הודעה לקונית לבורסה בישרה השבוע על סיום חלוקת הנכסים במשפחה העשירה בישראל. חברת הקניונים מליסרון דיווחה כי יו"רית החברה, ליאורה עופר, השלימה את רכישת הבעלות בחברת עופר השקעות, בעלת השליטה במליסרון, לאחר שרכשה את חלקו של אחיה דורון.

מדובר בסיומו של מסע ארוך של 20 שנה, שבתחילתו ביקשו מייסדי האימפריה המשפחתית, האחים סמי ויולי עופר, לחלק ביניהם את הנכסים שצברו, כך שבבוא היום ימשיכו בהם ילדיהם, ללא מריבות וחיכוכים בתוך המשפחה.

תוכניתם של השניים, שהלכו לעולמת בתחילת העשור שעבר, הצליחה חלקית, למעט סכסוך סביב נושא הירושה שהתגלע בין האחים ליאורה ודורון, ילדיו של יולי עופר, לאחר מות אביהם בשנת 2011. בסופו של דבר הסתיים הסכסוך בהכרעה ברורה של בית המשפט, שממנה עלה כי ליאורה תחזיק בשליטה בעופר השקעות הפרטית, ודרכה בענקית הקניונים מליסרון הנסחרת בבורסה, ואילו האח דורון נותר עם נתח של 15% ממניות עופר השקעות.

השבוע כאמור, גם הפרק הזה הסתיים. ליאורה עופר קנתה את מניות אחיה תמורת סכום שמוערך ביותר מחצי מיליארד שקל, רובו במניות המהוות כ-4% ממליסרון, והפכה לבעלת 100% בעופר השקעות.

לאחר הדיווח על החלוקה אמרה ליאורה עופר, יו"רית עופר השקעות, כי "ההחלטה תאפשר לכל אחד מאיתנו לפתח את עסקיו המשפחתיים עם ילדיו שלו. אני מודה לדורון אחי, על הרוח הטובה בתהליך ההפרדה העסקי, ומאחלת לו ולאחייני שיראו ברכה ויצליחו".

השאיפה: מינימום חיכוכים משפחתיים

את האימפריה העסקית שלהם, הכוללת כיום עסקי ספנות, נדל"ן, דשנים ואנרגיה בשווי מוערך של יותר מ-25 מיליארד דולר, הקימו האחים סמי ויולי עופר במהלך המאה הקודמת. עם חלוף השנים ביקשו השניים לייצר הפרדה שתאפשר לדור ההמשך - עידן ואייל, ילדיו של סמי, וליאורה ודורון, ילדיו של יולי - להמשיך ולהוביל את העסקים שיותירו אחריהם תוך מינימום של חיכוכים ביניהם.

ליאורה עופר (צילום: פלאש 90)
ליאורה עופר. ארכיון | צילום: פלאש 90

סמי ויולי נולדו ברומניה ועלו כתינוקות עם משפחתם לארץ בתחילת שנות העשרים. הם בנו במו ידיהם אימפריית ספנות שהיוותה את התשתית לעסקים שאליהם נכנסו בהמשך. בתחילה רכשו אניית משא קטנה בשנת 1950, ובהמשך ייסדו חברה בשותפות עם איל ספנות מקומי - מרדכי מנו.

צי אוניות המשא של האחים עופר הלך והתרחב במשך העשורים שלאחר מכן, ולצד פיתוח פעילות בתחום הנדל"ן נרשמה במהלך שנות התשעים קפיצת מדרגה משמעותית בעסקיהם, לאחר שהאחים הצטרפו לגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות, במסגרת קבוצת עופר-ורטהיים.

בסוף אותו עשור רכשו האחים עופר מידי משפחת שאול אייזנברג את השליטה בחברה לישראל, עסקה שהוסיפה להחזקות המשפחה שליטה בענקית המחצבים כיל (כיום איי.סי.אל) שמפיקה אשלג ומינרלים נוספים מים המלח והפכה ליצרנית ערך מרכזית בעסקי הקבוצה; ואת השליטה בבית הזיקוק בחיפה, שנרכשה מידי המדינה, מולה בוצעה עסקה גדולה נוספת - רכישת חברת הספנות צים, שידעה עליות ומורדות בעסקיה, אך כיום נחשבת לחברה הרווחית בישראל.

הפתרון למאבקים: הפרדת כוחות

כאמור לפני למעלה מעשרים שנה, בספטמבר 2002, כשהאחים סמי ויולי עופר התקרבו לגיל שמונים, הם החליטו לחלק את הנכסים ביניהם באופן מסודר ולמעשה פרסו את עוגת העסקים שטרחו לאפות בהצלחה במשך העשורים הקודמים. לנגד עיניהם עמדו לא מעט סכסוכים משפחתיים שהתגלעו במהלך השנים בעולם העסקים הישראלי. לאחר שדור המייסדים בנה עסקים לתפארת, פרצו בין בני הדור השני והשלישי מאבקים יצריים שקילקלו את היחסים בתוך משפחה וזרעו הרס בעסקים שהיו בבעלותה.

הפתרון של האחים עופר היה הפרדת כוחות ברורה. בתחילה בשנת 2002, השליטה בחברה לישראל שהוחזקה עד אז בחלקים שווים על-ידי שני האחים, עברה למעשה לשליטת סמי עופר ובניו - עידן ואייל. הם קיבלו 80% ממניות השליטה, כשסמי משלם ליולי על החלק הזה במזומן. יתרת ההחזקות חולקה בין בניו של סמי, דורון עופר (בנו של יולי) ואודי אנג'ל (חתנו).

בשאר התחומים שבהם פעלו האחים, בעיקר עסקי הספנות הבינלאומיים וההחזקות בגרעין השליטה של מזרחי טפחות, לא חל שינוי. לגבי בנק מזרחי טפחות, בסופו של יום היה זה חוק הריכוזיות שהותיר אותו בידי אייל עופר, כלומר גם כן בצד של סמי.

מאז פטירתם של האחים, וב-20 השנים שחלפו מתחילת ביצוע חלוקת נכסיהם, התברר שבניו של סמי עופר מחזיקים בנכסים בשווי גדול משמעותית מזה של יולי. זאת, בין היתר, הודות להתרחבות פעילות הנדל"ן והספנות של אייל ועידן מעבר לים ועליית השווי שלה, כמו גם הפריחה בעסקי איי.סי.אל על רקע העלייה במחירי הסחורות, והשבחת עסקי הבנקאות של מזרחי טפחות והאנרגיה של חברת תחנות הכוח או.פי.סי.

מנגד, תחום הנדל"ן המניב שבו התמקדו יולי וילדיו, צמח יפה, אך בצורה סולידית הרבה יותר. על כל פנים, בתום התקופה שחלפה מאז עבר ניהול עסקי המשפחה לידי בני הדור השני, מרבית ההשקעות הגדולות שמוחזקות בידיהם השביחו באופן משמעותי ועל פי פורבס שווי נכסיהם הכולל הוכפל והגיע ל-25 מיליארד דולר.

יחסים מורכבים עוד קודם לפטירת האב

תשע שנים לאחר "תוכנית החלוקה" של נכסי סמי ויולי עופר נפטרו השניים בשנת 2011, ומימוש החזון שהתוו השניים הועמד למבחן. אולם התוצאה בצד של יולי, התברר עד מהרה, הייתה דווקא מה שהאחים חששו ממנו: סכסוך מר שפרץ בין האחים ליאורה ודורון עופר, שנגע לחלקו של כל אחד מהשניים בחברת עופר השקעות.

דורון עופר (צילום: פלאש 90)
דורון עופר. ארכיון | צילום: פלאש 90

ביולי 2012 פתח דורון עופר במאבק משפטי שנועד לבטל את הצוואה, שלפיה קיבל כ-15% בלבד ממניות עופר השקעות כנגד השליטה שקיבלה אחותו באותה חברה (51% מהמניות באותו הזמן). ביתרת המניות החזיק באותו מועד בן דודם של השניים, אייל עופר. דורון דרש מביהמ"ש תביעה לקבל חצי מחלקו של יולי עופר המנוח בעופר השקעות, שאז החזיקה במניות מליסרון ובנק מזרחי טפחות, בטענה כי אביו הבטיח לו בצוואה קודמת חצי מהבעלות בחברה.

היחסים בין דורון עופר לאחותו ואביהם יולי נחשבו למורכבים עוד קודם לפטירת האב. במשך שנים הוצג דורון עופר בכלי התקשורת כמי שלוקח צד לעומתי בסכסוכים שונים. כך למשל, על רקע דרישה של המפקח על הבנקים בזמנו, רוני חזקיהו, כי בני המשפחה יגדילו את הונם בעופר השקעות כחלק מהחזקתם בבנק מזרחי טפחות, ניהל דורון עופר מו"מ קשוח על מכירת חלקו לשאר המשפחה שלבסוף לא צלח באותו מועד. ככל הידוע הוא בנה חלק ניכר מעסקיו הרחק מהמשפחה והתפתח בתחום הנדל"ן.

חברת הקניונים מליסרון המשיכה לצמוח

מאבק הירושה שהוביל לסכסוך המשפטי בין ליאורה לדורון הסתיים בשלהי שנת 2015, אז התקבלה הצוואה שהותירה את ליאורה עופר עם שליטה ברורה בחברת האחזקות. הנכס העיקרי שאותו פיתחה בקצב מואץ בעשור האחרון, הוא חברת הקניונים והנדל"ן המניב - מליסרון. עופר השקעות מחזיקה כיום ב-47% ממליסרון, מניות ששוויין בבורסה עומד על 5.4 מיליארד שקל.

עוד בערוב ימיו של יולי עופר צמחה חברת הקניונים, תחילה על בסיס קרקעות מפעל הטקסטיל אתא לשעבר ששימשו להקמת מתחם הקריון באזור הקריות ובהמשך הודות למסע רכישות אגריסיבי, תוך שימוש במינוף שכלל בין היתר את רכישת השליטה בקניון רמת אביב תמורת כמיליארד שקל מידי אפריקה ישראל.

עסקה גדולה של מליסרון באותה תקופה, הייתה רכישת חברת הקניונים בריטיש ישראל מידי פויו זבלודוביץ' וליאו נואי. מליסרון רכשה את השליטה בבריטיש ישראל תמורת 1.7 מיליארד שקל אז. לאחר השלמתה הפכה מחברה שהחזיקה במספר מצומצם של קניונים, לענקית מובילה בענף ברמה הארצית. באשר לשני הנכסים האחרונים שהוחזקו במשותף על־ידי ילדיהם של סמי ויולי, חלק בגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות ומניות עופר השקעות, היה זה חוק הריכוזיות שגרם להפרדתם בשנת 2019, בשל הדרישה להפריד בין החזקות ריאליות ופיננסיות משמעותיות במשק.

מי שנותר בסופו של דבר עם ההחזקה בבנק היה אייל עופר, שלו אין החזקה ציבורית מהותית אחרת בישראל, מרבית עסקיו מתפרשים בעולם והוא נחשב לעשיר שמבין ארבעת האחים. במסגרת אותה עסקה רכש אייל את מניות ליאורה ודורון בבנק מזרחי טפחות ומכר לשניים את חלקו בעופר השקעות (33%), המחזיקה במליסרון. כך הושלמה תוכנית ההפרדה שיזמו האחים סמי ויולי עופר כ-20 שנה קודם לכן.

הכתבה פורסמה במקור ב"גלובס"