20% מהישראלים נמצאים במצב של מינוס כ"דרך חיים", כך על פי מדד עמותת פעמונים לשנת 2023. ארגון פעמונים, שעוסק בחינוך פיננסי, דגם למעלה מאלף נשאלים, שהעידו על קושי להתמודד עם זעזוע כלכלי וויתורים על מזון ותרופות כתוצאה מיוקר המחיה.

ארגון פעמונים, המלווה משפחות בתחום כלכלת הבית באמצעות מתנדבים, נותן בכל שנה ציון לאיתנות הפיננסית של הישראלים. השנה קיבלו הישראלים "מספיק בקושי" - ציון של 65, כמעט ללא שינוי מהשנה שעברה. הנתון הזה מייצג את יכולתם של הישראלים להתמודד עם הוצאות בלתי צפויות ו"זעזועים" פיננסיים - שרק התגברו וימשיכו להתגבר בחודשים הקרובים.

כמחצית מהנשאלים ויתרו על מיזוג אוויר, כשליש על חינוך משלים לילדים

על פי יחידת המחקר של פעמונים, 44% מהמשיבים טענו כי הם לא בטוחים ביכולתם לנהל בהצלחה את ענייניהם הכספיים, 36% העידו כי יתקשו להתמודד עם הוצאה חריגה בגובה ההכנסה החודשית שלהם, וחמישית מהמשיבים מצאו עצמם במינוס 4 פעמים או יותר במהלך השנה.

המשיבים העידו על ויתורים משמעותיים שעליות המחירים השונות אילצו אותם לבצע בשנה החולפת. 44% מהנשאלים ויתרו על שירות רפואי או תרופה ב-2022 מסיבות כלכליות, כשבקרב המשיבים הערבים המספר הזה עולה ל-77%. כמחצית מהנשאלים ויתרו על מיזוג אוויר, כ-75% ויתרו על מסעדות, וכ-31% מהמשיבים נאלצו לוותר על חינוך משלים לילדיהם.

בפעמונים בדקו עד כמה הציבור הישראלי מעוניין לדעת יותר על דרכי ההתנהלות הכלכלית הנכונות. כ-72% מהצעירים (בני 21-34) העידו כי הם מעוניינים להעמיק את החינוך הפיננסי שלהם. במעין "בוחן פתע" שערכו הסוקרים, 55% מהמשיבים לא ידעו להסביר כיצד הריבית משפיעה על חסכונותיהם בטווח הארוך, ו-16% מהנשאלים לא ידעו להסביר את הקשר בין האינפלציה ליוקר המחיה.