ראש הממשלה בנימין נתניהו אוהב מאוד להתהדר בהיי-טק הישראלי. אבל עכשיו הקטר של המשק, שנתניהו כל כך מקדש, בולם בלימת חירום. אנשי ההיי-טק כבר לא יושבים רגל על רגל או דבוקים לשורות הקוד במחשב, הם יוצאים ומשתמשים בכוח שצברו כאן במשק כדי לכפות על הממשלה שינוי כיוון.

העובדים בהיי-טק מהווים רק כ-10% מהשכירים במשק. עם זאת, הם אחראים ל-25% מתשלומי המס הנכנסים לקופת המדינה. הענף גם אחראי לנתח נכבד מהייצוא הישראלי, וענקיות בין-לאומיות מעסיקות כאן אלפי עובדים.

מחאת ההיי-טק (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
מחאת ההיי-טק | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

אדם פישר נחשב לאחד המשקיעים המצליחים בהיי-טק הישראלי. הוא השותף הישראלי הבכיר בקרן האמריקאית בסמר, שמנהלת השקעות ב-20 מיליארד דולר. ארבעה מיליארד שקלים מתוכם, כאן בישראל.

"אני לא חושב שמשקיעים זרים יעזבו את ישראל – היזמים הישראלים עצמם יעזבו והמשקיעים ילכו איתם. זה כבר קורה", אומר פישר. "זה לא השינוי עצמו, זה אי-הוודאות. מה שצפוי פה זה חקיקת חוקים לא ליברליים, אבל אנחנו לא יודעים אילו חוקים. כל משקיע או יזם רואה את זה כאי-ודאות". לדבריו, אם יישאל על ידי משקיע היכן לרשום את החברה, בישראל או בארה"ב, הוא ימליץ לו לעשות זאת מעבר לים.

מחאת ההייטק נגד המהפכה המשפטית  (צילום: N12)
אדם פישר: "אנחנו כבר מדברים על לרשום את החברה כחברה אמריקנית" | צילום: N12

פישר הסביר כי לא מדובר רק בחשש תיאורטי אלא במציאות החדשה של ענף ההיי-טק: " יזמים מדברים איתי בזמן האחרון, ואנחנו כבר מדברים על לרשום את החברה כחברה אמריקנית. צר לי, אבל זו האמת".

"אני הייתי בחו"ל ופגשתי משקיעים זרים - הם היו סופר מודאגים"

טל ברנח, מנהל קרן "דיסרפטיב"

בצעד חריג, שורת חברות היי-טק יצאו השבוע בשלטי ענק נגד הפגיעה בדמוקרטיה. חברת "נייס", מחברות ההיי-טק הישראליות הגדולות בעולם שנסחרת בשווי של כ-13.5 מיליארד דולר, תלתה שלט גדול על בניין המשרדים שלה. גם ענקית הגיימינג "פלייטיקה" הצטרפה למהלך עם שלט ענק באיילון. אבל לא כולם נשארים ברמת הסיסמאות.

עינת גז, מייסדת פאפאיה גלובל (צילום: גילי יערי, flash90)
מנכ"לית "פאפאיה גלובל", עינת גז, ארכיון | צילום: גילי יערי, flash90

מנכ"לית חברת "פאפאיה גלובל", עינת גז, שהובילה את החברה שלה להפוך לחד-קרן (חברה ששווה יותר ממיליארד דולר), הייתה הראשונה להודיע שתוציא את כספי החברה מישראל.  מהר מאוד הצטרף אליה טל ברנח, מנהל קרן "דיסרפטיב" שקרנות ההון סיכון שלו מנהלות 250 מיליון דולר. לדבריו, את סבב ההשקעות הבא הוא כבר יבצע מחשבונות בנק מחוץ לישראל.

"אני הייתי בחו"ל ופגשתי משקיעים זרים - הם היו סופר מודאגים. לדוגמה סוגיית המיסוי, יכול להיות שהממשלה תחליט, מסיבותיה, לשנות את המיסוי בישראל על חברות וקרנות. השאלה אם יש עוד רשות בישראל שתפקח על זה?", אמר ברנח.  "אין לי שום אג'נדה חוץ מטובת כלכלת ישראל ותעשיית החדשנות והטכנולוגיה. זה ממש לא משנה למי הצבעתי. אם לא יהיה אמון, יציבות וודאות של המשקיעים הזרים - יהיה פחות כסף לתעשיית החדשנות והטכנולוגיה בישראל. זה תהליך הרסני שיפגע בכולנו".

מחאת ההייטק נגד המהפכה המשפטית  (צילום: N12)
תום ליבנה: "אנחנו הקטר של הכלכלה, אם נעשה את הצעדים האלה יבואו לשולחן וידברו איתנו" | צילום: N12

תום ליבנה, מייסד חד הקרן "ורביט" ששווה שני מיליארד דולר, הולך רחוק בהרבה מכל צעד ששמענו עד היום: "בשנים האחרונות שילמתי פה עשרות מיליוני דולרים ובחברה מאות מיליוני דולרים של מיסים. הדרך שאני הולך בה - לרדת מהארץ", אמר ליבנה.

"זה הפתרון שלדעתי הוא הכי נכון, שיכאב הכי הרבה"

תום ליבנה, מייסד חד הקרן "ורביט"

ליבנה, שדבריו עוררו סערה במערכת הפוליטית, קורא גם למקביליו בענף ההיי-טק "לעזוב את הארץ" כדי לשדר מסר לממשלה הנבחרת: "להפסיק להיות תושבים במדינת ישראל ולהפסיק לשלם פה מיסים. לאחר שאנחנו, הקטר של הכלכלה, נעשה את הצעדים האלה, אני חושב שיבואו לשולחן וידברו איתנו קצת יותר בגובה העיניים". עוד הוסיף: "אם כולם ינהגו כמוני, אז לא יהיה מאיפה לשלם לחרדים ולכל האוכלוסיות השונות והמגוונות את כל מה שהממשלה הזאת רוצה לתת, ולהרוס את הדמוקרטיה. אני לא אתן לזה יד".

בריאיון סיפר ליבנה שהוא לא רק מאיים, אלא כבר ביצע צעדים בפועל – בהם אי העברת כספים לישראל. לטענתו, לא להרבה אנשים יהיה את האומץ לעשות את אותם הפעולות. "זה הפתרון שלדעתי הוא הכי נכון, שיכאב הכי הרבה", הסביר.

היסטריה מיותרת או חשש אמיתי לפגיעה בכלכלה הישראלית

רוב אנשי ההיי-טק מהצד הימני של המפה, גם כאלה שחושבים שהרפורמה נחוצה, או שמעריכים שנבואות הזעם מוגזמות, בוחרים כרגע לא להביע עמדה פומבית.  חריג לכך הוא אמיר וייטמן, שמנהל קרן הון סיכון קטנה של 50 מיליון דולר וגם מוביל בשנים האחרונות את תנועת "הליברלים בליכוד".

"יש הרבה סטרטאפיסטים ימנים, הם מפחדים. זה עצוב מאוד. יש לחץ חברתי מסוים ואנשים מאוד לא נוח להם להביע עמדה שהיא קצת חורגת מהמקובל במילייה שהם נמצאים בו", טען ויטמן והסביר את מדוע הוא חשוב שאנשי ההיי-טק הימנים שותקים: "ודאי אצל הבכירים, יש רוב של אנשים שאולי מזוהים יותר עם הצד השמאלי של המפה, ולכן לא נוח להם לדבר".

הפגנה בתל אביב נגד הרפורמות המשפטיות (צילום: Matan Golan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
הפגנה בתל אביב נגד המהפכה המשפטיות | צילום: Matan Golan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

לתפיסתו של ויטמן, יישום הרפורמה המשפטית לא תפגע בכלכלה הישראלית, אך דווקא "ההיסטריה" של כלכלנים ובכירי המשק היא זו שתוביל לבריחת המשקיעים: "אנחנו חייבים לשמור על שלטון החוק, על הוודאות משפטית ועל האיזונים והבלמים. אבל בין זה לבין מה שהם הסיקו מהרפורמה, אני חלוק עליהם לחלוטין. אם ההיסטריה תימשך, זה יגרום לפגיעה - זו נבואה שמגשימה את עצמה. תירגעו".

"באופן אישי, היה לנו איזה אקזיט לפני כמעט שלוש שנים, אבל נשאר איזה סכום מסוים שהיה במחלוקת. אנחנו עדיין מחכים. למה? כי יש סחבת והמערכת המשפטית לא מתפקדת. זה מה שמפריע", הסביר ויטמן.

לעומת זאת, ברנח שולל את התיאוריה של ויטמן על כך שהצהרותיהם הפומביות של הכלכלנים ומנהלי חברות היוניקורן הם שגורמים לתבהלה ולבריחת המשקיעים הזרים: "הם לא מטומטמים. הם יודעים מה קורה פה מצוין, לא פחות טוב מאיתנו. כשהם שומעים מה שקורה, אני מנסה להרגיע אותם. אתם חושבים שאני רוצה לפגוע בקרן שלי?".

השבוע יצאו מאות עובדי היי-טק למחות ועצרו את עבודתם. הם מבינים את הכוח שלהם, הם יודעים שהכלכלה היא בבת עינו של נתניהו. הם אלה שגרמו לו לכנס מסיבת עיתונאים דחופה, בגללם הוא כינס את ראשי המשק לשיחת הרגעה. אבל רובם כרגע בשלהם  -קטר ההיי-טק בבלימת חירום והגלגלים כבר מעלים עשן.