בפתח דיוני התקציב, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מסר: "הבאנו הצעה מרחיבה שלגורמי המקצוע יש איתה קושי. השותפות בקואליציה יצטרכו להתפשר". בצל ההפגנות בירושלים, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר קיימו היום (שני) דיון הכנה לתקציב המדינה לשנים 2023-2024, בקריה בתל-אביב.

השר סמוטריץ' הביע מחויבות להעביר את התקציב בהתאם ללוחות הזמנים המיועדים וכן להעברת תקציב מרוסן, ללא הוצאות כספים מופרזות, ובאופן מתואם עם בנק ישראל. השר הבהיר שאמנם "מצב המאקרו בישראל טוב", נתוני האינפלציה נמוכים ביחס לעולם ושוק העבודה יציב, אך טען שיש להיזהר בצל אי-הוודאות הכלכלית בעולם כולו.

"אם לא נתנהל בצורה אחראית, אנו עלולים למצוא את עצמנו מול ימים מורכבים של מיתון ואף משבר כלכלי. זו השעה לנהוג באחריות ולהבטיח שהמשק הישראלי יוכל לצלוח את התקופה ולצאת מחוזקים", אמר. "לכן התקציב שנציג היום הוא תקציב אחראי. הוא כולל רפורמות מבניות משמעותיות שיאיצו את הצמיחה במשק, ולצדן השקעה תקציבית במקומות הנכונים והיעילים, תוך ריסון מידתי של ההוצאה.

סמוטריץ', נתניהו ואנשי המקצוע בהצגת התקציב (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
סמוטריץ' ונתניהו בהצגת התקציב | צילום: קובי גדעון , לע"מ

"בעת הזו גוברת החשיבות בריסון ההוצאה. עלינו להבטיח שהמדיניות הפיסקלית לא תהיה מנוגדת למדיניות המוניטרית כדי למנוע ליבוי של האינפלציה. ריסון ההוצאה משדר לציבור, לחברות הדירוג ולמשקיעים שהתקציב מקצועי ואחראי. בחנו מה היה בשנים של גאות ושפל וראינו שהמשבר מגיע מהר. כמו שראינו בשנים 2007-2009, מגמות של עליה בהכנסות וירידה בגרעון, יכולות להתהפך תוך מספר חודשים. לכן, יש לפעול בזהירות פיסקלית ובמדיניות א-מחזורית".

"נידרש לוודא שהציפיות של השרים ריאליות"

סמוטריץ' טען שכבר כעת הממשלה "מתחה את מסגרות התקציב עד המקסימום המתקבל על הדעת מקצועית": "מה שתראה כאן היום זו הצעה מרחיבה שלגורמי המקצוע יש איתה קושי לאור האתגרים של התקופה, אך כן יש הבנה לגבי הצרכים השונים ונעשתה עבודה רבה כדי לתת להם מענה אחראי ולהבטיח שהתקציב יעבור בצורה מיטבית".

השר גם רמז לשותפות הקואליציוניות שלא כל ההתחייבויות בהסכמים הקואליציוניים יכובדו במסגרת התקציב הנוכחי. "כמו בכל שנה, אנחנו פועלים בצורה אחראית ולפי מסגרות, ולכן התקציב ידרוש גם החלטות אמיצות, יידרש תעדוף של הממשלה לגבי ההוצאה, וחשוב שנביא תכנית כלכלית משמעותית ואמיצה שתטפל בבעיות היסוד של המשק". בסיכום דבריו הוסיף: "דגשים אופרטיביים – כולנו יחד נידרש לוודא שציפיות השרים ריאליות ולייצר הבנה רחבה שיידרשו פשרות לאור צרכי השעה".

בדיון השתתפו ראש הסגל צחי ברוורמן, מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי, מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, נגיד בנק ישראל אמיר ירון, הכלכלנית הראשית שירה גרינברג, החשב הכללי יהלי רוטנברג, הממונה על התקציבים באוצר יוגב גרדוס, מנהל רשות המסים ערן יעקב וגורמים נוספים.