"מחאת ההייטקיסטים" צוברת תאוצה: חלק מעובדי הענף שבתו היום (שלישי) לשעה, בין 11 ל-12. מאות התאספו בחמישה מוקדים ברמת גן, ברחובות, בהרצליה ובתל אביב. מספר מפגינים חסמו את רחוב קפלן בתל אביב לתנועה, שוטרים שהגיעו למקום קראו להם להתפזר. לאחר זמן קצר, הכביש נפתח לתנועה.

שי אנגלברג, ממובילי "מחאת ההייטקסטים", אמר: "לא סתם קרנות הון סיכון מביעות דאגה ממה שקורה כאן. זה לא מקרה שבכירים בכלכלה מביעים דאגה אמיתית מהכיוון אליו ישראל הולכת. ההייטקיסטים יוצאים היום להפגין כי זו אזעקת אמת. הדמוקרטיה הישראלית בסכנה ואנחנו נמצאים כאן כדי לומר לממשלה - עד כאן. לא ניתן לכם להרוס את הדמוקרטיה בישראל".

שביתת האזהרה בהייטק: מאות עובדים מפגינים (צילום: א.א צילומי אויר)
מאות הפגינו במספר מוקדים במרכז הארץ | צילום: א.א צילומי אויר

מאות צעדו במפגן המחאה ברחוב קפלן, ביניהם תומר פוס, סמנכ"ל המוצר של נטורל אינטליג'נס, שמעסיקה למעלה מ-400 עובדים. פוס הסביר כי החליטו בחברה להזמין את העובדים שמעוניינים בכך להצטרף להפגנה. "אין היי-טק בלי דמוקרטיה. במחאה זו ובקודמות לה, כמו המחאה נגד חוק ההפליה, אנחנו עומדים מאחורי עובדינו", הוסיף.

מחאת ההייטקיסטים הרצליה (צילום: מחאת ההייטקיסטים, יח"צ)
מוקד המחאה בהרצליה | צילום: מחאת ההייטקיסטים, יח"צ

אנה טורקוט, ראש מחלקת תקשורת ותוכן בחברת אטרה, שהשתתפה במחאה בתל אביב, הוסיפה: "טוב שמקום העבודה שלי נותן לי את הכוח להשמיע את הקול שלי. אם לא נתאחד בהמונים, אנחנו עלולים להגיע למקום מאוד חשוך שאני לא רוצה להיות בו. אנחנו גם ככה מתמודדים עם תקופה לא פשוטה בהיי-טק בגלל המצב הכלכלי בעולם. לא תהיה כאן פעילות חדשה של היי-טק כי ילכו לרילוקיישנים".

מחאת עובדי ההייטק
המפגינים הניפו שלטי מחאה

רוב המעסיקים אפשרו לעובדים לצאת ולמחות, אך החברות עצמן העדיפו לשמור על חזות ניטרלית כלפי המאבק, עם ניסוחים כמו "נאפשר לכל עובד לפעול לפי צו מצפונו". בחלק קטן מהחברות גם הביעו תמיכה אקטיבית במחאה. 

מחאת עובדי ההייטק
מאות התאספו ומחו: "אין דמוקרטיה, אין היי-טק"

ב-WIX הישראלית לדוגמה, לא ניתן למצוא זכר למחאה בדפיה הרשמיים של החברה. לא בלינקדאין, וגם לא בפייסבוק או באינסטגרם. לעומת זאת, בעמודו הפרטי של נשיא WIX ניר זוהר, הטון שונה: "במוצאי שבת אלך להפגנה ברחוב קפלן, אני לא הולך כבכיר בהייטק, אמנם ב-WIX אני בעל החלטה ויכולת השפעה יתרה, אבל כאזרח הקול שלי שווה בדיוק כמו כל אחד ואחת - קול אחד בודד", הדגיש.

מחאת ההייטקיסטים בפארק המדע, רחובות (צילום: מחאת ההייטקיסטים, יח"צ)
"מחאת ההייטקיסטים" בפארק המדע ברחובות | צילום: מחאת ההייטקיסטים, יח"צ

בחברת הענק סולאראדג', שהחלה כסטרט-אפ ישראלי ונסחרת היום בארצות הברית בשווי של כ-18 מיליארד דולרים, בחר המנכ"ל צבי לנדו להביע תמיכה ישירה בהפגנה, במייל ששלח הבוקר לעובדים. "אני מבקש לחלוק את דאגתי מהמהלך המהיר לביצוע מהפכה משפטית שעלוללהוביל לשחיקה בזכויות הפרט ובכך גם לפגיעה ביכולת להמשיך לבסס בישראל חברות טכנולוגיה מובילות בעולם, כמו סולאראדג'", כתב. דבריו של לנדו מהדהדים חשש גדול יותר, שיזמים ישראלים יעדיפו להעביר את מוקד פעילותם למדינות אחרות, אם ישראל תהפוך ל"קרקע רעילה" להשקעות.

שביתת האזהרה בהייטק: מאות עובדים מפגינים (צילום: עידית הרשקוביץ)
שביתת האזהרה של עובדי ההיי-טק בתל אביב | צילום: עידית הרשקוביץ

כך או כך, גם חברות שיצאו בעד המחאה באופן פומבי, ואפילו Wiz שמנהליה נושאים את דגל המחאה, לא השביתו את פעילותן היום, אלא אפשרו לעובדים שרוצים בכך לשבות ולאלה שלא ניתנה האפשרות להמשיך לעבוד.

הסיבה לכך היא שלא כל העובדים מזדהים עם "מחאת ההייטקיסטים". "קמתם בבוקר ולא תייגו אתכם במשהו שאתם לא תומכים בו? כנראה שאתם לא גרים בישראל. מחאת ההייטקיסטים? באיזו זכות אתם לוקחים בעלות על ההיי-טק הישראלי?" תהה בלינקדאין הייטקיסט אחד, "אותי דווקא משעשעת האמרה "בכירי קהילת ההיי-טק" מתי הייתה חלוקת דרגות?" מגיב אחר השיב: "בטוח שפספסתי את הטקס".

מחאת עובדי ההייטק (צילום: נטע פלר)
ההפגנה בתל אביב | צילום: נטע פלר

בתגובה לעובדת ששיתפה פוסט תמיכה בהפגנה, כתב הייטקיסט נוסף: "קצת מצחיק שתעשייה שמדירה ערבים משורותיה, לא נותנת ייצוג הולם לנשים, משלמת לנשים פחות על אותה המשרה ומעסיקה נשים חרדיות דרך חברות קבלן כדי להוריד את העלות שלהן - יוצאת להגן על הדמוקרטיה".

בין אם מתוך כבוד לעובדים, ובין אם מתוך חשש מביקורת בשל הזדהות פוליטית, רבות מהחברות שאפשרו את השביתה הסתפקו בניסוחים ניטרליים בהודעות שנשלחו לעובדים. "יש לנו בחברה עובדים ועובדים עם דעות מגוונות ואנחנו תמיד מכילים ומכבדים כל אדם באשר הוא", זה נוסח סטנדרטי שנשלח במספר חברות. "ביום שלישי הקרוב, בשעה 11:00 תתקיים שביתה/הפגנה בת שעה במתחם שרונה של ארגונים וחברות, שאליה הצטרפו גם עובדים בחברות ההיי-טק. אנחנו כחברה נאפשר את השביתה/ההפגנה של עובדים שירצו בכך". יש כאלה שאף טרחו להוסיף: "ונכבד את מי שיבחר להמשיך לעבוד".