למעלה מ-250 כלכלנים פרסמו הבוקר (חמישי) מכתב שבו הזהירו מהשלכות המהפכה המשפטית. הם פתחו והסבירו כי מאז פרסום המכתב הראשון "הצטברו אינדיקציות רבות לכך שהנזקים לכלכלה עלולים להתממש בעוצמה ובמהירות גדולים מאלו שצפינו". על המכתב חתומים בין השאר נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' פרנקל, פרופ' ששינסקי ופרופ' מנואל טרכטנברג.

לצפייה במכתב הכלכלנים המלא - לחצו כאן

במכתב קראו הכלכלנים לממשלה לשקול את צעדיה מחדש "לבל נצטער כולנו על שלא השכלנו בזמן למנוע פגיעה חמורה ברווחתם של תושבי ישראל ובעתידנו המשותף". הם הסבירו מה הנזק שעלול להיגרם בטווח הארוך: "גם אם השווקים יתייצבו בסופו של דבר בטווח הקצר, הרי שהניסיון שנצבר ממדינות אחרות שבהן הייתה פגיעה בעצמאותם של מוסדות משפטיים וכלכליים, וכן מחקר כלכלי מעשרות השנים האחרונות, מצביעים על כך שבטווח הארוך צפויה להיגרם פגיעה ארוכת טווח בתוואי הצמיחה של המשק ובאיכות החיים של תושבי ישראל. עדיין לא מאוחר לעצור את הרכבת לפני התהום".

 

יעקב פרנקל
בין החותמים על המכתב - פרופ' יעקב פרנקל

הם התריעו כי "ללא מערכת משפט חזקה ועצמאית, עלולה הממשלה בעתיד לפגוע בחסכונות הפנסיה, בבעלות על נדל"ן, או להטיל מיסים בדיעבד על פעילות כלכלית אחרת". במכתב קראו הכלכלנים לממשלה "להקשיב לקולות האזהרה הרבים מבית ומחו"ל, וביניהם קולות של כלכלנים בכירים שאתם נהג ראש הממשלה להתייעץ לאורך השנים. הניסיון שנצבר במדינות אחרות שבהן התעלמו פוליטיקאים מאזהרות כלכלנים - כמו שקרה בבריטניה רק לפני מספר חודשים – מלמד שהתעלמות כזו עלולה לעלות לכולנו ביוקר".

מנואל טרכטנברג (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
מזהיר מהשלכות המהפכה המשפטית. פרופ' מנואל טרכטנברג | צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

על המכתב חתמו בין השאר פרופ' מרטי אייכנבאום, פרופ' יוג'ין קנדל, פרופ' ניקול אדלר, פרופ' עומר מואב, פרופ' אבישי ברוורמן, פרופ' צביקה אקשטיין, פרופ' אליס ברזיס, פרופ', אבי בן בסט, פרופ' אודי ניסן, פרופ' דני צידון, פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי, פרופ' ראובן גרונאו, פרופ' רפי מלניק, פרופ' נתן זוסמן, פרופ' יוסי שפיגל, פרופ' משה חזן ופרופ' איתי אטר.

פרופ' איתן ששינסקי, מוביל מחאת הכלכלנים (צילום: N12)
בין מובילי המכתב - פרופ' איתן ששינסקי | צילום: N12

 

במכתב הראשון שבו הזהירו הכלכלנים מהשלכות הרפורמה, והתפרסם בסוף חודש ינואר, התריעו מפני פגיעה חמורה בכלכלה הישראלית: "קיומו של כוח פוליטי רב בידי הקבוצה השלטת ללא איזונים ובלמים חזקים, עלולים להוביל את המדינה לנחשלות כלכלית".  לדברי החותמים, הכלכלה הישראלית זוכה להערכה רבה בעולם, בין השאר בשל מערכת משפט חזקה ועצמאית, ופגיעה במערכת המשפט עלולה לגרום לנזק חסר תקדים בכלכלת ישראל.