אזהרה חריפה לישראל - כפי שנחשף במהדורה: בדוח חריף שפרסמה הערב (שלישי) חברת דירוג האשראי "מודיס" היא הזהירה שאם המהפכה המשפטית תעבור כפי שהיא - התחזית של ישראל עלולה לרדת, והדירוג עלול להיפגע. לפי מוד'יס, הרפורמה עשויה לפגוע באופן ממשי באיזונים והבלמים בין רשויות השלטון, ובחברת הדירוג "היו מצפים מממשלה שיש לה דירוג אשראי גבוהה להעביר שינויים מוסדיים בהסכמה נרחבת".

במוד'יס הדגישו כי לא צפוי נזק כלכלי בטווח הקצר, אך היחלשות השקל על רקע הרפורמה עשויה להאט את ירידת האינפלציה. עוד נכתב כי השינויים במערכת המשפט יחלישו את מעמדה של ישראל בעיני משקיעים, ובעקבות כך עשויות להיפגע גם הכנסות הממשלה ממגזר ההייטק. 

האזהרה של מודיס מגיעה למרות הנתונים האחרים הטובים של הכלכלה הישראלית, ובהם הגרעון הנמוך. כיום התחזית של ישראל מוגדרת Positive, כלומר חיובית, והחשש הוא שהיא תרד ל-Stable, כלומר יציבה. הפעם האחרונה שהדבר הזה קרה הייתה בתקופת הקורונה, שלאחריה תחזית הדירוג חזרה לעלות.

בדוח נכתב כי "אם הרפורמות השיפוטיות המוצעות יישומו במלואן, יהיה לחץ להוריד את הדירוג. קבענו באפריל 2022 תחזית חיובית לדירוג A1 של ישראל, בעיקר מונעת על ידי שיפורים פיסקאליים מהירים מהצפוי ויישום רפורמות מבניות חיוביות לאשראי על ידי הממשלה הקודמת, שציפינו שיישמרו וימשכו ללא קשר להרכב הממשלה החדשה".

"אנו ממשיכים להאמין שיש הסכמה פוליטית רחבה על כיוון המדיניות הכלכלית והפיסקלית למרות הנוף הפוליטי הנוכחי. עם זאת, ייתכן שלא יספיקו מדדים פיסקאליים וחוב חזקים יותר כדי לקזז את המוסדות הנחלשים אם הרפורמה השיפוטית והדרך שבה היא מועברת מצביעים על היחלשות כזו", הוסיפו במוד'יס. 

מדובר בחברת דירוג האשראי השנייה שמפרסמת דוח על ישראל - שבוע לאחר שסוכנות הדירוג הבין-לאומית פיץ' הודיעה שהיא לא משנה את דירוג האשראי כאן. משכך, הדירוג של ישראל בסוכנות נשאר A+ ולא ירד ל-A. עם זאת, בסוכנות מזהירים: "לרפורמה עשויה להיות השלכה שלילית על פרופיל האשראי של ישראל". 

הנגיד אמיר ירון (צילום: נועם רבקין, פלאש 90)
נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון. דירוג האשראי של ישראל יירד? | צילום: נועם רבקין, פלאש 90

"בעבר רפורמות מוסדיות שפגעו במוסדות, פגעו במדד שבאמצעותו מודדים מדינות. לא ברור אם ההשפעה בישראל תהיה דומה", כתבה הסוכנות. "ההשלכה השלילית על פרופיל האשראי עלולה לקרות בין היתר בגלל אפשרות שהחלשת האיזונים המוסדיים תוביל להחלטות מדיניות גרועות יותר, או לסנטנימנט משקיעים שלילי", כתבו בפיץ'.