"גם במודי'ס מבינים שאנחנו עושים משהו מסוכן - ומאותתים לממשלה", כך קובע פרופ' עומר מואב על התמרור האדום שפרסמה אתמול סוכנות דירוג האשראי מודי'ס לגבי המהפכה המשפטית. "אם הרפורמה המוצעת תאושר במלואה, היא עלולה להחליש באופן מהותי את מערכת המשפט - וכך ליצור אפקט דירוג אשראי שלילי. הרפורמה המוצעת גם מייצרת סיכונים ארוכי טווח לכלכלת ישראל, במיוחד זרימת הון לסקטור ההייטק", כך כתבה חברת דירוג האשראי הבינלאומית.

סיקור N12

מואב, פרופסור לכלכלה באוניברסיטאות רייכמן ו-ווריק, ומגיש הפודקאסט עושים חשבון, תופס את האזהרה כהמשך ישיר של התנגדות הכלכלנים לרפורמה: "גם מודי'ס מבינים שאנחנו עושים משהו מסוכן. המצב כרגע הוא שאין אף אחד מול הכלכלנים, מול גופי הדירוג הבינלאומיים, מול הסוכנויות - אין אף לא כלכלן אחד רציני שאומר את ההפך", אומר מואב.

אושרר דירוג האשראי של ישראל (צילום: רויטרס)
"". חברת דירוג אשראי מודיס | צילום: רויטרס

כרגע, במודי'ס עוד לא מורידים את הדירוג לישראל, והם גם לא צפויים לעשות כך בדירוג שיפרסמו בחודשים הקרובים. עם זאת, הם גם לא יעלו את הדירוג הישראלי - מה שהייתה אפשרות סבירה עד לאחרונה. "אני מבין את זה כאזהרה - אם תמשיכו עם הרפורמה כמו שהיא עכשיו, ולא תלכו לפשרה, לא נעלה את דירוג האשראי כפי ששקלנו. הם ימתינו כמו כולנו לראות מה קורה", מעריך מואב.

"נתניהו לא יגיב - זו בעיה"

ההערכה של מודי'ס מיועדת כלפי משקיעים וגופים פיננסיים משמעותיים, ובעצם מסמנת - יש כאן מדינה שאולי, בעתיד הלא רחוק, תתקשה להחזיר חובות והלוואות. אבל הנמען האמיתי לאזהרה הזו היא ממשלת ישראל: "יש לנו מצד אחד את ראש הממשלה נתניהו בעבר, לפני כתבי האישום והקואליציה הזו, הוא לא היה נותן לרפורמה כזו להרים ראש. נתניהו של העבר היה לוקח את זה בשיא הרצינות ומגיב. נתניהו בהווה לוקח את זה ברצינות, אבל אני לא רואה שהוא יגיב - וזו הבעיה", אומר מואב.

פרופ' עומר מואב
""אני מבין את זה כאזהרה". פרופ' עומר מואב

"זה חריג, לא כל יום שני וחמישי מדינה מקבלת הערה על המוסדות שלה", אומר ל-N12 הפרופסור ערן ישיב, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת תל אביב וחבר במרכז המקרו של המוסד האקדמי המוביל 'לונדון סקול אוף אקונומיקס' - "זה משקף את הסיטואציה שפה תוך חודשיים מקדמים שינויים מרחיקי לכת".

״כשכלכלנים מדברים על ׳מוסדות׳ הם מדברים על מערכות שונות, מערכת המשפט, מערכת התקשורת״, מסביר ישיב. ״מודי׳ס אומרים שהכוח המוסדי עלול להיחלש - הם מתכוונים למערכות החשובות האלה בחברה ובמשק״

הבוקר, אחרי שפורסמה האזהרה של מודי'ס, פרסם גם פרופ' מיכאל שראל הכלכלן הראשי של פורום קהלת את עמדתו ביחס לרפורמה. עוד לפני הטיעונים הכלכליים, נגע שראל בסכנות לדמוקרטיה: "הרפורמה המקודמת כעת מעלה אצלי את החשש שקואליציה כלשהי, בהווה או בעתיד, תכרסם באופן משמעותי בעקרונות הדמוקרטיה הייצוגית. כאשר אין הפרדת רשויות ובידי הקואליציה ניתן כוח כמעט בלתי מוגבל, סביר להניח שהיא תרצה להשתמש בכוח זה על מנת להגדיל את הסיכויים לשרידותה הפוליטית. הפיתוי לנקוט באמצעים שיגדילו את סיכויי המפלגות המרכיבות את הקואליציה להצליח בבחירות הבאות יהיה חזק מאוד וקשה יהיה לעמוד בפניו", כתב שראל, שחבר בפורום קהלת שמקדם את הרפורמה המשפטית.

באשר לסכנות הכלכליות, כתב שראל: "אם הרפורמה תסלול את הדרך לפגיעה קשה בדמוקרטיה הליברלית, תהיה בטווח הבינוני גם פגיעה קשה בכלכלה. יתרה מכך, מכיוון שציפיות המשקיעים והצרכנים לגבי העתיד משפיעות על הכלכלה כבר בהווה, הפגיעה בכלכלה צפויה להקדים את הפגיעה בדמוקרטיה".