ההצבעה על הרפורמה המשפטית: ארגוני המחאה הודיעו אמש (שלישי) כי ישביתו את המשק ביום שני הקרוב, עם תחילת ההצבעה הצפויה על הרפורמה שמוביל שר המשפטים לוין. ארגונים שותפים למחאה שמייצגים רופאים, עורכי דין, והייטקיסטים, קראו לחברות להשבית את העבודה ליום שלם, וקראו לשובתים להגיע לרחבת הכנסת בירושלים לאירוע מחאה. בהסתדרות העובדים הכללית, בראשות ארנון בר דוד, לעומת זאת לא הצטרפו לקריאה, וגורם בארגון אמר ל-N12: "ההסתדרות מובילה, לא מובלת". גם ועד עובדי התעשייה האווירית וההסתדרות הלאומית הודיעו שלא ישתתפו בהשבתה: "כן למחאה, לא לפגיעה במדינה".

ארגוני העובדים לא מצטרפים לשביתה

ההסתדרות טרם הביעה עמדה רשמית באשר לרפורמה המשפטית. עם זאת, כאשר חבר הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית הציע להגביל את זכות השביתה של העובדים, בהסתדרות החלו להעביר מסרים לפיהם אם זכויות העובדים יוגבלו - הארגון עשוי להצטרף למחאה. המצב עוד לא הגיע לשם מבחינת ההסתדרות, ושם ימשיכו להמתין ולראות לאן תנשב הרוח. גם ועד עובדי תעשייה אווירית, בראשות יאיר כץ, בנו של השר מהליכוד חיים כץ, הודיע כי לא ישבות: "שימוש לא אחראי בנשק השביתה פוגע פגיעה אנושה בחברה ופוגע בעבודה המאורגנת".

ארגון גדול נוסף שלא הצטרף למחאה הוא ההסתדרות הלאומית. יו"ר ההסתדרות, יואב שמחי, ביקר בחריפות את ההשבתה ואת השר לשעבר, בוגי יעלון, אחד המארגנים: "רואים בהצעתו של השר לשעבר ניסיון לפגיעה קשה בכלכלה הישראלית וביוקר המחיה של אזרחי ישראל. בלי כל קשר לעמדות פוליטיות, פגיעה באזרחי ישראל, באמצעות שביתה השמורה לנושאי זכויות עובדים, היא מעשה לא ראוי ויש להשאירו מחוץ לתחום עולם העבודה. מחאה - כן. פגיעה במדינה - לא".

ארנון בר-דוד ביום הבחירות להסתדרות (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
ארנון בר-דוד ביום הבחירות להסתדרות | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

בינתיים בהסתדרות אוספים תמיכה פוליטית, למקרה שבו רוטמן, או אפילו שר האוצר סמוטריץ', ינסו להגביל את זכות השביתה. שר החוץ אלי כהן הוזמן שלשום לישיבת הנהגת ההסתדרות, שם אמר שהוא "חבר של הארגון", והזכיר כי במהלך כהונתו במשרד הכלכלה, כשניסו להגביל את זכויות השביתה של העובדים, התנגד למהלך. גם שרת התחבורה מירי רגב התייחסה לנושא בשבוע שעבר, ואמרה בטקס רשמי: "אני רוצה להעביר מסר הרגעה לציבור העובדים: ממשלת ישראל לא תפגע בעובדים ולא יעבור שום חוק שיפגע בזכות הבסיסית שלהם להתארגנות. ארנון, אתה תמצא פרטנרים בממשלה הזו".

עשרות חברות יאפשרו לעובדים לשבות, מעטות ישביתו פעילות

במקביל ארגוני המחאה מוסרים כי עשרות חברות הייטק הודיעו שיאפשרו לעובדים שרוצים להשתתף בשביתה, כלומר לקחת יום חופש על חשבון המעסיק. בין החברות הגדולות ניתן למצוא את נטורל אינטלג'נס, שאישרה כי תאפשר לעובדים שירצו בכך לשבות, אך במקביל תמשיך את יום העבודה כרגיל.

בינתיים מסתמן שמעטות החברות שצפויות לסגור את דלתותיהן ולהשבית את הפעילות באופן מלא. רוב החברות יאפשרו השתתפות בשביתה, מבלי להביע עמדה בנושא מטעם הארגון. בין החברות שהביעו עמדה רשמית של תמיכה במחאה, ניתן למצוא את INX, שהודיעה שתסגור את שעריה ביום שני. שי דתיקה, המנכ"ל והמייסד של חברת המסחר בנכסים דיגיטליים אמר ל-N12: "נסגור את המשרדים ביום שני יחד עם עשרות רבות של חברות. עובד שירצה לשבות ולעלות לירושלים אנו נתמוך בו ומי שמרגיש שזה לא מתאים לו ולא לפי צו מצפונו – נאפשר עבודה מהבית".

חברת TLV Partners העמידה אוטובוסים בחינם לטובת עובדים שרוצים לעלות לירושלים, וארז שחר מחברת קומרה קפיטל קרא לכל המנכ"לים החברים במטה מאבק הייטק לאפשר לעובדים לשבות. "מנכ"לים יקרים, הגיע העת למעשים", אמר. "הממשלה ממשיכה בדהירה לחקיקת בזק לקעקוע הדמוקרטיה הישראלית. אנחנו, כאנשי תעשיית ההייטק, שחולקים ערכים של הכלה, שקיפות, מצוינות וחופש, חייבים לנקוט עמדה ברורה".

מחאת עובדי ההייטק
מחאת עובדי ההייטק

בפעם הקודמת שבה התארגנה שביתה בהייטק, מאות חברות אפשרו לעובדים שלהן לשבות, ביניהן כמה מהחברות הגדולות במשק. עם זאת, אז היה מדובר בהשבתה של שעה בלבד. גם הפעם חברות מסוימות צפויות לאפשר לעובדים לשבות, חלקן על חשבון ימי החופש של העובד וחלקן כאמור, על חשבון החברה.

גם חברות שאינן מענף ההייטק הודיעו שיאפשרו לעובדים להשתתף במחאה, ביניהן: Bell Statistics, אורלי כתב יח"צ, שליח ירוק על אופניים, אינגליש אדוונצ׳ר, בריבוע עיצוב תעשייתי בע״מ, נכסים iti, סטודיו נתי מור, שלי רוזנטל משרד עו״ד, משרד עו״ד דן עדין, מיכל צייזלר סטודיו לזכוכית, ויטל פיתוחים בע״מ, עמותת רוח גבית, יואב בצלאלי הפקות, בוק מי טייגר בע״מ, מרקיט מוצרי יעול בע״מ, Peanut Button, חבר תמלול והקלטה, עצמונה רז נדל״ן, אופטימקס השקעות בע״מ, מלכא תקשורת חזותית בע״מ וליאת שקד קרייאיטיב.