שיעור הישראלים המועסקים נותר בחודש פברואר כמעט ללא שינוי - ועומד בחודש פברואר על 61.4%, לעומת 61.2% בחודש ינואר. שיעור הבלתי מועסקים ירד – ועומד החודש על 3.9% לעומת 4.3% בחודש הקודם. לפי ניתוח נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כ-18 אלף ישראלים שהוגדרו בחודש ינואר כמי שהתייאשו מחיפוש עבודה - חזרו למעגל התעסוקה בחודש פברואר. אלה ככל הנראה "נדחקו" חזרה לשוק העבודה כתוצאה מעליות המחירים והריבית הגבוהה.

סיקור N12

כמו כן, לא נרשמה עלייה במספרם של מי שנמצאים מחוץ למעגל התעסוקה מאחר שפוטרו בשנתיים האחרונות - ומספרם אף ירד בכ-6,000. זאת, בניגוד למגמה הצפויה עם העלאות הריבית החדות והתכופות, שמובילות על פי רוב לצמצום כוח העבודה בחברות שנדרשות "להדק את החגורה".

המגמות הללו הפוכות למאמציו של נגיד בנק ישראל אמיר ירון לקרר את הכלכלה הישראלית. בהעלאות הריבית, מנסה בנק ישראל להפחית את כוח הקנייה של הישראלים, כך שההוצאות ירדו והאינפלציה תתמתן. בהתחשב במאמצים האלה, היה ניתן לצפות לראות פיטורים נרחבים יותר במשק, כשחברות נתקלות בריבית הגבוהה ומתקשות לשמור על כוח האדם שלהן במלואו. עם זאת, מגמה כזו - עוד לא ניכרת בנתונים.

צניחה בביקוש לעובדים ברוב המשק

אתמול פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כי מספר המשרות הפנויות במשק, שעמד בחודש פברואר על כ-136 אלף בלבד, מצביע על ירידה בביקוש לעובדים ברוב הענפים - ובייחוד בענף ההייטק. גם שיעור המשרות הפנויות נמצא במגמת ירידה - 4.29% מכלל המשרות, לעומת 4.35% בחודש ינואר. הנתון הזה מתייחס למשרות פתוחות שאליהן מחפשים עובדים - אך עוד לא הצליחו למלא - ומגלם ירידה של כ-15% בביקוש לעבודה לעומת פברואר 2022.

הירידה המשמעותית ביותר בביקוש לעובדים נרשמה בענף טכנאי הרשתות ומערכות המחשוב, שם מספר המשרות הפנויות הצטמצם ב-27% לעומת חודש ינואר. המשרות הפנויות עבור מפתחי תכנה הצטמצמו ב-10% - והביקוש לנציגי מכירות טלפוניים ירד ב-7%.