שר האוצר בצלאל סמוטריץ' חתם היום (שלישי) על צו שמאריך את הפחתת הבלו על הפחם, במטרה למתן את העלייה במחירי החשמל. הוראת השעה שהפחיתה את המס כבר הוארכה באופן אוטומטי עד ל-12 בפברואר, אך כעת מאריך אותה השר עד לסוף 2023. הצו פורסם להערות הציבור והוא ייכנס לתוקף רק לאחר שיאושר סופית וכן לאחר שיאושר תיקון החוק שמספק לו מקור תקציבי.

במסגרת ההפחתה מס הקניה על פחם ירד מ-105.40 שקלים לטון לשקל אחד לטון. עלות המהלך למדינה צפויה להסתכם בכ-440 מיליון שקלים. מאחר שמדובר בחיסכון בשיעור כה גבוה, ההערכה היא כי תעריף החשמל לצרכן יעלה ב-6% בלבד לעומת תעריף דצמבר, זאת בניגוד להתייקרות בשיעור 8.2% שכבר סוכמה ברשות החשמל בינואר, כשחשבו שהפחתת המס תיפקע. 

החתימה על הצו נעשתה מתחת לרדאר התקשורתי. למרות ששר האוצר הופיע היום הן בכנס של משרדו והן בוועדת הכספים, שם התייחס ספציפית ליוקר המחיה, הוא בחר שלא להתייחס לטיוטת הצו וגם לא שלח עליה הודעה לתקשורת.

בצאלאל סמוטריץ'
שר האוצר חתם על הצו מתחת לרדאר. ארכיון

לעומת מס הבלו על הדלק, שכל הפחתה שלו מגיעה ישירות לכיס הצרכן, בחשמל זה לא המצב. מי שרוכש את הפחם אינו הצרכן הסופי אלא חברת החשמל. התעריף הסופי שמשלם הצרכן נקבע על ידי רשות החשמל בשקלול מחיר הפחם העולמי, מס הבלו ועוד. בשנים רגילות הרשות מתכנסת אחת לשנה ומעדכנת את התעריף. התכנסות זו התרחשה כבר ותעריף החשמל ל-2023 נקבע: התעריף לצרכן ביתי ממוצע עלה בתחילת השנה בכ-8.2%.

בשונה משנים רגילות, ב-2022 עדכנה רשות החשמל את המחיר 3 פעמים, והעלייה הצטברה לכ-20%, כ-33 שקלים בחודש. עם זאת, אחד הנימוקים הנימוקים המרכזיים להתייקרות תעריף החשמל האחרונה הייתה פקיעת התוקף של מס הבלו ולכן כעת הרשות צפויה לצאת לעדכון נוסף של התעריף.  

על מנת לאשר את הצו היה צורך למצוא מקור תקציבי למהלך. מימון הפסד הכנסות המדינה בשל צו זה יהיה בהפחתת שיעור הפרשת המס לקרן תשלום פיצויים בעד נזקי מלחמה ובצורת. לצורך כך יקודם תיקון לתקנות מס רכוש וקרן פיצויים. במסגרת תיקון זה צפויים לבקש בממשלה שלא יועברו השנה כלל הכנסות לקרן הפיצויים. הכסף שייחסך, כ-2.5 מיליארד שקלים, צפוי לשמש גם להפחתת הבלו על הפחם וגם לביטול המס על הכלים החד פעמיים. 

נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר, בירך על המהלך: "ניתן למנוע את כל עליות המחירים, וכעת נמשיך לפעול על מנת לעצור לחלוטין את העלייה בתעריפי החשמל. כפי שהצגנו לרשות החשמל ניתן לבצע זאת על ידי פריסה רחבה יותר של העלויות העודפות".