הבנק הפדרלי של ארה"ב הודיע אמש (רביעי) על העלאת הריבית בגובה 0.25% לטווח של 4.75%-5%. יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאואל התריע בנוגע למשבר הבנקים בארה"ב כי "ההתפתחויות האחרונות עשויות לגרום לצמצום בתנאי האשראי למשקי הבית ולעסקים ולהכביד על הפעילות הכלכלית, גיוס עובדים ואינפלציה".

סיקור N12

"ההחלטה של הפד להעלות את הריבית בשיעור נמוך, משקף את העובדה שהוא התמתן אל מול המשבר במערכת הבנקאית האמריקנית", מסביר האסטרטג הראשי של פסגות, אורי גרינפלד, "בנקים שיעצרו מתן אשראי חדש בניסיון לשמור על יציבות, יסייעו בכך בבלימת האינפלציה - וכך הפד לא יזדקק להעלאות רבות נוספות של הריבית".

בהצהרה שנשא לאחר ההחלטה, יו"ר הפד נשמע מתון ולא התחייב שיהיו העלאות ריבית נוספות בעתיד, בשונה מאיך שהוא נשמע לפני כמה שבועות. עם זאת, הוא אמר שייתכן ולא נראה הפחתות בריבית, שרת האוצר ילן שהתראיינה במקביל הצהירה כי הסיוע שהעניק הממשל האמריקני לבנקים באמצעות הבטחת הפיקדונות לא יהיה קבוע - שתי ההצהרות האלו גרמו לירידה בשווקים. 

בנק ישראל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
בנק ישראל. ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"הנגיד יכול לבחור 'לשמור לעצמו עוד תחמושת'"

בהחלטה אם להעלות את הריבית, הנגיד אמיר ירון לוקח בחשבון בעיקר את הנתונים הרלוונטיים בישראל, כמו עליית האינפלציה שלא פוסקת. "הנתונים האחרונים של האינפלציה מצדיקים העלאה נוספת של הריבית אפילו ב-0.5%", מעריך גרינפלד, "עם זאת, מה שהיה עם הפד והטון המתון שבו נקט יכול לגרום לבנק ישראל לקחת פאוזה, לראות איך הדברים מסתדרים בארה"ב ואולי להעלות כעת את הריבית רק ב-0.25%".

גרינפלד מעריך כי הריבית בישראל תגיע בסופו של דבר ל-5%, אך יש אפשרות שהקצב יתמתן. "ייתכן שהנגיד ייבחר לחכות ולראות מה קורה עם המערכת הבנקאית - ובינתיים 'לשמור לעצמו עוד תחמושת'. ההנחה היא שנראה פה ריבית בגובה 5% בסופו של דבר, אבל הקצב של ההעלאות כנראה יהיה איטי יותר".

למה להעלות את הריבית?

העלאת הריבית במשק מכבידה על הלווים ומייקרת את הכסף. המטרה בצעד הזה הוא להאט את הפעילות במשק ולמתן את הצריכה של משקי הבית ואת ההשקעות, במטרה להוביל לירידת מחירים. את ההשלכות האלה כבר רואים בשוק הדיור - הביקושים הפוחתים לנדל"ן, שנובעים מהריבית הגבוהה, ממתנים את עליות המחירים ואפילו החלו להוריד את מחירי הדירות החדשות.