חברת קוגנייט הישראלית זכתה במכרז לממכר ציוד ריגול לחברת תקשורת ממשלתית במיאנמר חודש לפני ההפיכה הצבאית במדינה ב-2021, כך לפי מסמכים חדשים שחשפה היום (ראשון) סוכנות הידיעות רויטרס. אם המכירה אכן התבצעה, יתכן כי היא עומדת בניגוד לפסיקת בג"ץ.

בספטמבר 2017 עתרה קבוצת פעילי זכויות אדם בבקשה לאסור על ישראל למכור נשק למיאנמר, שם שלטה חונטה צבאית שהואשמה ברדיפת בני הרוהינגה. לבקשת המדינה, הדיון התנהל בדלתיים סגורות, ובאופן חריג הטיל בג"ץ צו איסור פרסום על החלטתו. עם זאת, לפי פרסומים בנושא, עצרה ישראל את הייצוא הביטחוני למדינה בתחילת 2018.

לפי המסמכים החדשים שחשפה רויטרס, קוגנייט הישראלית חתמה על חוזה לספק ציוד ריגול לחברת תקשורת שנתמכה על ידי השלטון במיאנמר בינואר 2021. המסמכים חושפים את תכניתה של מיאנמר להתקנת כלי "יירוט חוקי" במערכות התקשורת במדינה. מערכות אלה היו אמורות לספק לגופי הביטחון כלים משמעותיים למעקב אחר אזרחים - החל במעקב אחר פעילות ברשת, דרך גילוי מיקומם של מכשירים ניידים ועד להאזנה לשיחות טלפון ושאיבת שיחות מוצפנות.

לפי מסמכים, העסקה התבצעה בדצמבר 2020. חודש לפני כן, בנובמבר, נערכו במיאנמר בחירות שבהן זכתה בפער גדול מפלגתה של מנהיגת המדינה וכלת פרס נובל לשלום, אונג סן סו צ'י. צבא מיאנמר טען כי הבחירות זויפו, ובפברואר ביצע הפיכה, עצר את סו צ'י וממשלתה, והיא נידונה ל-26 שנות מאסר. לפי ארגוני זכויות אדם שונים, ודוחות רשמיים של האו"ם, לפחות 1,600 בני אדם מצאו את מותם במחאות מאז, ויותר מ-12 אלף בני אדם נעצרו.

בתלונה חדשה שהגיש פעיל זכויות האדם העו"ד איתי מק, ליועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, דרש מק לפתוח חקירה פלילית נגד קוגנייט, משרד הביטחון ומשרד החוץ בחשד לסיוע לפשעים נגד האנושות במיאנמר.

מקור שמכיר את פרטי העסקה ושלושה אנשים בעלי היכרות משמעותית עם הנושא, אמרו לרויטרס שחברת התקשורת המיאנמרית אכן משתמשת בציוד בעל יכולות מעקב, אך לא אישרו כי מדובר בציוד של 'קוגנייט' הישראלית, ולא אישרו כי עסקת המכר הושלמה.

קוגנייט ספגה מספר מהלומות כלכליות הקשורות לפעילותה במדינות שונות בשנים האחרונות. ב-2021 נחסמה משימוש בפלטפורמות של מטא (פייסבוק), שכתבה בדוח כי החברה מאפשרת לנהל רשתות של חשבונות מזויפים בפלטפורמות שלה. מטא זיהתה פעילות של קוגנייט בקניה, מקסיקו, ואינדונזיה, וטענה כי פעולותיה מכוונות כלפי עיתונאים ופוליטיקאים. בנוסף, קרן העושר הנורווגית, שפועלת להסטת השקעותיה מישראל, הסיטה את השקעותיה מהחברה כבר בחודש שעבר. הנורווגים טענו כי כמה מלקוחותיה של החברה הואשמו בהפרות זכויות אדם משמעותיות.

משרד החוץ ומשרד הביטחון לא הגיבו לידיעה עד מועד פרסומה.

חברת קוגנייט והחונטה הצבאית של מיאנמר סירבו לבקשת רויטרס לתגובה.