידועה שאנחנו נתקלים בה - משיגים את רשימת הלקוחות של חברה מסוימת, וכותבים להן בשם החברה שהיא החליפה חשבון בנק, ולהתחיל להפקיד תשלומים לחשבון החדש", מספר ל-N12 מומחה הסייבר רונן לגו. "בדרך כלל לקוחות יכולים לזהות שמדובר באירוע מוזר ומוודאים, אבל כעת כשחברות רבות יחליפו חשבונות בנק, זה עלול להצליח לעתים קרובות יותר", העריך לגו.

באותה מידה, עשויות חברות להיקלע לפישינג גם כלפי הרשויות האמריקניות. לפי לגו, ב"דארק ווב" כבר החלו לנסות ולאתר את רשימת הלקוחות של הבנק. יתכן שיהיו גורמים עוינים, שינסו לפנות בשם הלקוחות לרגולטור האמריקני - ולקבל לרשותם את הפיקדונות של חברות תמימות.

עו"ד קובי בן שטרית (צילום: יורם רשף)
עו"ד קובי בן שטרית | צילום: יורם רשף

"יש כל מיני דרכים להתגונן ולמזער את הסיכון", אומר ל-N12 עו"ד קובי בן שטרית, שותף מוביל במחלקת ההייטק ומיזוגים ורכישות במשרד ארנון. "חברות שהחזיקו חשבון בנק פעיל ב SVB ועכשיו מחליפות אותו עם חשבון בנק אחר, צריכות לוודא שמי שמעביר אליהן כסף מחזיק את פרטי חשבון הבנק העדכני שלהן ולאמת זאת מולם דרך מספר ערוצים. כמו כן, גם חברות שלא החזיקו כסף ב-SVB צריכות להיות רגישות להודעות שמתקבלות מספקים שלהם עם שינוי פרטי חשבון בנק ולוודא שלא מדובר בפישינג".