פרסום ראשון: אחרי האזהרות, השלטון המקומי הודיע היום (שני) שישבית את המשק ביום חמישי עקב "התעלמות האוצר מדרישותיו". שעה קלה אחרי ההכרזה, גם יו"ר ארגון המורים רן ארז הודיע שיצטרף לשביתה. המשמעות של הצעד הזה - שביתה ביום חמישי בבתי הספר התיכוניים ברחבי הארץ. בעקבות שביתת השלטון המקומי, שיבושים עשויים להיות גם בגנים של הרשויות המקומיות, בשירותי התברואה ובשירותי הרווחה.

הרשויות המקומיות דורשות הסכם שכר ותנאי העסקה לסייעות, השלמת מחסור כיתות לימוד, וביטול קרן הארנונה. ההחלטה התקבלה באספת חירום של השלטון המקומי, שהתקיימה היום בהובלת יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, ביחד עם 80 ראשי רשויות. ביבס קיבל את אישור האסיפה להכריז על שביתה כללית ביום חמישי הקרוב. "השלטון המקומי מאוחד ונחוש", מסר. "אחרי חודשים של סחבת וחוסר מוכנות להקשיב אי אפשר לעבור על הנושאים האלו לסדר היום, לכן אנו נוקטים בצעדי פעולה".

בשלטון המקומי ציינו מספר סיבות לשביתה בחמישי, בין היתר: משבר הסייעות בגני הילדים, מחסור בכיתות לימוד, היעדר הסכם שכר למורי העל יסודי, וסעיף בחוק ההסדרים שישנה את הסדרי הארנונה עבור הרשויות. בנוסף ציינו במרכז השלטון המקומי כי האוצר התעלם מדרישותיהם בכל הקשור לעדכון תקציב מענקי האיזון לרשויות בקושי כלכלי, עדכון מענקי פיתוח, חיזוק מבנים והתחדשות עירונית ניהול ותחזוקת חופי הים.

שביתה ברשויות המקומיות עלולה לשבש את הפעילות השגרתית במשק באופן משמעותי. ראשית היא פוגעת בתפקוד גני הילדים, שהסייעות בהם מועסקות על ידי הרשויות, והם ככל הנראה לא יפעלו. השבתה של גני הילדים משאירה הורים רבים בבית ולא מאפשרת להם לצאת לעבודה. במקביל, מחלקות התברואה והרווחה ברשויות לא יפעלו, וכך גם שירותים נוספים שמספקות הרשויות המקומיות.

המלחמה על קרן הארנונה

בחוק ההסדרים, שיעלה ביום חמישי להצבעת הממשלה ביחד עם תקציב המדינה, ישנו פרק כבד ביותר שנוגע לשינוי מבנה הארנונה. כיום הארנונה למגורים נמוכה ביחס לארנונה לעסקים, זאת למרות שההוצאה של העיריה על תושבים גדולה מההוצאות על נכסים אחרים. הדבר מייצר עיוות בתמריצי הבניה של העיריות, שמעדיפות לקדם מבנים לעסקים ומעכבות בנייה למגורים.

הפתרון שמוצע לעיוות הזה הוא הקמת קרן ארנונה, ולפיו כל הרשויות יפרישו שיעור מסוים מהגידול בהכנסותיהן מארנונה לעסקים לקרן. כך ההכנסות הקיימות לא יפגעו, אלא רק הגידול בהכנסות עתידיות. הקרן בהמשך תחלק מענקים לעיריות על כל אישור של יחידת דיור נוספת, כדי להגדיל את תמריצי הבנייה למגורים.

עם זאת, החלוקה אינה תמיד לשחור ולבן, ובשלטון המקומי טוענים שדווקא רשויות שהגיעו לאחרונה ליציבות כלכלית, ורק מתחילות "להיות עם הרגליים על הקרקע", ימצאו את עצמן מסבסדות רשויות סמוכות. ראש עיריית בני ברק, אברהם רובינשטיין, אמר באסיפה: "בגלל שאנחנו מאוזנים כלכלית ושואפים להיות רשות יציבה אנחנו מקבלים עונש. אנחנו מאוזנים אבל לא עשירים. אנחנו רוצים לתת יותר לילדים שלנו זה לא בסדר שאנחנו צריכים לתת לעיר אחרת. זה לא נכון ולא צודק".