סקירת ענף הנדל"ן שפרסמה אתמול הכלכלנית הראשית באוצר וכן מדד המחירים לצרכן של הלמ"ס מעידים על בלימה נוספת בעליית מחירי הדיור. הקיפאון בשוק הנדל"ן מתבטא בין השאר בירידה של 39% במספר העסקאות, בירידה של 42% במכירות הקבלנים, בירידה של 37% בעסקאות יד שנייה - ובירידה של 49% בהיקף המשכנתאות שנלקחות. 

סיקור N12

עמיר שאלתיאל, יו"ר קבוצת אלדר מתאר את המצב: "הסיטואציה היום חריגה, לא פגשתי אותה ב-25 שנה שאני נמצא בשוק הנדל"ן. יש 'חרדה קיומית' לחלק מהרוכשים. אנחנו רואים התעניינות, הם באים למשרדי המכירות אבל לא סוגרים עסקאות". 

"מה שרואים בשטח זה עצירה, יושבים על הגדר ומחכים לראות מה יהיה - אם תהיה פשרה ברפורמה המשפטית או לא", הוא מספר, "אני מעריך שאם תהיה פשרה נראה ירידה ראשונה מהגדר ושחרור של לחץ. ברגע שבנק ישראל יפסיק להעלות את הריבית ונצפה שהריבית תתחיל לרדת, השוק יתחיל להשתחרר". שאלתיאל הוסיף: "בדוח של משרד האוצר ראינו עלייה בשיעור של בין 22% ל-34% ב'מצמצמי' דיור, אנשים שקנו דירה קטנה מזו שהם החזיקו בה וזולה בסכום של 700 אלף שקל פחות בממוצע. מדובר בתהליך של הכלה". 

"הריבית נותנת את אותותיה"

אוהד דנוס, לשעבר יו"ר לשכת השמאים הסביר את הסיבה להתקררות בשוק: "הריבית שהיא שחקן רב עוצמה בשוק, והיא התחילה לתת את אותותיה, אנשים חרדים לקנות דירות בגלל היכולת שלהם להחזיר ולשלם עוד אלף או אלפיים שקלים בחודש, לשעבד את העתיד שלהם ולעשות את זה על נכסים שהתייקרו קיצונית בשנה האחרונה. אני חושב שאנחנו בהתחלה של איזושהי ירידת מחירים. בשוק מי שפעיל היום זה הלקוחות החזקים ביותר, האנשים שנושא הריבית פחות משפיע עליהם".

משכנתה (צילום: 123rf)
"אנשים משהים רכישות". אילוסטרציה | צילום: 123rf

"אנחנו לא סתם רואים את מחירי השכירות עולים, הם עולים כי אנשים משהים היום רכישות", הסביר דנוס, "אנשים ימשיכו לשכור דירות, כי זה יותר פשוט עבורם מאשר לשלם הרבה יותר. אני מאמין שנתחיל לראות כבר ממש ירידות, עד עכשיו ראינו ירידה בעליות, עוד לא ראינו ממש ירידות".