"היום אנחנו נוקטים בפעולות נחושות על מנת להגן על כלכלת ארה"ב ולחזק את האמון של הציבור במערכת הבנקאית שלנו", כך הצהירו הלילה (בין ראשון לשני) יו"ר הפד ג'רום פאוול, שרת האוצר ג'נט ילן ויו"ר ה-FDIC, מרטין גרינברג. 

לפי הצהרת הצוות המשולש, נבנתה רשת ביטחון עבור לקוחות סיליקון ואלי בנק שקרס בסוף השבוע, במטרה שכל מחזיקי הכספים בו יוכלו להגיע אל כספם. עם זאת, בהמשך להצהרות קודמות של ילן הערב, לא יהיה חילוץ כמו אלו במשבר הפיננסי ב-2008 שהתבססו על כספי ציבור - וכך בעלי מניות הבנק שנפגעו ונושים לא יהיו מוגנים הפעם. 

התוכנית תתמוך לדברי פאוול בחסכונות ציבור הלקוחות, ותאפשר המשך מתן שירותי מימון ואשראי. "הפדרל רזרב ערוך לתת מענה לכל קשיי הנזילות שעשויים להתעורר"

במקביל לסיוע הספציפי ל-SVB, נוצרה תוכנית ייעודית להגנה על נכסים שנפגעו מהתמוטטותו המהירה של הבנק. התוכנית, באחריות הבנק המרכזי בארה"ב - הפד - תאפשר הלוואות למשך שנה לבנקים וגופי חיסכון שנקלעו למצוקה. התוכנית תתמוך לדברי הנגיד פאוול בחסכונות ציבור הלקוחות, ותאפשר המשך מתן שירותי מימון ואשראי. "הפדרל רזרב ערוך לתת מענה לכל קשיי הנזילות שעשויים להתעורר", לשון ההודעה, שמגובה בקרן בגובה 25 מיליארד דולר. 

עוד הלילה הודיעה המחלקה לשירותים פיננסיים של מדינת ניו יורק (NYDFS) על סגירתו של בנק נוסף ועל השתלטות עליו, Signature Bank מניו יורק. לפי דברי המחלקה, בבנק היו פיקדונות בסך למעלה מ-88 מיליארד דולר, נכון ל-31 בדצמבר 2022. זהו הבנק השני שנסגר בארה"ב בתוך שלושה ימים, לאחר סגירתו של בנק SVB.

מניית בנק Signature, שהתאפיין בעבודה עם לקוחות קריפטו, צנחה בימים האחרונים בכ-40% בהמשך לטלטלות של מערכת הבנקאות האמריקאית, ובייחוד לקשיים של ספקי האשראי לתעשיית ההייטק והקריפטו. בנוסף לשני אלה, גם בנק Silvergate, שהיה מזוהה עם לקוחות קריפטו, הודיע בסוף השבוע כי הוא מנזיל את כל נכסיו ומשיב אותם ללקוחות, וכן מפסיק לתת שירותים בנקאיים.

בתוך כך, השלוחה האנגלית של בנק SVB נמכרה הבוקר לבנק HSBC תמורת ליש"ט אחד. זאת לאחר שבממלכה חיפשו פתרון למזעור נזקים פוטנציאליים ללקוחות המקומיים. "הבוקר הממשלה ובנק אנגליה איפשרו את מכירת בנק סיליקון ואלי ל-HSBC. הפיקדונות מוגנים", צייץ שר האוצר האנגלי ג'רמי האנט.

בישראל "מנטרים את המצב בזמן אמת"

בתוך כך ובדומה לארה"ב, גם בישראל הוקם צוות ממשלתי של מומחים לעניין המשבר ב-SVB, על מנת לבדוק את השלכות האירוע על ההייטק הישראלי וכלל המשק. הצוות כולל חברים ממשרד האוצר, רשות החדשנות, בנק ישראל ורשות ניירות ערך. תמונת המצב עדיין חסרה, מטבע הדברים, אך גורם בוועדה הסביר: "אנחנו מנטרים את המצב בזמן אמת וקשובים לנתונים ולחדשות שעולות מארה"ב". 

SVB סיליקון ואלי בנק (צילום: NOAH BERGER, getty images)
סיליקון ואלי בנק. הרגולטור התערב | צילום: NOAH BERGER, getty images

גורם אחר מהצוות הסביר: "כפי הנראה, SVB היה שחקן החוב הגדול ביותר בישראל ונגע בהמון חברות". להערכת הגורם, כ-2% מפעילותו SVB היא השוק הישראלי. הוא ניתח את הסיכונים: "יש הרבה חברות שפתחו קווי אשראי ב-SVB ותכננו למשוך את הכסף, אבל כבר לא יכולות". איום אחר הוא לדבריו על עובדים וספקים, שהחברה צריכה לשלם להם, למשל ספקית הענן, דבר שיכול להיות בעיה בטווח קצר אם החשבון הדולרי של חברה הוא ב-SVB. מקרה פרטי נוסף שצריך לבחון הוא חברות פינטק ש-SVB הוא חלק מהפתרון שלהן.

אותו גורם טען שיש לישראל גם קצת מזל: "ההייטק הישראלי לא מאד ממונף. זה כשל שוק, שנובע מזה שיש מעט שחקנים ביחס לשוק האיקווטי ולכן השוק לא מספיק צומח ו'משלם' יותר מידי באיקווטי, אבל במקרה הנוכחי הכשל הזה מסייע לשוק". הוא מסר שעבודת הניטור תמשיך אך העריך שלא תידרש התערבות ממשלתית - זה עניין של הבנקים, גופי הוונצ'ר לנדינג והקרנות, להחליט אם לתמוך בחברות שלהן.

מדוברות האוצר נמסר: "הצוות הייעודי לבחינת השלכות קריסת בנק SVB התכנס בראשות מנכ"ל משרד האוצר, חברי הצוות, בהם משרד האוצר, רשות החדשנות, בנק ישראל והרשות לניירות ערך עדכנו בנתונים שנאספו במהלך 48 השעות האחרונות. היקפי ההשפעה מנוטרים ונבדקים על ידי כלל הגורמים. הצוות ממשיך לבחון את הנתונים בזמן אמת במטרה להבין את תמונת המצב וההשלכות האפשריות על החברות הישראליות".